Anonimen -> RE: profiterole (5.11.2007 11:03:35)
|
Profitterol po italijaniše: Najprej testo.bignjie 250ml vode 100g masla 1 čajna žlička soli 1 čajna žlička sladkorja 150g moke 4 jajca Postopek: Na ogenj daš lonec z vodo notri maslo in sol in sladkor in vse skupaj zavreš. Ko zavre vzameš lonec z ognja in v vodo streseš vso moko na enkrat in dobro premešaš,nato spet postaviš lonec na nizki ogenj in mešaš tolio časa,da masa odstopi od sten lonca.daš ohladit maso. ko je ohlajena začneš dodajat jajac,ampak enega po enega8dokler se prvo jajce ne absorbira ne smeš dodat naslednjega) Masanaj počiva pol ure.nato uporabiš slaščičarsko vrečko.nafilaš jo z maso, in delaš kupčke na povoščen peki papir. Pečico segreješ na 200 stopinj in daš kupčke pečt.Počakaš,da se napihnejo in nato zmanjšaš na 180 stopinj in to za 10 minut. Nato ugasneš pečici in pustiš bignje še za dest minut v pečici počivat. Tole je pa čokoladna krema,moram pa še prevest: http://www.invoglia.it/invoglia/servlet/singolaricetta.SingolaRicettaServlet?codice=RI01&id_ricetta=434 Polnilo:crema pasticera: 50 g moke 1 limono 1l mleka 15g masla 100g cimetovega sladkorja(ali navaden sladkor in palčko cimeta) 4 rumenjake 250 g jedilne topljive čokolade 1.V globok lonec daš rumenjake.dodaš moko,sladkor in zmešaš,če je presuho si pomagaš z mlekom. 2.ko je dodobra zmešano doliješ še vse preostalo mleko. 3. Limono olupi,pazi,da olupek nima belega,ker bo drugače krema grenka,dodaš,h kremi skupaj z palčko cimeta. 4.Lonec z kremo daš na ogenj in skozi mešaš,da se ne prime dna lonca z leseno kuahlnico.Ko mleko zavre znižaj moč ognj in mešaj naprej,dokler se masa ne zgosti. 6.S narejeno kremo naponi bignje 7.medtem pa v majnšem lončku položenem v večji lonec v katerem vre voda,rzstopi čokolao in malo. 8.ko je zmes tekoča,jo prelij po profiterolih.
|
|
|
|