Anonimen -> RE: štruklji (2.11.2007 15:01:14)
|
Štruklji s špinačo Špinačne štruklje pripravimo iz vlečenega testa in špinačnega nadeva. Testo zamesimo iz moke, enega jajca, olja in slane tople vode. Za štruklje vedno izberemo najfinejšo belo moko tipa 400. Za nadev odberemo zdrave, sveže liste špinače, jih operemo, skuhamo v vodi, odcedimo in na drobno sesekljamo. Nato špinačo v krpi še enkrat odtisnemo. V posodi ali mešalniku premešamo sesekljano špinačo, skuto, nariban parmezan, sol, jajca in poper. Na pomokanem prtu zelo na tanko razvlečemo testo in nanj enakomerno raztegnemo nadev. Štrukelj zavijemo s pomočjo krpe in ga stisnemo na obeh straneh. Štruklje kuhamo v slanem kropu tričetrt ure do ene ure, nato jih vzamemo iz vode in odvijemo iz krpe. Narežemo jih na centimeter do dva centimetra široke poševne rezine ter jih postrežemo z omako od pečenke, sirovo omako, paradižnikovo omako ali z golažem. Posebno slastni so z divjačinsko omako. Orehovi štruklji Pri pripravi orehovih štrukljev najprej posebej nadrobimo kvas v mlačno slano mleko. Nato posebej zmešamo moko, mleko, maslo, sladkor, naribano limonino lupinico, vanilijo, rum in sol. Dodamo jajčne rumenjake in nato še kvas. Sestavine zamesimo v testo in ga pustimo vzhajati. Nadev pripravimo iz zmletih orehov, rumenjakov, sladkorja, masla, vanilije in naribane limonine lupinice. Te sestavine dobro premešamo in če je masa pregosta, ji dodamo še smetano. Na pomokanem prtu na tanko razvaljamo vzhajano testo in nanj enakomerno raztegnemo nadev. S pomočjo prta štrukelj zvijemo in ga na obeh koncih stisnemo. Na rahlo ga zavijemo v krpo in ga tako zavitega eno uro počasi kuhamo v kropu. Štrukelj poševno narežemo na centimeter do dva centimetra široke kose in ga zabelimo s kruhovimi drobtinicami ali maslenimi tropinicami. Dober tek!
|
|
|
|