V vrtcu noče ne jesti ne piti (Polna verzija)

Forum >> [Otrok] >> Vrtec in varstvo

Sporočilo

KC -> V vrtcu noče ne jesti ne piti (6.9.2007 20:11:55)

Živjo!

Joj,punce jaz sem tok žalostna.Od ponedeljka z možem uvajava v jasli našega 14-mesečnika in sem tok žalostna.Ko ga oddava,seveda joka,najhuje pa je to,da noče ne jesti ne piti.Drugače pa je tak jedec,vse je.

Danes sem šla v času kosila v vrtec in pridem,on pa sedi na blazini in joka.Sem mislila,da mi bo srce počilo.Že cel dan jokam.Pol sem mu dala za jesti,je nekaj pojedel in nato sem bila še tam dokler ni zaspal.Sem šla domov in sva oba prišla ga iskat ob enih.Je vzgojiteljica rekla,da se je kmalu zbudil in ga je božala,se je celo pustil.Ker drugače si sploh ne pusti blizu.

V ponedeljek pa morava oba v službo in bo moral že ob 6.30 v vrtec.Jaz se vozim daleč v službo in prihajam domov okoli 17,mož pa okoli 15.Na srečo je moja mami trenutno doma,pa ga bo hodila prej iskat.

Jaz se grozno počutim.Pa sem enkrat že dala to čez,imava še šestletnika,ki je sedaj v 1.razredu.On je bil star 2 leti,ko je šel v vrtec in skoraj ni nič jokal,zato mi je še tok težje.Sem mislila,da bo tudi tokrat tako lahko.Vem,da so različni in,da se bo navadil in mu bo lepo...

Dejte me mal potolažit.še dobro,da je ta forum.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Mlada mamica -> RE: V vrtcu noče ne jesti ne piti (6.9.2007 20:26:30)

Pozdravljena!Sama bom dala svojo hči v vrtec in še sama ne vem kaj me čaka...ampak popolnoma zaupam kolektivu vrtca in vem,da se na njih lahko zanesem!Verjamem,da ti je hudo in da se ti srce para,vendar bo se tvoj sin navadil...le čas je potreben!Zato pa se imenuje uvajanje....čez čas bo sam začel raziskovati prostore in bo se začel zavedat vrtca!Je pa res,da je sprememba_sploh če se prvi otrok ni tako odzval!Verjemi,čas bo prinesel svoje!Le pogumno![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

KC -> RE: V vrtcu noče ne jesti ne piti (6.9.2007 20:49:39)

Saj jaz tudi zaupam vrtcu in obem vzgojiteljicam,ki sta čudoviti.Ne morem si pomagati,res me je presenetil,ker sem mislila,da se bo lažje uvedel.Bogi so vsi,meni so se tako smilili,en začne jokat,pol pa še drugi.Res občudujem vzgojiteljice!

Aja1 -> RE: V vrtcu noče ne jesti ne piti (6.9.2007 20:52:24)

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image] Ojoj, to tudi nas še čaka. Upam, da se bodo otročki čimprej navadili in da jih bomo brez skrbi puščali v vrtcu.

*sanela* -> RE: V vrtcu noče ne jesti ne piti (6.9.2007 20:54:48)

Nesekiraj se KC, bo minilo!
Naš je tudi na začetku protestiral. Tudi naš ni hotel jesti. To je trajalo teden - dva, zdaj vse poje, se igra, spi ....
Vse bo še ok [sm=bravo.gif]!

KC -> RE: V vrtcu noče ne jesti ne piti (6.9.2007 20:58:23)

Sanela in mlada mamica,hvala za tolažilne besede.Saj veste,mami je pač mai.Mogoče mi bo lažje,ko bom v službi,pa bom malo "pozabila."

Hvala,grem kar spat,se skoz zbuja in joka,po moje podoživlja vse,kar se mu je zgodilo danes.

Nočko!

