Cimetove zvezdice (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Anonimen -> Cimetove zvezdice (12.11.2007 21:55:19)

Vem, da obstaja ogromno receptov. In ravno zaradi tega ne grem iskat na google, ampak sprasujem vas [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] 

Kateri recept je vam najboljsi za cimetove zvezdice? No, jaz bom delala jelencke, snezake in vlakce [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] 




moci -> RE: Cimetove zvezdice (13.11.2007 8:37:42)

saj še ni december[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




sayuri -> RE: Cimetove zvezdice (13.11.2007 8:45:28)

Joj cimetove zvezdice [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/9nebesa.gif[/image] Alo hitro recepte napisat. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Bi kar danes naredila, ker potem hiša tko lepo diši. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




tinkamiška -> RE: Cimetove zvezdice (13.11.2007 8:49:19)

Cimetove zvezdice  

Najprej recept za cimetove zvezdice. Veliko jih pride, pa še dobre so, vsaj meni oziroma mojim.
Potrebujemo:
500 g fino mletih mandljev,
5 beljakov,
450 g mletega sladkorja,
dve žlički mletega cimeta.

Iz beljakov stepemo trd sneg (preden začnemo stepati dodamo ščepec soli; začnemo z najnižjo hitrostjo mešalca in končamo z najhitrejšo). Med stepanjem dodamo melt sladkor in potem stepamo, da se sneg lepo sveti. Skodelico snega damo na stran (spravimo v hladilnik), v preostanek pa vmešamo mandlje. Ugnetemo testo (ali s spiralnimi nastavki mešalca ali z rokami, sama ga zamesim ročno). Da se ne lepi, delovno površino potresemo s kristalnim sladkorjem. Kepo ovijemo v folijo in za uro ali dve pustimo v hladilniku.

Testo potem na delovni površini, dobro potreseni s sladkorjem, razvaljamo na približno pol cm debeline. Z modelčkom izrezujemo zvezdice. Modelček vedno vtisnemo v sladkor, preden izrežemo novo zvezdico, tako se ne bo lepil na testo, kraki pa bodo lepi. Zvezdice zložimo na pekač na peki papir. Na vsako damo malo beljaka, ki smo ga shranili, in ga lepo razvlečemo po zvezdici, da je površina lepo gladka (jaz to počnem z zobotrebbcem . na sredo zvezdice dam kupček beljaka, potem pa z zobotrebcem vlečem maso v vsak krak posebej; dela je veliko, ampak se splača glede na končni učinek). Zvezdice pustimo čez noč na sobni temperaturi, da se posušijo. Jaz jih ne pečem, če pa se kdo odloči za peko, naj zvezdice peče na 150 stopinjah okoli pet minut - bolj se morajo posušiti kot peči, da beljak ostane bel. Ko so zvezdice suhe, jih zložimo v pločevinasto škatlo. Ob njih ne hranimo drugega peciva, ker so zelo aromatične in bi se drugi piškoti morda preveč navzeli cimetove arome.

Tele zvezdice so torej primerne tudi za tiste, ki za peciva ne uporabljajo moke. Če se testo lepi, je potrebno dodajati samo sladkor. Jaz s sladkorjem potresem tudi valjar, delovno površino pa sploh, in potem je valjanje in izrezovanje pesem.  
Lani sme delala po tem  receptu in so bile zelo dobre[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Recept jepa iz kulinarike...

Lp,Tinka
 




tinkamiška -> RE: Cimetove zvezdice (13.11.2007 8:52:15)

Pa tele sem tudi delala, pa so bili tudi dobri

CIMETOVE CIGARE (ŠIBICE)  
25 dag moke
1/4 vrečke pecilnega praška
pol žličke cimeta
12 dag sladkorja
10 dag neolupljenih mletih mandljev
12 dag masla
2 rumenjaka
2 žlici kisle smetane ali mleka
 
Premaz:
stepeno jajce
 
V moko damo pecilni prašek, cimet, sladkor in mandeljne. Dodamo v dlani razmehčano maslo (jaz to opravim kar v mikrovalovki), naredimo kašico, primešamo rumenjaka in kislo smetano ter zgnetemo testo. Damo v hladilnik, da pol ure počiva. Testo narežemo na kose, oblikujemo dolge svaljke, te narežemo na koščke in spet posvaljkamo, da dobimo enakomerne, približno 5 cm dolge paličice. Hehe, pri meni pa so nastale bolj cigare. Paličice polagamo na pekač, premažemo z jajcem in jih pečemo okoli 15 minut pri 180 stopinjah.




Stran: [1]