DSP - jaz in partner (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Anonimen -> DSP - jaz in partner (11.11.2007 21:06:12)

Mene pa zanima, jutri bom oddala vlogo za DSP za mene in za hčerko. Parter je zaposlen in smo v skupnem gospodinjstvu. Ali moram zanj tudi dohodke zadnjih treh mesecev vpisati? Me je on dolžen preživljati?
Ne razumem se sama najbolje v to in bom vesela vsakega odgovora.
HVALA!

lukec -> RE: DSP - jaz in partner (11.11.2007 21:18:09)

Če ste v skupnem gospodinjstvu, te je partner dolžan preživljat, tebe in otroka seveda.
Torej jih bo še kako zanimala njegova plača. Sicer pa je cenzus za tričlansko družino 414,14 evrov.

Anonimen -> RE: DSP - jaz in partner (12.11.2007 5:42:53)

Bistvo načeloma ni to, da živite v skupnem gospodinjstvu, ampak to, da je on tvoj partner in oče vajinega otroka (podpisano očetovstvo). Posledično temu ti nihče ne bi verjel, če bi rekla, da nista par, ampak da imata pa otroka in živita skupaj ("kao" v otrokovo dobro - čeprav se tudi to dogaja). In ker se izvenzakonski partner obravnava enako kakor zakonski (mož), tukaj velja člen zakona, ki pravi, da je eden od zakoncev dolžan preživljati drugega (in otroke), če je le ta ne po svoji krivdi (to je spet poglavje zase) brez sredstev za preživljanje.
V vašem primeru se torej vi trije obravnavate kot družina in zato so za pridobitev DSP pomembni dohodki vseh treh oz. njihov seštevek. Ker je edini, ki ima dohodek, tvoj partner, se vključi tisto, kar sem napisala v prvem odstavku. In če njegova netto plača (brez dodatkov) presega cenzus za 3-člansko družino, potem vidve s hčerko ne bosta dobili DSP.
Poskusiš lahko edino z vlogo za IDSP, ki ti je odobrena pod pogojem, da dohodek (partnerjeve plače, v vašem primeru) presega cenzus za največ 30% (se mi zdi, da so z 20% zvišali na 30%, nisem pa ziher, ali to velja za denarne pomoči občine ali za denarne pomoči MDDSZ - če katera ve, naj le pripiše).

Stran: [1]