Mlada mamica -> RE: V vrtcu noče ne jesti ne piti (6.9.2007 21:17:19)

Ni zakaj!Saj veš,da si rade pomagamo!je pa razumljivo,da te skrbi!Ampak res,čas bo prinesel svoje!Mogoče boš pa že nasljednji teden napisala,da se je tvoj sinček navadil in je bolje![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]Zdaj pa ga le stisni k sebi in potolaži![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image]za vaju!

pinki3 -> RE: V vrtcu noče ne jesti ne piti (6.9.2007 21:17:31)

Oprosti, ampak to, da pravis, da ga uvajate in to, da joka, ko ga oddate, ne gre skupaj. Ce bi ga zares uvajali, bi bila ti zaenkrat se ves cas z njim v vrtcu in ga sploh se ne bi oddajala, saj je za to cisto prezgodaj. Tako pa ga navajate in ne uvajate (da ne uporabim se kaksne mocnejse besede). Vem, da ti je tezko, ampak mislim, da ni prav, da te tolazim, saj zares verjamem, da bi otrok potreboval uvajanje v pravem pomenu besede. Da se torej v tvoji navzocnosti pocasi navaja na prostor, otroke in vzgojiteljice, ne pa da vsak dan pretrpi vec casa brez tebe in medtem trpi. S tem ne bo dobil izkusnje, da je vrtec prijeten kraj!

Mlada mamica -> RE: V vrtcu noče ne jesti ne piti (6.9.2007 21:54:25)

Oprosti, ampak to, da pravis, da ga uvajate in to, da joka, ko ga oddate, ne gre skupaj. Ce bi ga zares uvajali, bi bila ti zaenkrat se ves cas z njim v vrtcu in ga sploh se ne bi oddajala, saj je za to cisto prezgodaj. Tako pa ga navajate in ne uvajate (da ne uporabim se kaksne mocnejse besede).

Kako pa ga bo uvajala,če bo non stop zraven?Saj potem takem ne bo  otrok nikoli sam!Dan,dva gre mamica zraven in še to za kaki urici dve,kasneje pa otrok ostaja sam!Enkrat se mora prilagodit in navadit!Poleg tega,pa ne more biti zraven,če hodi v službo!

Naja31 -> RE: V vrtcu noče ne jesti ne piti (6.9.2007 21:59:00)

Oprosti, ampak to, da pravis, da ga uvajate in to, da joka, ko ga oddate, ne gre skupaj. Ce bi ga zares uvajali, bi bila ti zaenkrat se ves cas z njim v vrtcu in ga sploh se ne bi oddajala, saj je za to cisto prezgodaj.

To pa sploh ni res. Uvajanje ni samo to, da ti skoz tam zraven visiš, ampak je del uvajanja tudi to, da mamica najprej odide za krajši čas in potem se njena odsotnost podaljšuje vsak dan. Mi smo tudi v fazi uvajanja, jutri bo 5. dan, pa ga zjutraj oddam, ampak ga potem pridem iskat po kosilu.

Pupica -> RE: V vrtcu noče ne jesti ne piti (6.9.2007 22:19:56)

IZVIRNO SPOROČILO: Naja31

Oprosti, ampak to, da pravis, da ga uvajate in to, da joka, ko ga oddate, ne gre skupaj. Ce bi ga zares uvajali, bi bila ti zaenkrat se ves cas z njim v vrtcu in ga sploh se ne bi oddajala, saj je za to cisto prezgodaj.

To pa sploh ni res. Uvajanje ni samo to, da ti skoz tam zraven visiš, ampak je del uvajanja tudi to, da mamica najprej odide za krajši čas in potem se njena odsotnost podaljšuje vsak dan. Mi smo tudi v fazi uvajanja, jutri bo 5. dan, pa ga zjutraj oddam, ampak ga potem pridem iskat po kosilu.

Točno tako, kot je Naja napisala. In za to se temu reče uvajalno obdobje. Lahko pa prej prideta z mamico skupaj pogledat prostor, igrače, vzgojiteljice. In sta ves čas skupaj, samo to ni uvajanje, ker slej ko prej bi ga zapustila, vsaj za kratek čas, in kaj bi bilo potem to?

nuala -> RE: V vrtcu noče ne jesti ne piti (7.9.2007 8:16:19)

Tudi moj mlajši v začetku ni ne jedel, ne pil.
To, da sem hodila z njim v vrtec se ni obneslo, vzgojiteljice so mi ga potem enostavno vzele in dva tedna je bilo hudo.
Potem pa se je navadil.

