Barbs
|
Včasih je strah pred živalmi "prirojen" le da se ga zares začnemo zavedati šele, ko odrastemo. Te vrste motenj trajajo navadno dolgo, več let, skoraj vse imajo začetek v otroštvu, vzrok nastanka pa je nejasen. Vendar mislim, da pri tako majhnem otroku še ne moremo govoriti o fobiji - otrok zdaj še ne ve natančno, česa se boji , predvsem pa ne ve, da je njegov strah nesmiseln. Predlagala bi ti sledeče .... ti in tamalček počnita kaj (berita knjigo) na dvorišču ali na terasi ali kjerkoli, kjer se bo dobro videlo, kako se npr. tvoj mož zabava z Geo. Ne opozarjaj ga na to, naj samo opazuje od daleč - mož naj psičko hvali, z njo naj se žoga, smeje, ko bo npr. zagrabila žogico ali kaj podobnega.... Ti pa od časa do časa daj kako pripombo v smislu - joj, kako se zabavata, kako je naša Gea pridna, pa potem počni spet kaj drugega.... Kupi mu knjigico, kjer ima možnost otipati "tazaresne kožuščke živali" ... Mislim, da so tam not kužki, tigrčki, medo kaj pa vem... Božaj knjigo in zraven komentiraj " kako so lepi, mehki, nežni, prijazni ...." Pa kakega lupčka pritisni živalicam v knjigi... Kupite zlato ribico in bučko, v kateri bo plavala - to ni nek hud strošek in lahko jo imaš "na mizi"... Ribica je žival, prav tako "odpira usta" , se premika itd... le da ne bo spuščala kakih zvokov, ki bi ga lahko preplašili... Skupaj občudujta ribico, ki je "res lepa živalca, tako kot vse živali, kot naša Gea".... itd... Skušaj čimmanjkrat, še bolje pa nikoli , spraševati "pa zakaj se bojiš živali, nič ti ne bojo naredile" ... pa tudi ostalim tega, v njegovi prisotnosti, ne govori...v smislu " joj, naš tamaw je pa res čuden, ne vem kaj mu je, vseh živali se boji".... tudi če misliš, da se igra in da ne registrira, zagotovo sliši , da se pogovarjate o njem... Korak za korakom, počasi in s potrpljenjem .. pa bo šlo. Ti pa verjamem, da si zdaj v stiski, ker si pač v takem stanju kot si in se počutiš še bolj nebogljena pri odpravljanju"težav" tvojega malčka. Nisem ti hotela soliti pameti, upam, da sem ti vsaj malo pomagla, čeprav sem prepričana, da si kakšnega od mojih "nasvetov" že probala v praksi. Pa srečno!