kaj pravi zakon? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan

Sporočilo

kepica -> kaj pravi zakon? (22.12.2004 13:47:11)

Spet se obračam na vas,ker tukaj vse veste in sem prepričana,da mi lahko pomagate.
Torej.Zaposlena sem za določen čas in 31.12. mi poteče pogodba.Sem pa na porodniški.Zanima me, ali je to res,da če mi delodajalec do preteka pogodbe ne pošlje nove(namen ima pogodbo samo podaljšat),če npr.pozabi in pogodbo dobim šele po novem letu,da me mora zaposliti za nedoločen čas? Slišala sem,da to drži,pa nisem 100%,če je to res. Ali je mogoče katera kej na tekočem s tem?

Upam, da to drži in da bodo pozabili poslat novo pogodbo,ker je do danes še nisem dobila.

lp
Kepica

Anonimen -> kaj pravi zakon? (22.12.2004 13:50:56)

Ja, je res. Če ti je ne podaljša pravočasno (torej jo podpišeš pred iztekom pogodbe), se avtomatsko šteje, da si sprejeta za nedoločen čas.

Upam tudi jaz, da bodo pozabili:-))

Anonimen -> kaj pravi zakon? (22.12.2004 13:53:13)

Pri meni je že bilo tako, ampak pred 17 leti. Nisem vedela, da je še sedaj tako.

Erika 1 -> kaj pravi zakon? (22.12.2004 14:00:27)

No, jaz sem po poklicu računovodkinja in davčna svetovalka in ti povem, da sicer v zakonu o delovnih razmerjih to piše, ampak se tega v praksi ne izvaja. Torej če bo pozabil na pogodbo, sploh ne pomeni da si sprejeta za nedoločen čas.Za kaj takega je potrebna nova pogodba o kolektivnem delu. Rajši ga spomni.

TARA in MAJ -> kaj pravi zakon? (22.12.2004 14:04:58)

kepca
tale tvoj Božiček na slikci je pa pravi cukček9nebesa
lp:rozica:

lidia -> kaj pravi zakon? (22.12.2004 14:17:01)

Erika 1,

kaj je to pogodba o kolektivnem delu, ponavadi podpisujemo Pogodbo o delu, al pa zaposlitvi? :zmeden2:

Lunca1 -> kaj pravi zakon? (22.12.2004 14:37:45)

Ojla!

Jaz bi rekla da je žal prej nasprotno. Če je ne dobiš, si na cesti. tako da ga raje spomni.

LP Lunca

lidia -> kaj pravi zakon? (22.12.2004 14:41:09)

...sej, mene res zanima, kaj je to zaena varianta, namreč Pogodba o kolektivnem delu, pride verjetno v poštev takrat ko delojemalec ne pozna zakonodaje?

Anonimen -> kaj pravi zakon? (22.12.2004 14:44:00)

Ne, ne, Lunca tvoja domneva DEFINITIVNO ne drži.

lidia -> kaj pravi zakon? (22.12.2004 14:45:38)

Lunca,

se ne strinjam, ok ,praktično si recimo na cesti, lahko pa vse iztožiš za nazaj z obrestmi vred, pa še doma si, res pa je, da maš nekaj stresa. Ma pač delodajalec smolo, če je pozabil prekinit delovno razmerje.

kofetek2010 -> kaj pravi zakon? (22.12.2004 15:06:47)

52.člen ZDR govori kdaj se lahko sklene pogodba za določen čas, a si zaspolena glede na spodaj navedeno?
Ker, če ne ustreza temu, se lahko pritožiš pri Inšpekciji za delo in tvoja pogodba za določen čas bo spremenjena v nedoločen čas...
Če prideš v službo naslednji dan po izteku pogodbe za določen čas in delaš (brez podpisa nove pogodbe) se smatra, da se tvoja pogodba spremeni v pogodbo za nedoločen čas.
Veliko odgovorov v zvezi z zaposlitvijo lahko najdeš tudi na www.pravniki.net

ZAKON O DELOVNIH RAZMERJIH, veljaven od 01.01.2003:
52. člen
(pogodba o zaposlitvi za določen čas)