Sosedov je tulil tako, da ga je začel v vrtec vozit očka, mama tega ni zdržala.
Pa se je navadil.

Sestrin otrok je od prvega dne v vrtcu sam in nikoli noče domov pred 15.30.

Moj starejši ni nikoli res tulil, ni pa nikoli rad hodil v vrtec in se ga nikoli ne bo res navadil.

Otroci so različni.

cindi -> RE: V vrtcu noče ne jesti ne piti (7.9.2007 9:05:05)

Živjo!

Točno vem,kako ti je. enej je star dve leti in pol pa je letos tudi šel v vrtec prvič. Sicer je in pije, ampak ne tolilo kot doma. Tako vzgojiteljice, kot starši, ki imajo že večje otroke pravijo, da mine. Ločitev od staršev in bivanje v doslej neznanem prostoru z neznanimi ljudmi je za otroke velika sprememba in šok. Boš videla, da bo naslednji teden že prišel apetit. Kolegica ima dvojčici, ki bosta 30. septembra stari dve leti pa tudi nč ne jesta in pijeta. ko ju da v avto, najprej pijeta, potem še pa želmljico do doma....Verjemi, minilo bo.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

pinki3 -> RE: V vrtcu noče ne jesti ne piti (7.9.2007 9:21:32)

Seveda bo minilo in morda bo scasoma celo rad hodil v vrtec. Ceprav ravno v teh dneh beremo veliko postov o otrocih, ki hodijo v vrtec ze vec let ali celo v solo, pa zjutraj se vedno jokajo. Ravno tako je res, da je del uvajanja tudi to, da ti pocasi zapuscas prostor, vprasanje je samo kdaj. Po klasicni metodi zacnes zapuscati prostor ze prvi ali najkasneje drugi dan, kar je za otroka stresno. Vsa njegova pozornost se usmeri na to, kdaj bos spet sla, tako da namesto da bi bil vrtca vsak dan bolj navajen, je vsak dan tezje. Pri daljsem uvajanju, ki ga prakticirajo v nekaterih vrtcih, denimo v Viskih vrtcih v Ljubljani, pa so starsi dejansko 14 dni prisotni. V teh 14 dneh otroka ni strah, kdaj bodo sli, tako da se zares navaja prostora, otrok in vzgojiteljev. Ko zacnes 3. teden postopoma zapuscati prostor, mu je lahko se vedno do neke mere tezko (predvsem ce je zelo majhen), vendar bistveno manj. Ostane namrec v prostoru, ki ga pozna, z ljudmi, ki jih je imel cas spoznati in vzljubiti, pri katerih se pocuti varno. Ce ne verjames, v premislek: ali ga je lazje pustiti pri babici, ki jo pozna in jo ima rad (ceprav je vajen, da si ponavadi pri njej z njim tudi ti), ali pri popolnih tujcih, kjer nima izkusnje, da si ti zraven?

piščanc -> RE: V vrtcu noče ne jesti ne piti (7.9.2007 9:23:33)

IZVIRNO SPOROČILO: pinki3

Oprosti, ampak to, da pravis, da ga uvajate in to, da joka, ko ga oddate, ne gre skupaj. Ce bi ga zares uvajali, bi bila ti zaenkrat se ves cas z njim v vrtcu in ga sploh se ne bi oddajala, saj je za to cisto prezgodaj. Tako pa ga navajate in ne uvajate (da ne uporabim se kaksne mocnejse besede). Vem, da ti je tezko, ampak mislim, da ni prav, da te tolazim, saj zares verjamem, da bi otrok potreboval uvajanje v pravem pomenu besede. Da se torej v tvoji navzocnosti pocasi navaja na prostor, otroke in vzgojiteljice, ne pa da vsak dan pretrpi vec casa brez tebe in medtem trpi. S tem ne bo dobil izkusnje, da je vrtec prijeten kraj!

