Anonimen -> RE: Obvezno zdravstveno zavarovanje (6.11.2007 23:15:18)
|
Jaz lahko povem samo za Ljubljano, čeprav naj bi bil načeloma zakon enak za celo Slovenijo, ampak očitno ni. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Obvezno zdravstveno zavarovan kot občan si lahko, če nimaš biti zavarovan prekoga česa/koga drugega, kar pomeni, da nimaš zaposlitve, pokojnine, staršev ali partnerja, ki bi te bi bili dolžni zavarovati. Ta "dolžni" pa je tudi poglavje zase. Jaz imam izvenzakonskega partnerja že skoraj 4 leta, je zaposlen, imava skupno bivališče in skupnega otroka, pa me na ZZZS ni nihče vprašal niti tega, ali imam partnerja. "Ste poročena?" "Ne." Pa je bil "problem" rešen. Tudi oba otroka sta zavarovana po meni in ne po Kamikazi. Prinesti sem morala pa fotokopijo osebne izkaznice, fotokopijo rojstnega lista in original potrdilo z DURS-a o premoženjskem stanju oz. katastrskem dohodku. Tam mora pisati "0", seveda. In to je bilo vse. Zavarovana čez 5 minut dobesedno. Za seven - če se kot brezposelna prijaviš na RZZ kot "aktivna" iskalka zaposlitve, to nima nobene zveze z OZZ kot občan-ka. Potrdila z RZZ ti ni potrebno prinesti na ZZZS, saj oni sami v evidenci v računalniku vidijo, da nisi zavarovana nikjer drugje (npr. preko delodajalca). Je pa potrdilo z RZZ oz. prijava sama obvezna za pridobitev DSP s CSD, vendar je pridobitev DSP odvisna od dohodka tvojega partnerja. Če ima on dohodek v višini, ki presega cenzus za vas kot družino, potem ne dobiš DSP, ne glede na prijavo na RZZ in ne glede na način prijave v OZZ. Višina otroškega dodatka pa se načeloma zviša, če je zaposlen samo eden od staršev in če je otrošk predšolski in ni v vrtcu (zvišanje za 10% z lestvice), vendar tudi to ni nujno - spet je pomembna višina partnerjeve plače. Če je otrok doma, ti sicer dajo 10% več od sedajšnje osnove, ni pa nujno, da tudi prestopiš eno stopničko višje na lestvici. To je pa najbolje izračunati na strani od CSD Šiška ali MDDSZ (vpiši vaše dohodki in pritisni "izračunaj").
|
|
|
|