Kaj govorijo otroci in koliko (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


Špela -> Kaj govorijo otroci in koliko (22.12.2004 15:22:15)

Moj :sloncek: bo 2.1 upihnil prvo svečko. No ne vem če bo ravno pihal.:) Zanima pa me koliko enoletniki govorijo? In kdaj sploh se razvije govor? Tja do drugega leta in pol bi verjetno moral otrok imeti že kar precej razvit govor, kajne?:ups:
Koliko se otrok zaveda prvih besed ata,mama,baba? So to bolj zlogi? Meni se zdi da moj ve kdo je baba in kdo mama, in vovvov:kuza:.:ups::)





Maš -> Kaj govorijo otroci in koliko (22.12.2004 16:34:20)

Tole bo bolj teorija kot praksa... iz prakse zaenkrat še nimam kaj dosti izkušenj ;)

Otrokov jezikovni razvoj gre skozi več obdobij, prvo je predjezikovno in traja celo prvo leto. V tem obdobju se dojenček najprej oglaša instinktivno, brez pomena (prva dva meseca), potem gruli - izraz za tvorjenje mehkonebnih glasov (2.-4. mesec), med 4. in 6. mesecem preigrava zmožnosti govorne cevi, med 6. in 8. mesecem pa blebeta, tvori prve zloge. V drugi polovici prvega leta so zlogi (ma, ba, pa, da...) in njihova podvajanja (ma-ma, ba-ba...) še nepomenonosni. Torej ko otrok reče mama, še ne misli svoje mame, ampak pač ponovi enega izmed najpreprostejših zlogov. (Upam, da nisem zdaj koga preveč razočarala ;))
Predjezikovnemu sledi enobesedno obdobje, ki traja pol leta. V tem obdobju otrok postaja vse bolj aktiven udeleženec v pogovoru, tudi v izgovarjavi, pomenu in rabi besed se približuje besedam odraslih.
Naslednje obdobje je skladenjsko, najprej z dvobesednimi zvezami do drugega leta starosti, potem z enostavčnimi povedmi med drugim in tretjim letom, od tretjega leta dalje pa otrok že uporablja zložene povedi.

Seveda so vse navedene starosti približki, da ne boš mislila, da zdaj tvoj sinko še ne ve, kaj govori, od 2. 1. bo pa vedel :)-

Za podrobnejše informacije ali morebitne razprave na temo jezikovnega razvoja sem na voljo...

Lp!




Anonimen -> Kaj govorijo otroci in koliko (22.12.2004 16:41:30)

Lea je bila konec oktobra stara 1 leto, tako, da bo zdaj vsak čas 14 mesecev. Ker mi vsi stalno govorijo, da za svojo starost kar veliko čeblja, sem si začela zapisovat besede, ki jih zna in uporablja. Vsega skupaj je okoli 40 besed. Te besede tudi stalno uporablja, ko hoče dedija, ga pokliče, ko je žejna reče "pila", ko vidi določeno stvar jo poimenuje, pove, ko bi rada šla ven...

So si pa otroci pri tej starosti tako zelo različni, da jih je resnično težko primerjati. No, primerjamo jih že lahko ampak primerjave nič kaj dosti ne pomenijo. Ne pomeni, da bo zato, ker veliko govori zgodaj, moja hčerka kaj bolj nadarjena od tvojega sina. Kje pa! Pravijo, da se te razlike nekako "zglihajo" tam pri starosti treh let.





Anonimen -> Kaj govorijo otroci in koliko (22.12.2004 16:49:07)

Hojla Špela!!!

Ko nas je pediatrinja vprašala ko je imel Timi deset mesecev,če že kaj pove je Katja rekla da oponaša kužka pa avto..no: je rekla: to so njegove prve besede.Ko še ni imel enega leta je točno pogledal reč ali osebo ki jo je klical.Pa naj knjiga ali kakšen stručko reče karkoli.

