Dopust za samohranilce... (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Anonimen -> Dopust za samohranilce... (3.10.2007 19:22:35)

Če še ne veste....

V podjetju, kjer ste zaposleni, vam pripada dopust za matere/očete samohranilke/ce. Do3 dni...

Anonimen -> RE: Dopust za samohranilce... (3.10.2007 19:24:54)

A za lažne samohranilke velja isto?

Gina -> RE: Dopust za samohranilce... (3.10.2007 19:27:36)

A misliš dopust, ki ti pripada za otroka (npr. do 7. leta starosti se mi zdi 2 dni, od 7. let naprej 1 dan ali nekaj podobnega) ?
Ta dopust pripada ali materi, ali pa očetu, če je le-ta samohranilec (da ne boš mislila, da je to samo za matere, ki so samohranilke - za vse matere velja).
Nisem pa čisto prepričana, če niso ne zelo dolgo nazaj, spremenili to odločbo ali pač dele kolektivnih in so očete izenačili z materami, vsaj velike tendence so bile. Nisem pa brala novih kolektivnih pogodb, ki so itak za vsako panogo drugačne. Lahko pa pogledam pri nas. Malo bo trajalo.

kofetek2010 -> RE: Dopust za samohranilce... (3.10.2007 19:34:07)

IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen
Če še ne veste....
V podjetju, kjer ste zaposleni, vam pripada dopust za matere/očete samohranilke/ce. Do3 dni...

In kateri Zakon je podlaga za to? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Pri nas je v skladu z Pravilnikom o plačah in drugih prejemkih za starša, ki ima otroka starega do 15.let dodaten dopust - 1.dan

Anonimen -> RE: Dopust za samohranilce... (3.10.2007 20:11:18)

IZVIRNO SPOROČILO: jana73

Če še ne veste....

In kateri Zakon je podlaga za to? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Pri nas je v skladu z Pravilnikom o plačah in drugih prejemkih za starša, ki ima otroka starega do 15.let dodaten dopust - 1.dan

To je tako ali tako. Ampak pripada tudi do 3 dni za samohranilce....

Anonimen -> RE: Dopust za samohranilce... (3.10.2007 20:34:26)

Potem pa nam zaupaj tvojo kolektivno pogodbo, da to preverimo. Ker tole je res malo za lase privlečeno.

jade1 -> RE: Dopust za samohranilce... (3.10.2007 21:44:58)

Zakaj pa rabiš anonimnost za tole?

tulip -> RE: Dopust za samohranilce... (3.10.2007 22:00:23)

Jaz bi rekla da je ta dodaten dopust možen na podlagi kakšne panožne kolektivne pogodbe, da bi pa za vse veljal pa ne!
Kje si pa zaposlena, anonimna?

Gina -> RE: Dopust za samohranilce... (3.10.2007 22:00:50)

Evo, če mi ne verjameš, kopiram del KP za našo dejavnost:

4. točka
Delavcu se glede na socialne in zdravstvene razmere letni dopust poveča:

• materi in očetu-samohranilcu za vsakega otroka do 7 leta starosti za 2 dni,
  • materi in očetu-samohranilcu za vsakega otroka nad 7 let do 15let starosti za 1 dan.
  • invalidu II. in III. kategorije za 1 dan,
  • delavcu, ki neguje in varuje težje telesno ali zmerno, težje ali težko duševno prizadeto osebo za 5 dni,
  • delovnemu invalidu in delavcu z najmanj 60 % telesno okvaro za 5 dni.

Razumeš zdaj, gre za mater (vsako mater, se pravi osebo ženskega spola, ki ima otroka), ki ima zaradi tega pravico do dodatnih dni dopusta. V primeru, če otrok nima matere, ali če živi z očetom, ta dopust pripada očetu, ki je v tem primeru samohranilec.
    Drugih olajšav zaradi samohraniteljstva iz naslova dopusta NI!

• Anonimen -> RE: Dopust za samohranilce... (3.10.2007 22:44:15)

Meni se pa bolj zdi, da bi morali pri prvi alineji pisati "materi in/ali očetu samohranilki/cu". [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Anonimen -> RE: Dopust za samohranilce... (3.10.2007 23:28:18)

Zelo redko v pravnih aktih se piše npr. samohranilki/cu...

Navadno se v splošnih določbah nahaja člen v katerem piše, da se moška ali ženska oblika uporablja kot nevtralna za moške in ženske.

Jst zadevo razumem podobno kot Gina.

Anonimen -> RE: Dopust za samohranilce... (4.10.2007 8:13:13)

No, tiste, ki ne verjamete....

pri nas imamo takole:

na:

1.delovno dobo
    2.delovno mesto
    3.delovne pogoje
    4.socialne razmere, kamor spada:

- za invalidnost
    - za samohranilce z enim ali več otroki do 7 let   -    3 dni
    - za delavca za vsakega otroka do 15 let      - po 1 dan
    - za mladoletnega delavca
    - za starost nad 50 let
    - za težjo invalidnost
    - nega težje prizadete osebe

Zdaj verjamete?

Anonimen -> RE: Dopust za samohranilce... (4.10.2007 11:53:59)

Ja, dej no povej, v kateri dejanvosti delaš ali pa katera KP velja za vas? Kar tako "a zdaj verjamete" jaz ne verjamem nič. Pokaži, kje je to zapisano.