(1) Pogodba o zaposlitvi se lahko sklene za določen čas, če gre za:
– izvrševanje dela, ki po svoji naravi traja določen čas,
– nadomeščanje začasno odsotnega delavca,
– začasno povečan obseg dela,
– zaposlitev tujca ali osebe brez državljanstva, ki ima delovno dovoljenje za določen čas, razen v primeru osebnega delovnega dovoljenja,
– poslovodne osebe,
– opravljanje sezonskega dela,
– delavca, ki sklene pogodbo o zaposlitvi za določen čas zaradi priprave na delo, usposabljanja ali izpopolnjevanja za delo, oziroma izobraževanja,
– zaposlitev za določen čas zaradi dela v prilagoditvenem obdobju na podlagi dokončne odločbe in potrdila pristojnega organa, izdane v postopku priznavanja kvalifikacij po posebnem zakonu,
– opravljanje javnih del oziroma vključitev v ukrepe aktivne politike zaposlovanja v skladu z zakonom,
– pripravo oziroma izvedbo dela, ki je projektno organizirano,
– delo, potrebno v času uvajanja novih programov, nove tehnologije ter drugih tehničnih in tehnoloških izboljšav delovnega procesa ali zaradi usposabljanja delavcev,
– voljene in imenovane funkcionarje oziroma druge delavce, ki so vezani na mandat organa ali funkcionarja v lokalnih skupnostih, političnih strankah, sindikatih, zbornicah, društvih in njihovih zvezah,
– druge primere, ki jih določa zakon oziroma kolektivna pogodba na ravni dejavnosti.
(2) S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko določi, da manjši delodajalec lahko sklepa pogodbe o zaposlitvi za določen čas, ne glede na omejitve iz prejšnjega odstavka.

Anonimen -> kaj pravi zakon? (22.12.2004 15:26:02)

Za določen čas lahko delodajalec samo še enkrat podaljša (torej skupno 2x), ne glede na 52. člen ZDR, je potrebno smiselno brati še člene prej in potem, ta 52 člen je bolj varovalka za tiste, če se delodajalec nekoga odpusti oziroma mu pogodbe ne podaljša, pa na isto delovno mesto zaposli nekoga drugega, pa ob tem navede najbolj pogost razlog "delovni višek", večina omenjenih delse pa tako ali tako nanaša na delavce z visoko izobrabo....

kepica -> kaj pravi zakon? (22.12.2004 16:13:54)

Uh,kakšen odziv.Nisem pričakovala:)
Moram vam povedat,da me takole "nategujejo"že 4 leta. Vsako leto so mi podaljšal za eno lato naprej,enkrat sem pogodbo prejela celo prepozno(po novem letu) ampak takrat nisem vedela,da tega ne bi smeli naredit.Ko pa so mi že trikrat podaljšali in mi ne bi smeli več pa so mi spremenili naziv,potem pa se je spet vse štelo od začetka. Ker imava z možem namen zidat hišo bi redno zaposlitev še kako potrebovala,pa sem nekaj tednov nazaj govorila s šefico,ki mi je povedala,da mi bodo trenutno pogodbo podaljšal do izteka porodniške,za naprej pa še ne ve.To me je čist potrlo,ker me je pustila v čisti negotovosti in pojma nimam ali bom po izteku porodniške še imela službo ali ne.Je pa še ena nepoštenost.Ko sem šla na porodniško,so na moje delovno mesto zaposlili žensko,ampak samo do izteka moje porodniške.Zdej sem pa izvedela,da bo ona kar tam ostala,zame pa ni dela.Baje mi šefica zdej išče novo delo. Obup.Greš na porodniško,potem pa skoraj ostaneš brez dela.Pol nej mamo pa še kakšnega otroka:grrr:.Res lepo skrbijo za nataliteto. Aja,pa še to.Firma v kateri delam ni kr ena ampak ena izmed večjih v Sloveniji.

Še zmeraj upam,da bodo na pogodbo pozabili.Potem pa grem magari do odvetnika ali sindikata.Kamorkoli.Jest hočem svojo službo nazaj,saj so mi jo obljubili.

lp
Kepica

kofetek2010 -> kaj pravi zakon? (22.12.2004 16:29:17)

Pri določenem času je poanta samo v tem, da ti NE RABI dati odpovedi oz.te odpustit, ker imaš itak pogodbo za določen čas (točno do določenega dne), ampak če ti prideš naslednji dan v službo in delaš, se smatra, da so te zaposlili za nedoločen čas (saj tudi druga točka 10.člena ZDR omenja, da če ni pisne pogodbe je pogodba za nedoločen čas)-glej ZDR. Po poteku pogodbe se mora delavca odjavit iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja (na ZZZS) v 8 dneh in mu izročiti delovno knjižico.
ZAKON O DELOVNIH RAZMERJIH - velja od 01.01.2003
10. člen
(pogodba o zaposlitvi za nedoločen čas)
(1) Pogodba o zaposlitvi se sklepa za nedoločen čas, če s tem zakonom ni drugače določeno.
(2) Če s pogodbo o zaposlitvi čas trajanja ni pisno določen oziroma če pogodba o zaposlitvi za določen čas ni sklenjena v pisni obliki ob nastopu dela, se domneva, da je pogodba o zaposlitvi sklenjena za nedoločen čas.

Samo kako je pa to, če si v porodniški pa ne vem. Najbolje bi bilo, če se obrneš na kakšnega pravnika, k ise ukvarja z delovnim pravom.
lp
jana73

Stran: [1]