RIBE - help!! (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


ZARA -> RIBE - help!! (30.10.2007 8:12:06)

Kako naj pripravim ribe v pečici? Kakšna ideja?... lahko je  tudi preizkušen recept.

Hvala in gadblesju. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Anonimen -> RE: RIBE - help!! (30.10.2007 8:14:50)

kakšne ribe bi pa pripravljala? Postrvi ali morske?




ZARA -> RE: RIBE - help!! (30.10.2007 8:16:28)

Pojma nimam, ker sem dobila zamrznjene. Vprašala jih pa nisem kdo so. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Strawberrie Cherrie -> RE: RIBE - help!! (30.10.2007 8:16:42)

Jaz jih napacam(česen,peteršilj, sol, olivno olje, limona), potem pa zavijem v alu folijo in jih dam pečt. tko je reku džajmi in tko je dobro[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Marogica -> RE: RIBE - help!! (30.10.2007 8:17:56)

Odvisno, kakšne imaš. Torej jaz pirpavljam ponavdi ribo v kosu (morski pes), enako pa delam tudi z morskim listom. Torej, najprej segrejem pečico na ca 180 stopinj, vmes pa segrejem na štedilniku kakšne 4,5 žlic olivnega olja, da je zelo vroče.

Ribo samo nasolim in jo dam na "pladenj", ki pride v pečico ter jo (po žličkah) prelijem z vrelim olivnim oljem. Dodatno pripravim "omako" za zalivanje iz česna, petršilja, olja in vina ali balzamičnega kisa, ki ju razredčim z vodo. V to omako dodam še malo soli. S tem prelijem ribo, preden jo dam v pečico in vmes, ko se peče.

Pa dober tek.




Anonimen -> RE: RIBE - help!! (30.10.2007 8:19:19)

http://kulinarika.net/recept.asp?ID=6086


http://kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=276


Ribe iz pečice
Avtor: Tjaša Vrhovnik | Datum: 03.12.2006V teh zimskih dneh, ki se sicer uspešno upirajo klasični decembrski podobi, smo vajeni jesti nekoliko bogatejših jedi in jedi na žlico. Mogoče pa vam bo - kot v moji kuhinji - zaprijalo kaj lažjega: nostalgični vonj poletja, ki se mu lahko predate tudi, če bi se, denimo, snežinke vendarle odločile, da se nehajo skrivati nekje visoko v stratosferi.
Recept za ribe iz pečice je zelo enostaven, priprava pa je taka, da si prste obližemo tudi tisti, ki radi popazimo na količino zaužitih maščob, pa tudi na to, koliko se hrana med pripravo žge.
Sestavine
  • 2 ribi po okusu (pri nas smo uporabili skušo) oziroma toliko rib, kolikor je lačnih ust
  • 2 večja korenčka
  • 2 bučki
  • 2 paradižnika
  • po želji tudi ostala zelenjava: por, jajčevci, čebula, na rezine narezana paprika, blitva, list ali dva kitajskega zelja... ali suho sadje, kot na primer pest suhih sliv
  • sol
  • začimbe: peteršilj, bazilika, česen, poper, piment, timijan

Priprava
Pečico segrejemo na 160 stopinj Celzija.
Ribe očistimo (pa brez strahu, če tega še niste počele! Čiščenje rib ni tak bav-bav, kot rade verjamemo. Če niste prepričane, priporočam te napotke!) in posolimo. Očiščeno korenje in bučke narežemo a la julienne in zmešamo z začimbami, paradižnike pa na rezine.
Nepregorni pekač obložimo s polovico rezin bučk in korenja, na to pa položimo ribi, ki ju ob straneh še obložimo s korenjem in bučkami, pokrijemo pa z rezinami paradižnika.
Vse skupaj pečemo v pečici približno 1 uro. Vsakih 15 ali 20 minut vzamemo iz pečice in tekočino, ki odteka od hrane, prelijemo po vrhu "pečenke".
Če nimamo nepregornega pekača, lahko navaden pekač obložimo s peki papirjem ali pa kar nekoliko pomastimo. Ena od možnih različic je tudi ta, da ob začetku peke vse skupaj pokrijemo z alu folijo, ki jo po kake pol ure odstranimo.
Tako pripravljene ribe lahko pokapamo še z limonovim sokom in postrežemo z navadnim rižem ali krompirjem v kosih.
Dober tek!