Anonimen -> RE: Dopust za samohranilce... (4.10.2007 11:57:33)

pri nas imamo takole

pri vas kje?

Anonimen -> RE: Dopust za samohranilce... (4.10.2007 12:02:43)

To je lahko v vsaki kolektivni (ne panožni) pogodbi ali pogodbi o zaposlitvi drugače. Pač kakor je kje to urejeno.

dory -> RE: Dopust za samohranilce... (4.10.2007 14:53:08)

zanimivo..prvic slisim...

tanikaa -> RE: Dopust za samohranilce... (4.10.2007 14:54:46)

Jaz sem mela zraven.

Gina -> RE: Dopust za samohranilce... (4.10.2007 21:16:42)

pri nas imamo takole:

na:

1.delovno dobo
    2.delovno mesto
    3.delovne pogoje

- za invalidnost
    - za starost nad 50 let
    - za težjo invalidnost

Zdaj verjamete?

Debelo podčrtano ti ne piše takole, ampak takole, kar poglej dobro:
    - materi in očetu samohranilcu.....

Če ne piše tako, potem v vaši službi prinašajo okoli vse ženske, ki niso samohranilke in jih lahko prijaviš na inšpekcijo, ker vaš šef (+ vaš računovodja) nima pojma in jih goljufa.

Zakon se razume točno tako, kot sem ti že prvič napisala, to vem zato, ker sem sama pred 15. leti, ko sem prvič videla, kako je napisano, mislila enako kot ti, da to velja za samohranilke. Potem sem dobila strokovno razlago najprej v službi in ker nisem verjela, še od kolega, ki je pravnik. Tako da mi lahko verjameš. Ta dva dni dopusta se da (VSAKI) materi in ta dva dni dopusta se da očetu samohranilcu. Pa zakaj ti spet razlagam...daj preberi točno, vprašaj v službi, vprašaj kateregakoli odvetnika in povedal ti bo enako, kot sem ti napisala. Čist zihr.

Brisani uporabnik -> [Brisano sporočilo] (4.10.2007 21:22:28)

[Vsebina sporočila je bila izbrisana]

Gina -> RE: Dopust za samohranilce... (4.10.2007 21:31:22)

Točno tako. Ampak za vse matere, lahko vsaka pogleda na svojo pogodbo, enako piše, samo št. dni je različno pri različnih otrokovih letih.

Anonimen -> RE: Dopust za samohranilce... (5.10.2007 8:24:49)

IZVIRNO SPOROČILO: Gina

pri nas imamo takole:

na:

1.delovno dobo
    2.delovno mesto
    3.delovne pogoje

- za invalidnost
    - za starost nad 50 let
    - za težjo invalidnost

Zdaj verjamete?

Debelo podčrtano ti ne piše takole, ampak takole, kar poglej dobro:
    - materi in očetu samohranilcu.....

Če ne piše tako, potem v vaši službi prinašajo okoli vse ženske, ki niso samohranilke in jih lahko prijaviš na inšpekcijo, ker vaš šef (+ vaš računovodja) nima pojma in jih goljufa.

Zakon se razume točno tako, kot sem ti že prvič napisala, to vem zato, ker sem sama pred 15. leti, ko sem prvič videla, kako je napisano, mislila enako kot ti, da to velja za samohranilke. Potem sem dobila strokovno razlago najprej v službi in ker nisem verjela, še od kolega, ki je pravnik. Tako da mi lahko verjameš. Ta dva dni dopusta se da (VSAKI) materi in ta dva dni dopusta se da očetu samohranilcu. Pa zakaj ti spet razlagam...daj preberi točno, vprašaj v službi, vprašaj kateregakoli odvetnika in povedal ti bo enako, kot sem ti napisala. Čist zihr.

Oprosti Gina, ampak nam piše TOČNO tako, kot sem napisala (sem PREEPISALA).

In jaz sem SAMO hotla povedat, da materam samohranilkam pripada dopust (ali očetom samohranilcem), ne pa nekaj "se bockat", da to pa že ni res.

Pri nas je tako, in sem prekleto vesela da je tako. Imam pač 3 dni dopusta več. POLEG tega, da VSAKEMuU delavcu z otrokom, pripada 1 dan dopusta na otroka (če ima 5 otrok, ima 5 dni dopusta).

Gina -> RE: Dopust za samohranilce... (5.10.2007 17:29:30)

Ne, ni res, VSEM materam pripada dopust, če je otrok do 7. leta malo več in če je otrok starejši malo manj dopusta, odvisno od kolektivne pogodbe... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image], saj to je že hecno, tebe pregovarjat. Pojdi na vašo računovodsko službo in vprašaj. Ni razlike med samohranilkami in vsemi ostalimi materami kar se dopusta tiče po nobenem zakonu. Če pri vas resnično dajejo dopust za otroke, mlajše od 7 let samo samohranilkam, oz. če jim dajejo v tem primeru samo 1 dan, namesto treh, so v nasprotju z zakonom in bodo pošteno plačali, če jih katera prijavi. Pa prav bi bilo, da jih prijavi, če vas goljufajo. Sicer pa, ker se ne daš prepričat, prosim prilimaj mi link te kolektivne pogodbe (ne tvoje odločbe, prav KP ali zakon, odredbo, podzakonski akt..., če je sama ne najdeš, jo bom jaz, samo povej, v kateri panogi si, pa ti jaz link prilepim).

Stran: [1]