Anonimen -> RE: Sušenje sadja (14.11.2007 8:05:41)
|
Strojčka nima,in očitno na število odgovorov na tvoje vprašanje,tudi druge ne. Najbrž skoraj vse delamo po starem načinu. Shranjevanje sadja in zelenjave Za vlaganje živil v gospodinjstvu je najbolje upoštevati že preizkušene metode naših staršev. Ti postopki so gotovo najboljši, najbolj preverjeni. Vseeno pa je pomembno, da v živilom, ki jih shranjujemo, ne dodajamo nobenih kemičnih dodatkov, temveč le kis, slano vodo, sol, olje, sveže začimbe in dišavnice, sladkor ali med. Med najpreprostejše in tudi najbolj varne načine shranjevanja sodi postopek sušenja. Vseeno pa moramo vedeti, da vsak postopek konserviranja živilu zmanjša hranilno vrednost, toda če upoštevamo navodila in postopke, ohranimo visoko hranilno vrednost. Tisti, ki jedo pretežno predelano hrano, naj v take obroke dodajajo veliko sveže zelenjave in sadja. Sušenje zelenjave, sadja in gob Zelenjavo operemo, preden jo razrežemo. Tako pripravljeno očistimo, olupimo ali samo postrgamo, nato jo razrežemo na tanke rezance. Posolimo, narahlo premešamo in v tankem sloju zložimo v pekač, obložen s papirjem za peko, ali pa damo na leseno desko. Rezanci naj bodo zloženi drug poleg drugega. Če sta sadje ali zelenjava na leseni deski, jo damo na sonce, da se povsem posušita, pekač pa v pečico z ventilatorjem na temperaturo od 60 do 70 stopinj Celzija. Običajno je živilo suho v 5 do 6 urah. Popolnoma suho in ohlajeno shranimo v stekleni kozarec in ga zapremo s plutovinastim zamaškom
|
|
|
|