Sicer pa to otroško kitajščino mama vedno razume.:)-

Enga velikega poljubčka:)-AleksuPa kaj na okoli pridita:morje:
Neva:rozica:




MINEJA -> Kaj govorijo otroci in koliko (22.12.2004 18:26:57)

Tudi mene je zanimalo kako je z govorom, zato sem vprašala za to strokovnjakinjo, ki mi je tako napisala:

Čeprav obstajajo določene norme govorno – jezikovnega razvoja, je težko natančno napisati kakšen je otrokov obseg govora v določenem starostnem obdobju. To je sicer lažje za starostna obdobja, ko otrok komunicira že z besedami in stavki, vsekakor pa je težko »zajeti« vso otrokovo čebljanje (predvsem glasovne zveze, ki jih otrok uporablja) v starosti 8. in 9. meseca.


Od 6. meseca do 1. leta se otrok intenzivno razvoja na vseh področjih: motoričnem, govorno- jezikovnem in socialnem. V tem času se nauči samostojno sedeti, se začne plaziti, stati ob opori in naredi nekaj prvih korakov. Z motoričnimi aktivnostmi krepi ravnotežje, postaja vedno bolj samostojen. S tem pa se mu odpira tudi nov pogled na svet, otrok postaja raziskovalec okolice.
Od rojstva do pojava prve besede otrok razvija tako imenovane predgovorne sposobnosti, ki so pomembne tako za razvoj govora in jezika kot tudi za osvajanje npr. socialnih ali motoričnih veščin. Otrok, še predno začne govori, spoznava pomen komunikacije in različne načine komunikacije. Tako se uči sprejemanja in odzivanja na druge (npr. nas pogleda v obraz, ko mu govorimo; se obrne za zvokom, ploska, maha), upošteva načela izmenjave (npr. ko mama govori, poslušam; predvideva zaporedje aktivnosti (npr, kaj sledi, ko mama prinese krožnik); posnema in oponaša naše gibe, kretnje, mimiko, govor) in se uči sposobnosti uporabiti za izražanje svojih želja, potreb itd, prav tako pa tudi osvaja povezave med predmeti in besedami (oz. pojmi), se vedno aktivnejše vključuje v komunikacijo.

Dojenček do 1. leta starosti komunicira z okolico preko različnih oblik predjezikovnega izražanja: jok, glasovi ugodja in neugodja ter vokalna igra. Čim bolj se približuje 1. letu, bom bolj uporablja govor, pa tudi kombinira različne načine komunikacije (npr. gibe, mimiko itd.).


Npr. na začetku dojenček svoje fiziološko in emocionalno stanje izraža z jokom in različnimi glasovi izraža. Tako lahko po barvi glasu (ali joka) nekje med 4. in 6. tednom ugotovimo, ali so njegove potrebe zadovoljene ali ne.
Neugodje in ugodje dojenček izraža tudi preko kašljanja, joka, vzdihljajev in različnih glasov. Glasovi, ki sicer podobni samoglasnikom in soglasnikom, nastanejo spontano, instinktivno ali refleksno (npr. po hranjenju, kjer otrok s sproščenim grlom in napol odprtimi usti, spušča glasove), saj jih otrok ne oblikuje zavestno. So pa zelo pomembni za govorno- jezikovni razvoj, saj pripomorejo k ustvarjanju senzo-motornih živčnih povezav. Ob vsem tem se spontano giblje s celotnim telesom ali posameznimi deli, nezavedno giba tudi govorne organe: jezik, ustnice, spodnjo čeljust in glasilke. Na tak način se poskuša sporazumevati s pomočjo gibov, kretenj in glasov in na svoj način sodeluje v pogovoru.

