Anonimen -> RE: Nekaj na hitro (24.9.2007 11:56:33)
|
Prežganka Za pet oseb potrebujemo: 5 žličk dobrega oljčnega olja in košček masla, 5 žlic polnozrnate ali pirine moke, 2 žlici bele moke, 1,5 litra vode ali juhe, malo soli, popra, kumino, 5 jajc, 5 žlic parmezana, 5 žlic narezanih kruhovih kock. Prežganka, ali juha na hitro. Za vse generacije. Motijo se tisti, ki menijo, da je ta juha samo za starejše ljudi. Mnogi smo zrasli z njo in mnogi z njo rastejo. Ni slabša od kupljenih, že pripravljenih juh. Je cenejša in bolj zdrava. Da le ni moka preveč pražena ali celo zažgana, kar ni zdravo. Ime je res dobila po prežgani moki. Tako so kuhali včasih. Za zdravo prežganko moke ne pražimo, ampak jo na dobri maščobi, oljčnem olju ali maslu, le malo segrejemo. Ko se pojavijo mehurčki, jo zalijemo s toplo vodo in razmešamo z metlico za stepanje. Solimo, dodamo malo cele ali zmlete kumine - kimla in počasi kuhamo 20 minut, da se moka skuha. Na koncu posebej stepemo celo jajce in kanček dobrega oljčnega olja, v curku vlivamo v vrelo juho. Premešamo in odstavimo. Po želji malo popopramo. Zlijemo v globok krožnik, dodamo na maslu prepražene kruhove kocke in posujemo s sveže naribanim parmezanom. Prežganka je dobra le, če jemo vročo. Za začetek jo zajemamo ob robu krožnika.
|
|
|
|