nananaja -> RE: Kleklanje-vzorčki nujno (19.5.2008 15:28:00)
|
kresana, glede risanja vzočkov je moje mnenje tako: tehnično se jih da naučit risat, če ne drugje, v idriji v čipkarski šoli imajo vedno izobraževanja za učitelje, kamor se lahko vključi vsak. ampak - znati klekljati čipko po narisanem vzorcu in narisati vzorec, po katerem se bo dalo narediti čipko, pa še zdaleč ni isto. najprej je potrebno znati precej dobro klekljati, ni nujno, da imaš večletno prakso, moraš pa imeti pravi občutek za čipko. potem je potrebno imeti smiselno likovno žilico, šele potem pride na vrsto tehnično risanje. jaz se veliko družim s klekljaricami, ki znamo klekljat zelo veliko. poznam osebno učiteljice klekljanja v vseh treh slovenskih čipkarskih šolah. pa lahko rečem, da smo redke, ki se risanja lotimo. jaz sem seveda bila v idriji na nekaj tečajih, tudi sem nekaj od tečajev odnesla, ampak če ne bi prej hodila k privatni učiteljici klekljanja, mi to ne bi veliko koristilo. ona me je naućila ustvarjalnega razmišljanja. če pa imaš veliko željo po ustvarjanju, se pa lahko oglasiš tudi meni, pa ti bom poskusila pomagati z nasveti. poskusiti ni nikoli greh. je pa risanje mnogo bloj intelektualno delo kot klekljanje, čeprav tudi slednje ni lahko, in se vzorci štejejo kot avtorsko delo. se je le treba izmisliti motiv, narisati postavke... zato so ponavadi vzorci zaščitijo in naj se ne bi kopirali. praksa pri nas je taka, kot je. pa saj na razstavah tudi nikoli ne piše, kdo je avtor vzorca, čeprav bi bilo to še kako prav, da bi se napisalo.
|
|
|
|