KIKI**** -> RE: duda pri 3-letnici (18.10.2007 9:24:00)
|
IZVIRNO SPOROČILO: snow Kiki, to da je duda samo za dojenčke in da je starejši otroci ne potrebujejo se mi zdi smešno. Dostikrat otrok tako v vrtcu, kot tudi drugje, doživi neprijetno izkušnjo in mu je duda sredstvo, ki ga pomiri, tu ne mislim tega, da starši ne naredijo nič v tej smer, da bi oni otroka potolažili. Naša ta velika je imela dudo točno 3. leta, ko je upihnila svečke na torti je iz terase stekla v svojo sobo in jaz za njo, kjer mi je dala dudo v roke in rekla naj jo dam Urški na morje, ker je še dojenček. Kje je dobila to idejo ne vem. Vem samo to, da sva jo z možem par mesecev prej nagovarjala, da bi dali dudo nešemu kužku. Tamala pa je pri 21 mesecih sama od sebe dala dudo meni, češ, daj jo muci copatarici, ker je ona ne potrebuje več. Tu bi še povdarila, da sta bili obe hudi odvisnici od dude. Pusti času čas, in ne oziraj se na druge komentarje, češ da je že prestara. Ko bo pripravljena bo sama od sebe dudo dala stran. Sama imam pač tak mnenje in pri dudi in flaški nisem popuščala ker poznam par ljudi, ki s imeli predolgo dudo pa naj še kdo reče da duda ne prinese težav z stalnimi zobmi. Vsi ti ki jih poznam (trije) imajo zelo grd odprt ugriz. Eden zobe naprej, da komaj govori, drugi ima obe čeljusti na ven in tretji, ki ima odkar je imel dudo motnje v govoru še zdaj (imel jo je do 5 leta in je ni in ni hotel dati ven). Tudi sama sem nosila aparat celih 12 let in bil apri zobarju 2x mesečno-še ko sem imela mlečne zobe. Hvala bogu da nisem marala dude ker drugače bi imela ugriz kot krokodil, sem pa kljub vsemu 12 let trpela pri zobarju da imam zdaj lepe zobe. Razumem da je duda sredstvo za pomirjanje, ampak starši moramo vedeti kaj je za otroka v nadaljne dobro in kaj ne. Saj se da tudi kako drugače pomiriti (z niniko, s stiskom k staršem), otroku ki je star 2 leti in več se da tudi že kaj dopovedati. No, sicer pa vsak po svoje nosimo odgovornost do svojih otrok.
|
|
|
|