pomoč - recept za fondue (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

jožica-2 -> pomoč - recept za fondue (22.12.2004 16:21:32)

Bližajo se prazniki in razmišljam o pripravi božične večerje... Na domači omari že dve leti in pol leži posoda za fondue (najino poročno darilo).

Nisem je še uporabila :( (ne me kregat). Sem iskala recepte, pa nisem kaj prida našla.

Prosim za pomoč izkušene za hitre nasvete oziroma kak preprost recept (sirov in mesni fondue).

Sem že iskala z iskalnikom in vidim, da ste ene že "stručkoti" za te reči, ampak recepta pa ne najdem :((

Vesela bom kakšnega odgovora; drugič pa jaz pomagam :bravo:

pa, pa

Joži

kofetek2010 -> pomoč - recept za fondue (22.12.2004 16:36:22)

Za mesni fondi v bistvu ni recepta, saj v posodo naliješ olje, ki ga moraš prej na štedilniku segret in potem pazit, da ti ogenj v fondiju ne ugasne. Meso narežeš na majhne kocke (lahko rahlo začiniš, ali pa si vsak sam začini svoje kocke) (goveje, piščančje, hrenovke,...), spečeš na palčkah v olju. Zraven narediš ali pa kupiš razne omake (sirove, za žar, ajvar, kečap, senf,...) in solate ali vloženo zelenjavo (paprike - navadne ali pečene, kumarce,...).
Ponudiš lahko tudi hladne testeninske solate ali pa kar kruh.

Upam, da sem ti vsaj malo pomagala.

Pa dober tek!

lidia -> pomoč - recept za fondue (22.12.2004 16:44:37)

zraven se fajn priležejo kosi ananasa, ki si ga jedci lahko malce opečejo, po želji, gre super k mesu...

jožica-2 -> pomoč - recept za fondue (22.12.2004 16:54:01)

Hvala obema za hitro pomoč :rozica:, juti še nakupimo kar potrebujemo. Vloženo zelenjavo pa imamo že doma.

Aja še to: a za gretje uporabljate špirit ali kaj? :zmeden: Naj grem kupit v drogerijo?

Joži

kofetek2010 -> pomoč - recept za fondue (22.12.2004 17:00:01)

Mislim, da ni špirit, da je neka tekočina taka kot kak gel in je extra za fondi.

Če imaš meso ful mrzlo in daš naenkrat dosti palkč noter se lahko kar hitro zgodi, da ti olje "umrzne" oz. mu pade temperatura....

Pa jabolka lahko narežeš na kocke in jih potopiš v maso od palačink (bolj gosto in z vanilijevim sladkorjem) in potem popečeš v olju (samo ne v tistem od mesa) in zraven vanilijev puding s kislo smetano...

Njama!
Boljše da grem počasi s službe domov oz. darila nakupovat...

lp
jana73

sašaš -> pomoč - recept za fondue (22.12.2004 17:11:33)

Fajn je tudi sadje (narezano na koščke), ki ga pomakaš v čokolado, ki se sproti topi v posodi za fondue. Mogoče za sladico?

hruškica -> pomoč - recept za fondue (22.12.2004 17:59:25)

Najbolj okusno meso je piščančje in telečje, če ju prej kakšen dan prej pustiš v marinadi (malo olja, začimbe, na telečje pa še malo gorčice) in tudi speče se potem lepše, pa tudi ne sprime se tako. Dobri so še šampinjoni in cvetača, ki pa jo jaz prej blanširam (dam v krop za nekaj minut), potem pa jo povaljam še v moki, ajajcu in drobtinah. aja, šampinjone pa prej operem, posolim in popopram (ampak ne prezgodaj, tik preden jih začnemo jesti, da ne ispustijo vse vode). Omakica je dobra tachiki (ena grška ki se jo kupi-kisla smetana, kumare, česen..), čili omaka (na nekaj kapljicah olivnega olja prepražiš česen in malo čebule, voda da se duši, sol, na majhne koščke nasekljana sveža paprika, malo rdečega vina, paradižnik v tubi, sladka paprika, čili in poper po okusu in peteršilj-super!!!). Dobra je tudi čebulna omaka (kisla smetana, majoneza, sol, poper in ena rdeča čebula sesekljana). Ponudiš lahko tudi Etin namaz z papriko, da nimaš preveč dela. Za meso pa priporočam še, seveda če ga jeste, jagnetino, svinjino ali žrebička-seveda vse prej marinirano.
Odlično zabavo ti želim!:rozica:

tralala -> pomoč - recept za fondue (22.12.2004 20:13:41)

Sirni foudue:
posodo namažeš s česnom (da se ne prilepi), priliješ belo vino in vsuješ nariban sir (lahko mešan). Ko se stopi dodaš žličko guštin škroba da se sir lepo porazdeli in ni v kepi. Lahko dodaš še začimbe po okusu (poper, muškatov orešek,..). Kruh narežeš na kocke in ga popečeš na olju. Sem kar ratala lačna...

Anonimen -> pomoč - recept za fondue (22.12.2004 20:42:57)

... ali pa že kar kupiš sir, ki je za foundue...

Stran: [1]