natasarobi -> RE: Upanje po splavu-2.del (30.12.2007 21:37:56)
|
urskaj - kar se tiče genetskih nepravilnosti: ti ali tvoj partner sta lahko prenašalec kakšne kromosomske nepravilnosti, ki lahko pripelje do ss ali pa kasneje ugotovijo pri plodu kakšne nepravilnosti. Jaz sem imela dve umetni prekinitvi, ker moje telo ni prej 'prepoznalo, da je nekaj z plodom narobe' in ni prišlo do ss. Oba plodka so poslali na preiskave in pri obeh ugotovili kromosomske napake, tako, da je bila verjetnost, da sem jaz ali moj partner prenašalca kromosomskih nepravilnost. Ne glede na to, da sva midva oba zdrava in se pri nama to ne kaže, lahko pri združitvi pri plodu pride do različnih nepravilnosti. Ali ti oz. tvoj partner prenašata genetske/kromosomske nepravilnosti je lahko ugotoviti s tem, da gresta na genetske preiskave. V prvi vrsti ti vzamejo kri - nama so jo in sva dobila normalen izvid, tako, da očitno je bila težava nekje drugje oz. je šlo zgolj slučaj. V primeru, da izvida ne bi bila ok, bi verjetno šla še na kakšne preiskave (sicer ne vem kaj še obstaja - čakam odgovor na MON-u) V primeru, da si ti oz. tvoj partner prenašalec takšne kromosomske napake še ne pomeni, da ne boš mogla imeti otrok - vse je odvisno kakšna je ta nepravilnost. Primer: poznam neko žensko, ki ima sama kromosomsko nepravilnost in ima dva zdrava otroka - ona ima nepravilnost, ki se pa ne prenaša naprej. Obstaja tudi možnost umetne oploditve s posebnim postopkom (PGD), ki potem pri plodu odstranijo nepravilnost ter ti zarodek vstavijo v maternico,ena varianta je po moje, da dobiš darovano celico,.... Teh variant je kaj nekaj, odvisno od nepravilnosti. Nikoli se pa ne ve - pri nama smo vsi nekako pričakovali, da bodo krvne preiskave pokazale kakšno nepravilnost - pa niso, kljub temu pa se lahko zgodi, da se v tretje stvar ponovi. Če te še kaj zanima vprašaj, drugače pa se pozanimaj pri svoji g. ali pa v Ljubljani za genetske preiskave (lahko ti dam telefonsko številko).
|
|
|
|