Kasneje dojenček ponavlja zloge, glasove; v vokalni igri - zaradi ugodnih dražljajev - neizmerno uživa, kar je spet spodbuda za večkratno ponavljanje zlogov. Okoli 4. meseca začne »eksperimentirati z ritmom«, intonacijo in barvo glasu. Zlogi so sprva enostavni, npr. enozložnice: “ipipi”, “mama”, “tata” (kar pa še niso besede v pravem pomenu besede).
Otrokovi zlogi postajajo daljši in raznovrstni (torej ni le ponavljanje enega zloga ali glasu) npr. "badutidag".


V 8. in 9. mesecu otrokovo čebljanje postaja vedno daljše in zapletenejše. Otrok glasove in zloge začne prepletati v dolge zapletene »stavke« npr. “aa -pi-da-ta-ta-au”, ki imajo svojo melodijo in ritem (kar lahko prepoznamo kot npr. vprašanje ali vzklik). Med oglašanjem prepoznamo vedno več glasov, ki so podobni glasovom jezika, ki ga govori okolica. Pri tem svoje govorjenje podpre tudi z mimiko. Vedno bolj je pozoren na človeške glasove (npr. če ga pokličete, vas bo iskal s pogledom). Poskuša posnemati gibe, glasove, različne zvoke npr. posnema tudi kašljanje, cmokanje, kihanje itd.
V tem času otrok začne govor prvič uporabljata zavestno, začne se zavedati pomena komunikacije in z nami komunicira na svoj način. Postaja vedno bolj aktiven sogovornik, ki svoje želje, potrebe in odklanjanje ne izraža pretežno z jokom in posameznimi glasovi (ugodja in neugodja). Poslužuje se (in kombinira) gibov, mimike, pa tudi zapletenih glasovnih zvez. Pri tem uporablja različne načine: npr. če želi neko igračo, bo to sporočil s pogledom (bo pogledal igračo, pa vas in spet igračo - tak stik z očmi je tudi komunikacija v smislu » mama, daj mi igračko«), pokazal nanjo (okoli 9. meseca) ali pa uporabil nek glas ali glasovne zveze.
Kadar govorita dva odrasla, spremlja njuno komunikacijo tudi tako, da vselej pogleda govorca in se po svoje vključuje v pogovor.

Nekje med. 9. in 10. mesecem otrok pride do spoznanja, da lahko z govorom vpliva na druge, začne uporabljati določen glas ali gib z namenom komunikacije. Npr., »iiii,« ko vidi kravo, dvigne roke, ko želi, da se ga dvigne ali pomaha. V tem času se pojavijo tudi prvi zametki smeha in šal, npr. otrok vam ponudi piškot, potem pa ga – še predno piškot zgrabite, z nasmehom potisne v svoja usta.


V času od 6. meseca do 1. leta se intenzivno razvijajo intonacijski element govora v povezavi z emocijami, gibi in mimiko, pripravlja se glasovna baza, otrok spoznava zvoke in besede in jih začenja razumeti, se nanje odzivati in povezovati določene besede (dejanja) z določenimi predmeti, osebami, rituali. Med 8. in 12. mesecem otrok zelo rad posnema gibe, kretnje, različne zvoke in glasove. S posnemanjem govorice postajajo njegovi glasovi vedno jasnejši. Posnemanje in poslušanje besed otroku pomaga, da povezuje besede s stvarmi, osebami itd. in razvozla pomen besede.
Okoli 40. tedna večina otrok razume “ne” pomaha “pa-pa” in oponaša nekatere živali, pokaže predmete, če mu jih poimenujemo.


Strokovnjaki predvidevajo, da otrok besede razume 3 do 4 mesece prej kot jih sposoben izgovoriti. Da bo otrok lažje povezal določeno besedo in predmet, je potrebno, da to besedo večkrat sliši, v različnih situacijah. Pomembno je, da se z otrokom pogovarjamo, pripovedujejo kaj delamo, beremo pravljice in pojemo. Ob ritualih npr. preoblačanje, hranjenje, uspavanje naj bi uporabljali podobne (ne pa vedno enake) besede, kar bo otroku omogočilo,da lažje poveže predmete, dogodke in besede (pojme) in se lažje tudi navadi na dnevne ponavljajoče dogodke in lažje sprejme rituale.

