tiha -> Piškotki :) (26.11.2004 20:58:56)
|
mmmmmmmm, mi je kar zadišalo... Jaz bom letos poskusila spečt cimetove zvezdice, pa medenjake (sem jih že lani in so bili super), pa še kaj bomo probal-sem vesela, da sem že doma in bom imela čas brskat za recepti in jih potem preizkušati. CIMETOVE ZVEZDICE za 40 zvezd 2 beljaka 220 g sladkorja 2 žlički limoninega soka naribana lupina 1/2 neškropljene limone zvrhana žlica cimeta noževa konica zmletih nageljnovih žbic cca 250 g zmletih mandeljnov sladkor za razvaljanje Beljaka stepemo v trd sneg. Medtem ko ga stepamo dalje, postopno sipamo vanj sladkor in pridamo limonin sok. Zmes stepamo še 10 minut. 3 žlice zmesi oddelimo, pokrijemo in shranimo. V beljakovo zmes ugnetemo naribano limonino lupino, cimet, nageljnove žbice in mandeljne. Testo zavijemo v folijo in ga položimo za kako uro v hladilnik. Pečico segrejemo na 175 st. C, pekač namastimo. Delovno površino rahlo posipamo s sladkorjem v prahu in na njen na pol cm debelo razvaljamo testo. Z zvezdastim modelčkom izrežemo kake 4 cm (v premeru) velike zvezde in jih premažemo s prihranjeno beljakovo zmesjo. Zvezde položimo na pekač in jih v vroči pečici na spodnji rešetki pečemo kakih 10 do 15 minut. Zvezde naj ostanejo svetle in mehke. MEDENJAKI 50dag rjavega sladkorja 35 dag ržene moke 35 dag bele moke 10 dag stopljenega medu 4 cela jajca 1 čajna žlička jelenove soli (ali natrona ali sode) 1 paket začimb za medenjake Vse skupaj zmešaj in naredi gladko maso, toliko, da se ne lepi več na roke (postopoma dodajaš moko). Testo pusti počivat v hladilniku 2 uri. Pred pečenjem premaži medenjake s stepenim jajcem. Namesto kupljene vrečke z začimbno mešanico lahko uporabite cimet, muškatni orešček, koriander, klinčke, pimet, koprc, ingver, janež, poper, janeževo zvezdo in kardamom. Rženo moko včasih zamenjam s polnozrnato. Oba recepta sta z med.over.neta s prehrane....Najbolje, da še malo tja pokukamo, ker so poleg receptov še krasni nasveti. Joj, moj :roza: pikici se ful kolca, cel trebuh mi poskakuje.... Lep večer še naprej.
|
|
|
|