Flufi
|
IZVIRNO SPOROČILO: metka_zone Vprašanje za Flufi: rekla si, da imam pravico dobit injekcijo,če prosim za njo.Ampak kaj naj storim v primeru, če mi je noče dat,kar se mi je že zgodilo? Ker ce se prestavim k njegovem kolegu,bom čakala tri mesece, zob pa zna pošteno boleti takrat. Koliko pa stane injekcija, če si jo sama plačam? Metka, res je odvisno od zobozdravnika do zobozdravnika ali ti injekcijo da ali ne. Včasih je bila bolj praksa brez, danes že vsi delajo z njo. Je pa res, da ob nepravilni aplikaciji lahko pride do zapletov (zlom igle, alergične reakcije...), vendar zelo redko. Morda se nekateri bojijo tudi tega, kaj pa vem. Načeloma je anestetik doplačilo v vsakem primeru in stane okoli 20 eur (tu so spet razlike, zato me ne držat za besedo). Hočem le reči, da je to nadstandardna storitev, ki je zavarovalnica (kot večino drugih ), ne krije. Če ti anestezije noče dati, ga seveda najprej vprašaj zakaj ne in mu pač povej, da trpeti ne misliš. Do injekcije si upravičena, če ne ti toplo priporočam, da zamenjaš zobozdravnika. Jah, res so zoprne te čakalne vrste, če izbereš novega, ampak ravno kake druge poti ni. Izključno samoplačniško si verjetno takoj na vrsti, ampak to zna biti konec koncev kar drago, edino če si daš popraviti samo ta zob, nato pa prideš na vrsto h koncesionarju. Upam, da sem ti kaj pomagala in srečno pri naslednjem zobozdravniškem obisku. IZVIRNO SPOROČILO: Lalica1 Joj, se opravičujem da tudi jaz gnjavim ampak tudi jaz imam eno vprašanje za Flufi. S tvojim prvim sporočilom se čisto strinjam, zato se mi zdiš prava oseba. V 1 sem normalno hodila k zobozdravnici, dobivala injekcije in rodila zdravo hčerko. Sedaj sem noseča 2. in ker sem službeno imela kar nekaj opravkov z nekaterimi boleznimi, sem se odločila, da tokrat ne grem celo nosečnost k zobozdravniku (predvsem zaradi odstranjevanja amalgamskih plomb). Drugače z zobmi nimam nobenih težav, vendar sem na začetku precej bruhala, pa priznam, da ni bilo mogoče redno umivanje zob kakšne tri mesece. So se mi pa po kakšnih 3 tednih začele pojavljati bele obrobe na stiku med zobmi in dlesnimi. Sedaj to ne gre nikakor stran. Mi lahko poveš kaj to je (nekaj sem brala o demineralizaciji sklenine???) in kako, če sploh, si lahko sama pomagam? Res me je strah, ker sem zelo haklig na svoje zobe in se nobenemu ne želim odpovedati??? Je res dovolj kakšna določena prehrana (kakšna???) ali sem pa zobe uničila trajno? Najlepša ti hvala za odgovor!!! Lalica1, za tvoje težave bi bilo rahko krivih več različnih vzrokov, vendar bi mi morala morda malce bolje opisati te spremembe na zobeh, da bi ti lahko natančneje odgovorila. Namreč, ali gre za madeže v sklenini ali gre za obloge na sklenini ali celo udrtine? So ti beli "flekci" prisotni na vseh zobeh/na vseh ploskvah ali prevladujejo na spodnjih zobeh/notranjih ploskvah? Te zobje zadnje čase morda kaj bolj skelijo? Ena od najverjetnejših možnosti je ta, da so na zobeh nastale erozije zaradi stika z želodčno kislino, še sploh, če je bilo bruhanje dolgotrajno in če je bila ustna higiena takrat zreducirana. Da, prav si prebrala, gre za demineralizacijo sklenine, ki je načeloma končna in ireverzibilna je pa več načinov, kako jo omiliti. Kljub opisanemu te prosim, če mi raje še bolj natančno opišeš spremembo, da ne bom ugibala tja v en dan. Pa brez panike . Lp
|