Naty*Taja -> Mamice študentke (8.12.2004 19:56:27)
|
Zdravo! Tudi sama sem študentka PeF v MB , sicer že absolventka, me je pa vseeno zanimalo, kakšne so naše pravice, obveznosti in dolžnosti! Najbolje je da se o tem pozanimaš na spletni strani ŠOUM-a, kjer je posebej link za študentske družine. Tam je podrobno opisano, kaj ti pripada, kje uveljavljat pravice.. Na kratko pa tule: mamicam študentkam pripada: - dodatno študijsko leto za vsakega živorojenega otroka v času študija; - pri računanju "cenzusa" za republiško štiipendijo se upoštevajo zgolj dohodki nove družinice (torej mamice in očka ter otroka), ne pa več študentkinih (študentovih) staršev; - otrok je upravičen do otroškega dodatka; - za mamico (očka) se dodeli še ali otroški dodatek ali denarna socialna pomoč (ni nujno, je pa mogoče); - starševski dodatek za prvo leto otrokovega življenja; - pomoč za opremo novorjenca; - če prejemaš (za otroka ali zase) denarno socialno pomoč, si oproščen plačila vrtca; - pri sprejemu v študentski dom se študentu/študentki, ki bo bival/a z otrokom, k skupnemu številu točk prišteje še 100 dodatnih točk; - upravičena si še do dodatnih 5 bonov za študentsko prehrano mesečno. to bi bilo tako "odrezavo" našteto vse. obstaja pa še nekaj lepših stvari - novoletna obdarovanja, počitnice, pustovanja in solidarnostni sklad kluba študentskih družin slovenije, vendar je po mojem najboljše stopiti v osebni stik s katero od mamic, ki so tudi aktivne v klubu študentskih družin slovenije - 050 632 622. Upam, da sem ti pomagala! Vaje in ostale obveznosti pa lahko opravljaš v letu, ki ti kot študentski mamici pripada - zdaj pa je po moje bolje, da uživaš v svoji novi vlogi!! Lep pozdrav od Naty
|
|
|
|