Anonimen -> RE: Gobe jurčki in brezavčki (17.9.2007 8:51:28)
|
Sestavine: 0,5 kg gob (najboljši so jurčki), 3 žlice olja, 1 čebula, 2 paradižnika, peteršilj, česen, poper, sol. Priprava: Očiščene gobe narežemo na lističe in jih skupaj s čebulo dušimo na olju. Dodamo na kose narezan paradižnik (gospodinje so ga včasih dodajale zato, da je bilo več omake) in česen ter dušimo. Malo zalijemo in dodamo začimbe. Sestavine za polento: 50 dag koruznega zdroba, 8 dag masti ali olja, 1l slanega kropa, sol. Priprava: Pristavimo vodo, jo osolimo in dodamo polovico maščobe. V vrelo vodo zakuhamo zdrob in na majhnem ognju neprestano mešamo pol ure. Polento zabelimo s preostalo maščobo. Po tradiciji gospodinj iz okolice Pivke lahko v polento dodate koščke sira in jo zapečete. Gobe v omaki: Na olju pražijo česen toliko časa, da zadiši, dodajo narezane jurčke, ki so jih prej pokuhale v kropu, po okusu tudi sesekljano čebulo in pražijo. Na koncu solijo in dodajo malo popra, vse skupaj zalijejo z juho, dodajo še malo kisle smetane, peteršilja in timijan, prelijejo po testeninah in dobro premešajo.
|
|
|
|