Anonimen -> RE: RIBE - help!! (30.10.2007 8:19:35)

IZVIRNO SPOROČILO: ZARA

Pojma nimam, ker sem dobila zamrznjene. Vprašala jih pa nisem kdo so. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]



če mene vprašaš ne bi nikoli delala zmrznjenih rib v pečici, ker pridejo bolj pečene kot kuhane in nič hrustljave. Raje jih ocvri.




Anonimen -> RE: RIBE - help!! (30.10.2007 8:25:54)

Izvoli še nakaj receptov:

http://www.h2oteam.com/?menu_item=rrecepti




ZARA -> RE: RIBE - help!! (30.10.2007 8:28:47)

IZVIRNO SPOROČILO: adelaide
če mene vprašaš ne bi nikoli delala zmrznjenih rib v pečici, ker pridejo bolj pečene kot kuhane in nič hrustljave. Raje jih ocvri.

Saj jih bom odmrznila...ocvrtih pa ne maram. Hvala vsem za ideje.




spacey -> RE: RIBE - help!! (30.10.2007 11:03:36)

IZVIRNO SPOROČILO: Strawberrie Cherrie

Jaz jih napacam(česen,peteršilj, sol, olivno olje, limona), potem pa zavijem v alu folijo in jih dam pečt. tko je reku džajmi in tko je dobro[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Simpl k pasulj. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




arielca -> RE: RIBE - help!! (30.10.2007 11:08:49)

IZVIRNO SPOROČILO: ZARA

IZVIRNO SPOROČILO: adelaide
če mene vprašaš ne bi nikoli delala zmrznjenih rib v pečici, ker pridejo bolj pečene kot kuhane in nič hrustljave. Raje jih ocvri.

Saj jih bom odmrznila...ocvrtih pa ne maram. Hvala vsem za ideje.


Če imaš doma tisto električno ponvico (picapfane [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]), jih speci v njej, ker se res fino zapečejo. In najboljš je, da so še malenkost zamrznjene. Jaz jih samo nasolim in popopram. Pa pripravim tržaško omako za čez in to je to. Aja, pa pečem jih na olivnem olju. Tko je reku moj prijatelj Dalmatinc in tko je dobro [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image].




Anonimen -> RE: RIBE - help!! (30.10.2007 11:16:01)

Imam eno priporočilo za vse ljubitelje morskih rib.
Ribe nikoli ne čistite in ne splakujte pod slako vodo,raje si naredite slanico in s tako vodo operite ribe.Grantirano boljši okus.Moja tašča je imela ribarnico,moj tast pa je bil ribič,pa so mene suhozemsko snaho to naučili.




ZARA -> RE: RIBE - help!! (30.10.2007 11:16:06)


IZVIRNO SPOROČILO: arielca
Če imaš doma tisto električno ponvico (picapfane)

Ti, saj imam res tole doma. Ju smart vumn.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] 

Ja, spacey, izi ko pasulj. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




arielca -> RE: RIBE - help!! (30.10.2007 11:24:44)

IZVIRNO SPOROČILO: neva6

Imam eno priporočilo za vse ljubitelje morskih rib.
Ribe nikoli ne čistite in ne splakujte pod slako vodo,raje si naredite slanico in s tako vodo operite ribe.Grantirano boljši okus.Moja tašča je imela ribarnico,moj tast pa je bil ribič,pa so mene suhozemsko snaho to naučili.


Ja, se strinjam [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]!




arielca -> RE: RIBE - help!! (30.10.2007 11:25:33)

IZVIRNO SPOROČILO: ZARA


IZVIRNO SPOROČILO: arielca
Če imaš doma tisto električno ponvico (picapfane)

Ti, saj imam res tole doma. Ju smart vumn.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]  

Ja, spacey, izi ko pasulj. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]



Pa na začetku jih pokrij, da ne boš mela vse pošpricano, proti koncu pa odkrij, da se lepo zapečejo.




Anonimen -> RE: RIBE - help!! (30.10.2007 23:37:31)

Meni so najboljše samo s krompirjem in polite z domačim olivnim oljem :).

Brez dodatkov, česna in podobnega. Dalmatinci pravijo, da dodajo česen samo "starim" ribam, da prikrijejo okus.




Anonimen -> RE: RIBE - help!! (31.10.2007 8:59:28)

dodajo česen samo "starim" ribam, da prikrijejo okus.


Tega pa ne bi upala trdit.dalmatinci imajo čist drugačno kuhinjo,kot pri nas.Tu je zakon tržaška omaka v kateri je tudi česen.




