Piškotki :) (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Naš vsakdan



Sporočilo


Anonimen -> Piškotki :) (26.11.2004 20:44:34)

Ajde punce, dejte kakšne fajn recepte! Jaz jih že imam nekje na RR od lani, jih moram poiskat, zankrat pa samo tale recept za ene super dobre prproste piškotke, k sem jih mislila dones delat, pa se mi ne da:ups: Mogoče me pa še kej pič...:)-

Lp,:fis:

ps: sam pazite, da jih ne zažgete (men se je lani po9lovica in so bli prov fejst trdi!)

DIŠAVNI PIŠKOTI-
75 g surovega masla
1 majhno jajce
275 g moke
50 g medu
1 mala zlicka pecilnega praska
100 g rjavega sladkorja
1 jedilna zlica cimeta

Moki primesas pecilni in cimet in vse presejes v
skledo. Dodas maslo v malih kosckih in to s prsti
drobis, da nastanejo nekaksne velike drobtine.
Jajce v kozarcu zmesas z vilicami, nato prilijes med
in oboje stepes se malo.
V skledo k moki dodas se sladkor, zmesas, nato pa
dodas mesanico jajca in medu.
Zgnetes in naredis veliko kroglo.
Das kroglo v polivinil vrecko in v hladilnik za cca 30
minut.
Mizo + valjar malce pomokas. Razvaljas na ene pol cm.

Pecica 170 stopinj, 15-20 minut




india -> Piškotki :) (26.11.2004 20:46:57)

Hvala, Ribica, bomo jutri pekli! Bom pa jutri kaj dodala!
LP, MIška:angel::angel::miska::miska:




saba01 -> Piškotki :) (26.11.2004 20:56:39)

oj
to bom pa tudi jaz poskusila:bravo:
Sabina:sloncek:




tiha -> Piškotki :) (26.11.2004 20:58:56)

mmmmmmmm, mi je kar zadišalo...

Jaz bom letos poskusila spečt cimetove zvezdice, pa medenjake (sem jih že lani in so bili super), pa še kaj bomo probal-sem vesela, da sem že doma in bom imela čas brskat za recepti in jih potem preizkušati.

CIMETOVE ZVEZDICE
za 40 zvezd

2 beljaka
220 g sladkorja
2 žlički limoninega soka
naribana lupina 1/2 neškropljene limone
zvrhana žlica cimeta
noževa konica zmletih nageljnovih žbic
cca 250 g zmletih mandeljnov
sladkor za razvaljanje

Beljaka stepemo v trd sneg. Medtem ko ga stepamo dalje, postopno sipamo vanj sladkor in pridamo limonin sok. Zmes stepamo še 10 minut. 3 žlice zmesi oddelimo, pokrijemo in shranimo.

V beljakovo zmes ugnetemo naribano limonino lupino, cimet, nageljnove žbice in mandeljne. Testo zavijemo v folijo in ga položimo za kako uro v hladilnik.

Pečico segrejemo na 175 st. C, pekač namastimo. Delovno površino rahlo posipamo s sladkorjem v prahu in na njen na pol cm debelo razvaljamo testo. Z zvezdastim modelčkom izrežemo kake 4 cm (v premeru) velike zvezde in jih premažemo s prihranjeno beljakovo zmesjo. Zvezde položimo na pekač in jih v vroči pečici na spodnji rešetki pečemo kakih 10 do 15 minut.
Zvezde naj ostanejo svetle in mehke.


MEDENJAKI
50dag rjavega sladkorja
35 dag ržene moke
35 dag bele moke
10 dag stopljenega medu
4 cela jajca
1 čajna žlička jelenove soli (ali natrona ali sode)
1 paket začimb za medenjake

Vse skupaj zmešaj in naredi gladko maso, toliko, da se ne lepi več na roke (postopoma dodajaš moko). Testo pusti počivat v hladilniku 2 uri.

Pred pečenjem premaži medenjake s stepenim jajcem. Namesto kupljene vrečke z začimbno mešanico lahko uporabite cimet, muškatni orešček, koriander, klinčke, pimet, koprc, ingver, janež, poper, janeževo zvezdo in kardamom.

Rženo moko včasih zamenjam s polnozrnato.

Oba recepta sta z med.over.neta s prehrane....Najbolje, da še malo tja pokukamo, ker so poleg receptov še krasni nasveti.

Joj, moj :roza: pikici se ful kolca, cel trebuh mi poskakuje....



Lep večer še naprej.




tiha -> Piškotki :) (26.11.2004 21:04:49)

Evo, še par linkov:

medenjaki
http://med.over.net/phorum/read.php?f=21&i=19397&t=19397

cimetove zvezdice
http://med.over.net/phorum/read.php?f=21&i=23625&t=23625#reply_23625




Stran: [1]