jao bože, daj preberi še enkrat. otroku nikoli ne bo v vrtecu bolje kot doma. eni se privadijo hitreje, drugi počasneje. ampak vrtec je še vedno kraj, kjer je otrok sam brez mamice med drugimi otroci. pokazati mu je potrebno samo, da bo zanj poskrbljeno in da se starši vrnejo. in to je uvajanje. če pa to obdobje podaljšujemo, se samo težje privadi na nek nov red. in ko spozna, da bo zanj poskrbljeno, da bodo starši prišli, da lahko zaupa vzgojiteljici, takrat bo šel rad v vrtec. eni prej, drugi kasneje.

pa še naša izkušnja: mališan je samo prestopil iz enega vrtca v drugega, pa je bil zelooo žalosten (v prejšnjem mu prav tako ni bilo všeč), tudi jokal je. en dan je bil čisto malo sam, pa je jokal kot dež, drugi dan je šel domov po kosilu, pa je bil spet problem. tretji dan je šel domov ob 15h in ko ga je mož prišel iskat, ni hotel z njim, sta bila še pol ure tam. jaz sem vsa uvajanja vedno prepustila možu. mogoče je bil mali prve dva dni preveč utrujen in je jokal, tretji dan se je pa že naspal in je bilo bolje. Hočem povedati samo, da mogoče dolgo uvajanje ni dobro, ker mu čisto zmešamo ritem in ne vidi, da bodo tudi vzgojiteljice poskrbele zanj.

Stefka -> RE: V vrtcu noče ne jesti ne piti (7.9.2007 9:52:33)

Kakorkoli pogledaš, starši smo tisti, ki delamo probleme.

In starši s svojim strahom in paniko, kako bo revčku otročku sporočamo, da vrtec je en grozen kraj, ker bosta mamica in otrok ločena in ne vem kaj še.

Otroci so zelo prilagodljiva bitja in zelo občutljiva za občutke staršev, še posebej mamic. Niti ene mamice ne poznam, ki ne bi imela težav z uvajanjem, ki je še preden je otrok šel v vrtec zaganjala paniko kako hudo mu bo. Kaj mu pa bo? Zanj bosta skrbeli dve osebi, ki sta tam samo zato, da pazita na teh 14 pingvinčkov, jih naučita samostojnosti in samozavesti, ki se jih doma še kar precej časa ne bo naučil.
Namesto da bi otrokom (čeprav tako majhnim - mogoče še posebej tako majhnim, ker čutijo!) sporočali kako super je vrtec, koliko igrač in otrok je tam, kako fino bo, ko bodo vsi skupaj sedeli za majčkeno mizico na majčkenih stolčkih, kot v pravljici, s strahom vstopamo v vrtec kot ko smo bili majhni mi in je bila zadeva bistveno drugačna kot danes.

Deset minut po tem ko starša odideta (to da uvajata oba je za otroka še toliko bolj stresno), se večina otrok že igra in pozabi, mame pa doma jokajo ker njihov otrok tako trpi [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image].

Je že tako, da pač moramo v službe in otroci v vrtce in šole. Tako pač je. In tega ne moremo spremenit. Lahko pa iz tega delamo večji ali manjši "šou".

Najprej moramo sebe prepričat in ugotovit, da je vrtec dober za otroka in predvsem bistveno drugačen kot so bili pred 30 leti. Šele potem, ko nam ne bo več težko oddat otroka, njemu ali njej ne bo težko tam ostati sam...

Kot sem rekla, problem niso otroci, ampak mi, starši. Žal.

KC -> RE: V vrtcu noče ne jesti ne piti (7.9.2007 12:23:02)

Pinki 03,jaz imam en teden dopusta in ne morem si "privoščiti",da bi bila z njim v skupini.Pa tudi naše vzgojiteljice pač nimajo takega sistema uvajanja.