Marogica -> RE: RIBE - help!! (31.10.2007 9:02:59)

IZVIRNO SPOROČILO: Mič RR


Dalmatinci pravijo, da dodajo česen samo "starim" ribam, da prikrijejo okus.


Tudi jaz to prvič slišim. Sem pa enkrat poslušala enega tipa, gurmana in "specialista" za pripravo ribjih jedi, ki je podobno trdil za limono, ki na ribah ni potreba, saj čisto spremeni avtentični okus ribe.




Anonimen -> RE: RIBE - help!! (31.10.2007 9:36:34)

IZVIRNO SPOROČILO: Marogica

IZVIRNO SPOROČILO: Mič RR


Dalmatinci pravijo, da dodajo česen samo "starim" ribam, da prikrijejo okus.


Tudi jaz to prvič slišim. Sem pa enkrat poslušala enega tipa, gurmana in "specialista" za pripravo ribjih jedi, ki je podobno trdil za limono, ki na ribah ni potreba, saj čisto spremeni avtentični okus ribe.


mi smo pa ravno od dalmatincev pred leti pobrali česen v olivnem olju[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Pri njih pa smo vedno jedli sveže mlade ribice, njami so bile dobre




Anonimen -> RE: RIBE - help!! (31.10.2007 9:37:12)

Ljudje imajo različne okuse.Jaz naprimer ne jem rib,jih ne maram,niti popravljene z omako ali limono.Jem naprimer škampe,ki jih obilno zalijem z limono.potem špagete na buzaro z škampi,ampak boh ne dej na naraven način,ne sme imeti okusa po morju.Medtem ko je to nekaterim čar jedi,okus po morju.




Anonimen -> RE: RIBE - help!! (31.10.2007 9:40:38)

Mišek,kaj girice ali sardelice?

Evo tukaj nekaj receptov za pripravo rib:

Sardelice ali oslički (moli) brez kosti, nadevane s sirom, sirom in bučkami ali drugo zelenjavo. Sardele povaljamo v pirini ali pšenični polnozrnati moki, jajcu in zopet v moki ali v drobtinah ter ocvremo v ne prevročem oljčnem olju ali dušimo v pečici na malo olja.
Sardelice brez kosti. Povaljamo jih v pirini ali pšenični polnozrnati moki in dušimo na oljčnem olju. Lahko jih povaljamo v stepenem jajcu in na ne premočnem olju zlato rumeno opečemo. Za otroke so to ;zlate ribice+. Da bi jih le večkrat jedli. Iz svojih izkušenj vem, da otroci radi jedo ribe le, če so sveže, pravilno in dobro pripravljene.
Pečene sardele. Cele, z luskami vred počasi spečemo na žarni plošči (ne na ;gradelah+, kjer olje kaplja) ali v ponvi z malo oljčnega olja. Pečene damo v kozico in za nekaj minut pokrijemo, da luske odstopijo.
Polpete oziroma majhni zrezki iz sardelic. Sardele brez kosti zrežemo na koščke in pripravimo na enak način kot mesne, le da so ribje veliko hitreje pripravljene.
Sveže sardelice v koščkih. Sardelicam odstranimo kosti ali pa tudi ne, jih zrežemo na majhne kocke in na maslu z oljčnim oljem na hitro popečemo.
Sardelice (sardoni ali oslički v marinadi ). Ribe na hitro popečemo in zložimo v marinado. To je odlična jed, ki jo lahko pripravimo ;na zalogo+ za nekaj dni.
Sardelni zrezki. Očiščeni sardelici brez glave odstranimo kost in rep. Pri repu kost zlomimo in jo potegnemo proti glavi. Če želimo, odstranimo še majhno plavut na hrbtu. Tako pripravljene sardelice popečemo na oljčnem olju.




Anonimen -> RE: RIBE - help!! (31.10.2007 9:59:59)

dodajo česen samo "starim" ribam, da prikrijejo okus.


Tega pa ne bi upala trdit.dalmatinci imajo čist drugačno kuhinjo,kot pri nas.Tu je zakon tržaška omaka v kateri je tudi česen.


Saj ravno to pravim, da ne uporabljajo česna :).

Da se je sveža riba, kjer se uporabi samo olivno olje.

Česen je v skrajni sili samo za turiste.




Anonimen -> RE: RIBE - help!! (31.10.2007 11:41:03)

Česen je v skrajni sili samo za turiste.


Aha,pol smo pa primorci na svoji zemlji turisti[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]pa tržačani tudi[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Stran: [1]