prosena kaša (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


CUKRČEK -> prosena kaša (6.11.2007 16:53:59)

Ojla

Mene pa zanima, kaj lahko naredim iz prosene kaše? Sem jo včeraj 1.kupila in zdaj študiram, kaj bi dobrega naredila iz nje. LAhko sladico ali pa  kaj "konkretnega" za kosilo.

lp, Cukrček & co.




srursa -> RE: prosena kaša (6.11.2007 17:16:58)

Lahko narediš kot rižev narastek.




MARTINŠČICA -> RE: prosena kaša (6.11.2007 17:20:35)

1. Skuhaš kašo v osoljenem mleku z malo masla, razmerje 3:1, kuhaš ene 20 min. Medtem olupiš in naribaš jabolka. Potem pa v pekač naložiš pol kaše, streseš nanjo jabolka, dodaš rjavi sladkor ali med in cimet, pokriješ z drugo polovico kaše. Preliješ z mešanico razžvrkljanega jajca in ene sladke smetane. Peci 35-45 min pri 180°C.

2. Skuhaš proseno kašo in adjovo kašo z gobami. To je odlična priloga k mesu, pa še kakšne brusnice zraven.

3. Mlečna kaša s sadjem

4. Kaša kuhana na vodi s plevcami in potem zabeljena z ocvirki

5. Hladna kaša v solati (namesto kuskusa) s koruzo, papriko, paradižnikom, fižolom, sirom, piščancem ali kroglicami iz mletega mesa - bolj mehiška varianta


Toliko se zdajle spomnim. Je pa prosena kaša zelooooo zdrava, predvsm za močne lase in nohte. Midva jo kupujeva v mlinu in je brez nečistoč. V trgovini je vse polno nezrelih kašic, črnih plevelčkov in nekih kamenčkov. Ne vem, kako jo mlinar tako lepo prebere, ampak je res zakon.




Miša7 -> RE: prosena kaša (6.11.2007 17:24:38)

Hojla, jaz jo imam zelo rada npr. zmešam pol prosene, pa pol ajdove kaše, skuham v slanem kropu, ko zavre ugasnem, pa pustim v pokriti posodi še 10 min, ker se baje še vpijejo tiste ta dobre in zdrave snovi v njej; ocediš, potem pa na maslo ali olivno olje, pol čebulce ali por, prepražiš, dodaš kašo in gotovo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]....

Lahko ješ kar tako samostojno, npr. za večerjo, ali kot prilogo k zrezkom(govejim, puranjim, kareju); res dobro!!![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley2.gif[/image] Če imate radi poper, ga lahko dodaš, če seveda ne bodo jedli otroci.

Dober tek, MIša7




Anonimen -> RE: prosena kaša (6.11.2007 17:27:13)

Prosen narastek (narediš tako kot rižev ), prekmurski krapec, testo iz ajdove moke po vrhu pa še plast sladkih mletih orehov lai pa kisla smetana.
Ali pa jo v sladkem mleku skuhaj, kot mlečen riž. Lahko tudi malo bolj gosto skuhaš, naribaš jabolka, v njih vmešaš cimet, malo cukra, posuješ po kaši in daš v pečico spečt. Posuješ lahko tudi z narezanimi orehi.

Testo za ajdov krapec recept :
200 g ajdove moke
100 g pšenične moke
sol
2 dcl vrele vode
Ajdovo moko poparimo s slano, vročo vodo. Premešamo in počakamo, da se malo ohladi, nato ji primešamo pšenično moko in vgnetemo gladko testo. Testo razvaljamo in damo v pekač. V posladkanem (lahko tudi med) mleku skuhaš kašo (gosto) jo porazdeliš po testu, kašo namažeš z orehi in daš pečt.

Kot prilogo k mesu pa lahko narediš tako: prepražiš ocvirke ali panceto, čebulo, dodaš kašo, zaliješ z vodo in malo vinčka, ter začiniš, sol, poper, majaron, timijan

vidim, da ste me že prehitele[sm=smiley36.gif]

evo še to: jaz sem si zadnjič spekla kruh iz kuhane ajdove in prosene kaše[sm=smiley1.gif]




trixi -> RE: prosena kaša (6.11.2007 21:54:15)

Še en recept, ta je tak bolj "ta zdrav", je iz knjige Kako brez zdravil znižati krvni tlak.  Prosena kaša je zelo zdrava za ljudi s povisanim krvnim tlakom, ker vsebuje veliko kalija, ki odvaja vodo iz telesa, dobra je tudi "za dan po preobilnem najedanju", da si malo sčistiš telo.

Meni je najbolj všeč tale varianta: skuhaš proseno kašo na vodi, dodaš eno naribano jabolko, pol lončka jogurta, limonin sok, malo cimeta, par zrezanih lešnikov, mogoče nekaj rozin, jaz dodam za žličkino konico sladkorja. Komentar mojega moža je bil: "Ma saj ni tako slabo, skoraj kot jabolčni štrudelj"[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Jaz jem to kot glavni obrok, on pa kot sladico.




Stran: [1]