Igrate se z otrokom v smislu, da ponovite njegov »žargon« oziroma čebljanje tako, da mu dodate nek nov pomen. Npr.« brm«, »Brm. Voziva avto«. Ponavljajte tudi njegove izraze, grimase, geste in jih povežite z določenimi situacijami.

Vaš govor naj bo brez pomanjševalnic, tujk in enostaven. Nekateri strokovnjaki so celo mnenja, da bi (vsaj do 1. leta) v govoru uporabljali tudi čim manj zaimkov. Svoj govor podprite tudi z mimiko, gestami, gibi. Nekateri tudi svetujejo, da naj bi dolžina prepovedi (npr. prepoved dotikanja vročih predmetov ali električnih naprav pod napetostjo), ki jih otroku dajemo sorazmerno naraščala s starostjo otroka. Tako naj bo prepoved do starosti 1. leta enobesedna (npr. ne, proč, stop), ki jo podpremo z ustrezno mimiko. Otroku sicer prepoved lahko tudi razložimo, vendar ne ob vsaki priložnosti.

Opis razvoja otroka in nekaj idej za spodbujanje razvoja govora in jezika boste našli v knjigah:
- Kaj zmore moj otrok
- Vodnik za zgodnje učenje
- Otrokove ustvarjalne igre
- Mozart za otroke
- Otrok od rojstva do šole.

Upam, sem odgovorila na vaše vprašanje. Če vas zanima še kaj vprašajte.

Lep pozdrav!

:sloncek::sloncek::sloncek:




puri -> Kaj govorijo otroci in koliko (22.12.2004 19:13:59)

Moj ni do dveh let še skoraj čisto nič govoril:zmeden:,nas je že kar skrbelo,tudi potrudit se ni hotel!

Nato, se mu je pa kar naenkrat odprlo,kar čez noč je začel ponavljati besede in sedaj,ko je star 2 leti in 3 mesece,se ga komaj ustavi,non-stop nekaj čeblja,seveda še malo posvoje,ampak mi ga vse razumemo.Sedaj uporablja že tudi stavke:bravo:

lp:kuza:




Anonimen -> Kaj govorijo otroci in koliko (22.12.2004 20:48:05)

Tibor je pri enem letu govoril ja in ne. No, v glavnem ne...




bori -> Kaj govorijo otroci in koliko (23.12.2004 7:50:41)

Ej Maruša pa brbra po mami,... :bravo::bravo::bravo::bravo:.
Na pregledu za eno leto nas je dr. vprašala če že kaj govorimo. Pa sem rekla da malo. Ko smo vstopile na pregled je tamala vidla sliko na zidu od telebajskov. in kot bi jo navil:
" tini.bini, lala, dipji, po NUNU jepi mama vidi."
Prevedem za tiste, ki vam sončki še ne brbrajo?
Tiki-binki, Lili, Dipsy , Po in Nunu, lepi mama glej.
Pri enem letu in pol, smo poznali že cca 60 različnih živali, danes pri 2 letih in 4 mnesecih ovorimo stavke, in štejemo ena dva tri šest osem deset. Pa me oči tolaži, da bo bolje,...

aja, glede na to da je taka brbra smo počasni drugod,.. hodili s 15, spali še nikoli, še vedno v pleničkah,...

vsak po svoje mislim. Ko me kdaj spravi ob živce pri blagajni v trgovini bi rajši videla da zna samo mami. - zadnjič je za nama stala starejša gospa, ki ji je nekaj PRIJAZNO!! čebljala, ji je moja Maruša pametno odgovorila "makni se čajovnica, si gejda in staja. si segujčico zastjupja,..." Rabi kdo prevod? Verjeno ne rabi govorit, da sem se naslednjih 15 min opravičevala in pospešeno razlagala, da ima SAMO dve leto,... in farbala kot pura,...

