hiter odgovor na joto, kislo zelje (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Anonimen -> hiter odgovor na joto, kislo zelje (10.10.2007 7:52:24)

Ja, čimprej prosim za nasvet, ker treba že kuhat[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Mož je prnesel kislo zelje vakumsko pakirano. A moram to zelje najprej splaknit v vodi? Mislim, da je mami včasih kislo zelje malo splahnila, da ni bilo preveč kislo[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] . To je eno, drugo pa, naj mi kaka primorka napiše postopek za joto. Ne rabi količin pisat, samo kaj not in vrstni red, prosim

še to, kaj se jota lahko zamrzne?






orhideja75 -> RE: hiter odgovor na joto, kislo zelje (10.10.2007 7:59:07)

jaz zelje vedno operem. ne vem, mogoče iz navade.
drugače ga pa jaz skuham posebej. posebej skuham fižol in posebej krompir. na koncu dam vse skupaj. po možnosti včasih skuham še kakšno kranjsko globaso in jo na kolobarje narežem ter dam v joto.
pa seveda še začimbe. to pa čist po okusu.

upam, da ne bom zasmetila teme, če te vprašam kako sta kaj paštetka in maša. me ful skrbi, pa včerja potem nisem uspela prečekirat na RR-ju kako je zdaj z njima.

pa upam, da ti jota rata. res ni čist primorski kilunarični nasvet, ampak ...  meni je včeraj dobro ratala.




Anonimen -> RE: hiter odgovor na joto, kislo zelje (10.10.2007 8:06:38)


hvala, šibam delat

zaenkrat je spet vse ok, upajmo, da tak ostane[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Enolla -> RE: hiter odgovor na joto, kislo zelje (10.10.2007 8:23:26)

zelje se opere zaradi kislosti - jaz ga ne ker imamo radi malo bolj kislo. Vipavska jota pa je zelje, krompir in fižol, kuhano posebej, zelju ponavadi dodam lovorjev list in kakšen kos suhega mesa) , in ko je vse kuhano se da vse skupaj v en lonc (vodo kjer so se sestavine kuhale tudi) in narediš prežganje iz malo moke in česna, soliš in popraš ter še malo pokuhaš predvsem pa malo pošakaš, da se okusi prepojijo - najboljša je naslednji dan.  




nu_tella -> RE: hiter odgovor na joto, kislo zelje (10.10.2007 8:27:27)

ojla!

Moja mami tudi zelje/repo,... vedno opere. Mogoce celo enkrat pusti zavret, da mal zgubi na kislosti.

Potem pa "po primorsko" skuha kropmir narezan na kocke (malo manjse kot za pire krompir in pazis da ni prav do konca skuhan). Ga pretlacis (malo na grobo) dodas fizol (ponavadi kar iz konzerve) in se repo/zelje. To potem kuhas "dokler ni kuhano" (to ma moja mami zmer nasvet. Ne pove kolk casa treba kuhat. Pac probi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ). No mal prej kot je kuhano se zableimo - mast/maslo/olje + moko da mal porumeni v posebni posodci. Dodas v minestrco in nej se mal vre. Zacime po okusu. Pri naas jih ni [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Je pa zihr boljs ce mseo kuhas skupaj z minesctrco razen ce je kako zelo mastno (npr. domace klobase) te je bolje kuhati posebaj in tik pred oncem dodati v minestrco.

Pa dobr tek.
Jaz sem sele zajtrk pojedla ;))) Pa kozarc Kalcija in do kosila se ene tri, cene me bo zvilo...

btw. pr nas ce ostane kaka normalna kolicina (npr porcija za enega/dva) jo zmrznemo in po to za kaka hitra kosila ponucamo.




nu_tella -> RE: hiter odgovor na joto, kislo zelje (10.10.2007 8:29:10)

enola zgleda da sva ravno skupaj pisale ...
ja jota po kraško ma tud sol...da ne bo pomote [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anonimen -> RE: hiter odgovor na joto, kislo zelje (10.10.2007 8:35:27)

sem glih hotela vprašat ali se naredi prežganje, in sem že našla odgovor, hvala

not sme pa vrgla košček dimljene purine noge in prekmursku šunko. drugo nimamo, še najmanj kranjske[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image]. ampak iz lonca že lepo diši[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Marogica -> RE: hiter odgovor na joto, kislo zelje (10.10.2007 9:08:57)

Najbrž sem že prepozna.... jaz zelje kuham posebej in ko zavre, to vodo izlijem  stran, da ni preveč kislo in natočim novo....


DOber tek..




Abra -> RE: hiter odgovor na joto, kislo zelje (10.10.2007 10:12:03)

Tudi moj recept je najbrž prepozen, pa vseeno. Jaz poenostavim in uporabljam samo en lonec. Na žlici olja prepražim malo česna, dodam prekajeno rebrce, repo ali zelje, na kocke narezan krompir, lovorjev list in poper. Solim kasneje, če je potrebno, ker je rebrce precej slano. Proti koncu dodam še iz konzerve kuhan fižol in včasih tudi žlico paradižnikove mezge. Pri nas smo veliki ljubitelji paradižnika ... to je bolj dodatek, ne spada k klasičnemu receptu, tko kot kranjska klobasa ne.




Stran: [1]