Dejstvo je,da se more navadit in jokajo vsi.Sem se potolažila pač,druge ni.Tudi vzgojiteljice pravijo,da ko ostane ni tako hudo.Ker smo bili zmenjeni,da če bo hudo,bodo poklicale.Pa niso.

Ima mož še drug teden tri dni dopusta,pa bo lažje,jaz pa pač moram v službo.

Hvala vsem za tolažilne besede.

KC -> RE: V vrtcu noče ne jesti ne piti (7.9.2007 21:18:50)

Na kratko:danes je naš fant zaspal v vrtcu sam in spal eno uro!Jesti še vedno ni hotel,a počasi bo.Vzgojiteljici sta rekli,da ni tok hudo in naj se ne sekiram,da vsake tolk časa malo pojoka tako kot vsi.

Je pa prav zanimivo,danes,ko sem se jaz malo "skolirala",je tudi on bolj umirjen.Ja,saj vem,otrok vse čuti.Ampak,ko si nekaj časa v skupini in ,ko opazuješ jokajoče otroke,te prizadene,ne moreš drugače.

Hvala,da ste me "poslušale."

LP

miši -> RE: V vrtcu noče ne jesti ne piti (7.9.2007 23:52:22)

KC, te čisto razumem, kaj čutiš.
Jaz bom odkrito povedala, da je zame to velik šok, kaj šele za našo 13 mesečno pupo,je v skupini (jasli), kjer se vsi uvajajo na novo. dretje drugih otrok, histerija, kričanje, žalost....me je čist dotolkla, eni so tako bogi....ko sem pripeljala našo sta bla dva koj pri meni in tulila "mami mami".seveda je bil že za našo to šok,ko sva (danes peti dan) zjutraj prišli,v dobesedno kričečo sobo in tako se me je držala kot klop.komaj sem izdavila,da zdaj grem,da pridem nazaj,naj bo pridna,ona pa je že nabirala solze.nato sem odvihrala ven in se šla zamotit.
nazaj sem prišla v času kosila, grozljivka. vsi v joku, so "jedli" kosilo, naša je bila vsa od hrane, vzgojiteljici sta bli na vseh koncih (ne vem,kako zmoreta).ko me je zagledala, je v joku začela kričat, nisem je še videla tako jokat.grozno. hlipala mi je doma še dve uri.
jaz res upam,da bo tole minilo. sicer je naša punca zelo družabna,dobrovoljka in je očitno zelo jezna na otroke,ki jočejo zraven in logično tut sama začne jokat. tako so se mi vsi zasmilili,da vam ne morem povedat pa naša je še kar nekam bla, sta vzg.rekli,da se je umirila, igrala, ampak da jok pa je itak skos.

saj vem,sem očitno premehka, kolegice so me potolažile,da se navadiš.
sicer se imajo v vrtcu super, dobro je poskrbljeno zanje, hrane dovolj, vsega dovolj,skos se kaj dogaja, tudi doma jo spodujamo v smeri,da je vrtec ena fajna zadeva.

kako ste ve premagale ta šok, ta čuden občutek krivde? vam je kaj težko?skoraj vsaka mama je šla ven v solzah, ko sem odhajala, je jokalo vseh 5 sob, grozno res. jst sem čist paf, res nisem pričakovala kaj takega.
prosim za malo spodbude [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

KC -> RE: V vrtcu noče ne jesti ne piti (8.9.2007 19:52:04)

Miši jaz se poskušam "sprijazniti."Grem pa v ponedeljek v službo tako,da ga ne bom niti peljala v vrtec niti hodila iskat,ker žal bolj pozno pridem.Saj veš,kako pravijo,če ne veš,ne boli!Samo po moje bo v ponedeljek spet malo kriza,ker bo tam po dveh dneh.

Ne vem,ni druge,navadit se morajo,mi pa tudi.Jaz imam prijateljico,ki tudi dela v jaslih(v drugem vrtcu kot je naš fant),ona je imela lani enoletnike in me potolaži,da bo,da je pač a začetku hudo.Ko se pa navadijo,pa veliko stvari z njimi delajo in se imajo fajn.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Kar optimistično,bo bolje,boš videla.

LP

Stran: [1]