se dogaja, no....

lp, Bori




Anonimen -> Kaj govorijo otroci in koliko (23.12.2004 14:27:57)

Bori tole me je pa res nasmejalo! :)-:)-:)-




bori -> Kaj govorijo otroci in koliko (23.12.2004 14:45:41)

Ja, verjamem, da se marsikomu, ki ni v situaciji zraven. Tudi moj se vsakič nareži, ko mu doma razlagam, kaj je pogruntala,....
ampak meni se to sploh ne zdi več smeško. Zadnjič, ko smo bili pri Sv. Miklavžu in jo je župnik prekrižal, ga je tamala vprašala, če je on fant al ne. Pa ko je slišala, da je fant, mu je razložila, da; "majuša je punca in nima base, tati pa me liko baso v hjačah,.... " Ti povem, da sem ostala brez besed in tudi župnik me ni prav nič z navdušenjem gledou,...

resno razmišljam, da bi morali več ostajati doma in manj hoditi okrog, med ljudi,... :)-:)-

lp, Bori




ZARA -> Kaj govorijo otroci in koliko (23.12.2004 14:50:27)

Boriiiiiii, :)-:)-:)-:)-:)-:)-:)-
rajsi doma bod'te...




bori -> Kaj govorijo otroci in koliko (23.12.2004 14:58:41)

Ja ti povem, da prav resno razmišljam v to smer,...

sicer pa tudi tebe Zara in Aljo te "radosti še vse čakajo".

Moj naslednji, si upam trditi da tudi življenski izziv bo gotovo moji Maruši povedati, da sem noseča in da imam v trbuhu bratca ali sestrico. Sem včeraj mojemu ravno govorila, da bi bilo najbolje počakati, da s porodnišnice pridem, ker mi kar slabo dela, ko študiram odgovore na Zakaj in Kje? Še najbolj me skrbi varianta na Kako?

Najbolj vesela je pa naša nonica. Ji Maruša navsezgodaj zdiktira kaj sta sinoči mami in tati v kuhinji kuhala, v kopalnici delala in v spalnici pihala,...

noro punce, noro,......

lp, Bori




ZARA -> Kaj govorijo otroci in koliko (23.12.2004 15:04:26)

hihi...facka mala je tvoja detka...res so hecni...Zara zdej zacenja mal govort in ce ima dan full za mano ponavlja...se ji tolk narezim...

A potlej nona vse ve kaj se vam dogaja...In v spalnici pihata :ups: - ta je huuuda!!





bori -> Kaj govorijo otroci in koliko (23.12.2004 15:09:32)

Dogaja,... skozi se nam noro dogaja,....

Vse none obveščene kdaj smo ni sexali. Mama in ata sta začela v dnevni pred Marušo uporabljati izključno algleščino ali italijanščino, kleli pa nismo že celo leto nič (kar verjetno sploh ni tako slabo). Me kar groza, ko pomislim, kdaj bi lahko tamala potem "zunaj" kakšno kletvico uporabla,...

alo, pupe, grem domov, da čujem, kaj sta danes nonica in nono špičla,...

Ja, ja, obveščeni smo tudi kontra,... :)-:)-:)-

lp, Bori




Anonimen -> Kaj govorijo otroci in koliko (23.12.2004 16:03:04)

Ampak a niso cort, ker so odkriti?

Res si me v dobro voljo spravila! :)-:)-:)-




Sarina -> Kaj govorijo otroci in koliko (23.12.2004 21:27:57)

Oj! Naša Sara je bila 3.nov. stara leto, pa zna "že" tri besede :):)-: mama, ata, kaka - aja pa ta teden je rekla še vau-vau: :kuza:. Kaj drugega še pa ne zna.
Eni več, drugi manj, eni prej, drugi pozneje govorijo - zelo različni so - pa takoooo srčkani :angel: in takooo jih imamo radi :love:9nebesa:love:9nebesa!





Stran: [1]