mravljinci v rokah (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

MR99 -> mravljinci v rokah (30.10.2007 11:20:36)

Sem v 38 t in že en teden imam v prstih na rokah mravljince. Najprej se mi je to pojavilo samo zjutraj, zraven pa tudi nekoliko otečeni prsti in bolečine, ko sem si hotela razmigati prste. Zdaj pa mi ta odrevenelost ostane čez cel dan na blazinicah prstov. A ima katera podobno izkušnjo? A je to kaj nevarnega? Imam neslano dieto in noge mi sploh ne zatekajo, prsti na rokah pa malo, tako da niti ne zatekam tako zelo. Ampak ti mravljinci,... to pa je čudna stvar.

Lp

rokapi -> RE: mravljinci v rokah (30.10.2007 11:46:01)

Takoj pojdi k svojemu ginekologu in povej za to. Možno je, da imaš nevrološke težave.

tikatoka -> RE: mravljinci v rokah (30.10.2007 11:59:34)

Jaz sem imela te probleme, zadnje 4 mesece ko sem bila noseča, sem zdravnici povedala, pa je rekla da to ni nič takega, tko da ne vem no, pri meni je to po porodi izginilo.

Pozdravček

MAŠKA -> RE: mravljinci v rokah (30.10.2007 12:12:59)

Tudi meni so se proti koncu nosečnosti dogajale takšne čudne reči. Enkrat se mi je zgodilo v službi, da kar naenkrat nisem mogla več brat, nisem mogla spregovoriti besede, se mi je kar jezik zatikal, vse to je spremljal napad migrene, ampak ko sem vstala, se malo sprehodila je po kakšnih 10 minutah vse minilo. Ko sem to povedala G, je rekla, da je možno, da plod pritiska na kakšen živec in omenila, da se lahko pojavijo tudi mravljinci v rokah in nogah.

Najpbrž ni razloga za paniko, vseeno pa je boljše, da poveš G.

Gina -> RE: mravljinci v rokah (30.10.2007 12:24:29)

Ja, meni se je to dogajalo, pa ne od 38. tedna, ampak od 6. meseca naprej. Začelo se je kot pri tebi, najprej samo ponoči, potem še podnevi. Stopnjevalo se je iz dneva v dan, da na koncu nisem več sploh čutila zadnjih treh prstov, ostale pa bolj slabo, ponoči sem spala s popolnoma otrplo celo roko, oz. eno malo bolj, drugo malo manj. Kozarci so mi leteli iz rok, razbila sem očala, ker sem mislila, da jih držim, pa jih nisem, mi je pa hecno ta hip, ker se spomnim, kako zelo me je motilo, ko nisem mogla normalno tipkat... Skratka, na koncu se mi je že kar mešalo od vsega skup. G me je poslala na vse sorte preiskave, pa so ugotovili, da mi vse sorte reči manjka v telesu, dobivala sem dodaten kalij, po katerem mi je bilo ful slabo. Zateklost je pri meni težko opaziti, ker imam precej koščene prste, pa če so bili še tolk zadebeljeni, da nobenih prstanov več nisem dol spravila (no, valjda sem jih vmes dol spravila zelo na silo), se je vsakemu dohtarju zdelo, da nisem zatekla sploh. V noge pa nisem posebej zatekala, sem pa čutila zateklost zelo zelo po celem telesu, vendar najbrž zato, ker sem poznala razliko, kako se pšočutiš, če ne zatekaš iz drugih dveh nosečnosti. Takrat sem spraševala, vs naokrog od česa je to. So rekli, da od hormonov in da mine. Ko sem rodila, sem prišla domov iz porodnišnice 11 kg lažja, in vidno sem plahnela, se pravi je bilo ogrooooomno vode v meni, če sem pri prvih dveh nos. prišla iz porodnišnice 4-7kg lažja, tu pa taka razlika. trajalo je tri mesece po porodu, ali še več, se mi zdi, da je bilo ok, da sem normalno čutila roko, brez mravljincev. Šla sem še na dodatne priskave, ker imamo v družini multiplo, ki povzroča enake začetne simptome, pa ni bilo nič, hvala bogu.
Skratka, to načeloma ni nič hudega. Je pa zoprno za znoret. Vseeno reci G, naj te pošlje na preiskave. Mogoče ti česa manjka v telesu.

Naja30 -> RE: mravljinci v rokah (30.10.2007 14:28:27)

Sem tudi imela na koncu. Baje je normalno, ker otroček že pritiska na razne živce v hrbtenici.

matea1 -> RE: mravljinci v rokah (30.10.2007 15:56:23)

Ojla, tudi jaz imam podobne težave, pa sem noseča 39t4/7. Dogaja se mi ponoči, ko se od tega zbudim. Prav boli to mrtvenje prstov, ki se širi vse do komolcev. Sem vprašala G in baje ni nič takega. Pa pri Pušenjaku na forumu sem prebrala, da naj bi bilo to običajno v tretjem trimesečju nosečnosti.

Sicer pa se bliža PDP in upam, da bo takrat boljše. Po moje dete pritiska na kak živec v hrbtenici.

L.p.

MR99 -> RE: mravljinci v rokah (30.10.2007 16:07:43)

Hvala za odgovore, sem se kar pomirila. Očitno ima to zadevo več nosečnic, tako da,.... bo že minilo, še malo moramo potrpeti pa bo!

Hvala.

Pia77 -> RE: mravljinci v rokah (30.10.2007 20:14:15)

Mravljincenje v rokah, zlasti v prvih stirih prstih, ki najpogosteje nastopi ponoci in je pogosto v nosecnosti, je obicajno t.i. sindrom zapestnega prehoda (http://www.viva.si/clanek.asp?id=1909)
http://www.babycenter.com/0_carpal-tunnel-syndrome-during-pregnancy_234.bc?Ad=com.bc.common.AdInfo%40530668e9

IZVIRNO SPOROČILO: MAŠKA

Tudi meni so se proti koncu nosečnosti dogajale takšne čudne reči. Enkrat se mi je zgodilo v službi, da kar naenkrat nisem mogla več brat, nisem mogla spregovoriti besede, se mi je kar jezik zatikal, vse to je spremljal napad migrene, ampak ko sem vstala, se malo sprehodila je po kakšnih 10 minutah vse minilo. Ko sem to povedala G, je rekla, da je možno, da plod pritiska na kakšen živec in omenila, da se lahko pojavijo tudi mravljinci v rokah in nogah.

Ta z dojenckovim pritiskanjem na zivec je lovska. Upam, da sta se z G samo narobe razumeli, ali pa je zelo zelo dolgo, odkar se je ta G ucila nevrologije na medicinski fakulteti...
Tezave z govorom, ki jih omenjas, so bile sicer lahko povezane z avro in migreno, vendar niso nedolzen dogodek; v takem primeru je nujno potrebno iti k zdravniku, najbolje splosnemu (lahko bi slo za zelo resno nevrolosko simptomatiko).

MAŠKA -> RE: mravljinci v rokah (30.10.2007 23:06:03)

Saj takrat me je pošteno panika zagrabla. Ne spomnim se točno kako je razložila, je že več kot dve leti od takrat, pač v smislu, da otrok nekam pritiska. In rekla je, da če se bo še ponovilo po porodu, da je treba obvezno k nevrologu. V glavnem s porodom so te težave izginile, tudi migrena, ki je bila zelo pogosta in huda v zadnjih dveh mesecih nosečnosti.

Stran: [1]