Gina -> RE: malinovec brez sokovnika (23.9.2007 15:53:01)
|
Jaz sem ga delala eno samo leto, ker sem slučajno dobila toliko malin, ta hip pa ni nobene več, ker vse sproti pojedo moji najdražji. Vzameš maline, jih kuhaš toliko, da postanejo mehke in da oddajo sok. Po potrebi dodaš vodo (nimam pojma, kako dolgo, jaz vse delam po občutku, ampak recimo da več kot pol ure in najbrž manj kot uro, pojma nimam, vidiš na malinah, kolk so mehke). Potem vzameš tisto veliko, zelo gosto cedilo, ki ima luknice skoraj tako goste, kot najmanjša cedila in skozenj zajemalko za zajemalko precediš to gmoto malin v eno drugo posodo. Pomagaš si z žlico, s katero tlačiš vse to. ostanke zmečeš v kompost. Potem v ta sok, ki si ga dobila, dodaš citronko in veliko cukra. In kuhaš.....kar precej dolgo, pač toliko časa, da se ti sok dovolj zgosti, pa ne toliko, da postane marmelada. (Če hočeš marmelado, pač kuhaš še malo dlje, toliko dolgo, da če kaneš par kapljic tega soka na krožnik, da se v par minutah strdi). Med tem časom skuhaš steklenice in zamaške v loncu vode. Ko jih vzameš ven, jih na hitro napolniš z gostim sokom in dobro zamašiš. Oviješ jih z veliko cajtng papirja, da se počasi ohlaja in zložiš drugo poleg druge v pečico (neogreto seveda). pečico zapreš in vzameš sokove ven šele čez najmanj 24 ur. To je to.
|
|
|
|