Primoza -> Na smučanje z dojenčkom (28.11.2004 8:04:14)
|
Mraz in nadmorska višina sama po sebi ne vplivata, seveda ob predpostavki, da poskrbimo za zaščito proti mrazu in za zaščito oči. Sončna očala smo mi v hribih začeli uporabljati pri 7 mesecih (znamka Julbo model junior ali nekaj takega, dobi se v npr. Iglu športu) Prvo se moramo vprašati, ali bo dojenček prvič izpostavljen takim razmeram ali je npr. dolgih sprehodov v podobnih razmerah že vajen (npr. razmere kot vladajo pri nas zdaj). Drugo je vprašanje, kaj želite delati z dojenčkom na smučišču, upam, da ne mislite v duetu smučati. To je po mojem zelo nevarna dejavnost, tako z vidika podhladitve kot z vidika poškodb. Ne smemo pozabiti na vpliv vetra, ki dodatno ohlaja dojenčka. Se pravi ostane sprehajanje, pri tem je ena od možnosti voziček - zelo dobra zaščita proti mrazu, posebej ker sedaj obstajajo zelo dobri kombinezoni, vreče in razne "flis" odejice. S kakimi ozkimi kolesi ne boste po snegu nikamor prišli to je jasno s širokimi kolesi pa kar gre. Alternativa je ob predpostavki, da dojenček že samostojno sedi, nahrbtnik za prenašanje, tam pa je potrebne v mrazu velika previdnost zaradi možnosti podhladitve nog, ki so slabše prekrvavljene. Meje varnega prenašanja je nekako 45 minut na temperaturah do malo pod ničlo in ob sončnem, mirnem vremenu. Seveda ob predpostavki uporabe toplih oblačil. Zadeva je z moje strani preskušena na kakih 100 planinskih turah v letnih razmerah, pozimi smo se nošnji v nahrbtniku izogibali, takrat delamo rajši daljše sprehode z vozičkom. Osebno bi tako omejil aktivnosti na transport z vozičkom, krajše razdalje pa tudi z nahrbtnikom ali raznimi drugimi prenašalnimi pripomočki, pri katerih pa je potrebno vzeti v obzir slabšo preglednost, mimogrede se zložite na kakšni ledeni plošči. Dobro zaščitite tudi obraz, najbolje z mastno kremo ki ima v imenu Wind in nekaj zaščitnega faktorja. Spanje je po mojih izkušnjah boljša plat hribov, običajno spijo izmučeni dojenčki kot ubiti.
|
|
|
|