sky
|
Ja, pri nas je bil danes spet vroč dan - do 31 stopinj. Trenutno je ura pol devet zvečer, pa še vedno kaže 25. Halloween je tukaj že v polnem teku. Nekateri so imeli bajte okrašene že sredi in konec septembra, mi smo bučo kupili v četrtek in smo med zadnjimi . V trgovinah pa je že tako od začetka septembra vse v stilu buč in Halloweena. Naša je v petek že povabljena na zabavo, 31. pa potem hodijo po hišah...Smo pa bili kakšen teden nazaj v PX-u in je že pri vhodu mala zagledala jelene in snežinke, pa je pametno ugotovila, da Halloween in sneg pa božiček ne grejo skupaj . Tako da so začeli že z Božičem tudi . Mi smo tudi pristali tukaj na račun moževega izobraževanja. Najeto imamo hišo v vojaški bazi Fort Bliss, kjer moj obiskuje 9-mesečni tečaj. Prej je bil še 9 tednov v San Antoniu na jezikovnem tečaju. V našem predelu, ki je blizu akademije so večinoma družine, ki so povezane z akademijo. Med njimi so tudi tri družine z Nizozemske, ena iz Švice in ena iz Singapurja, ostalo pa so načeloma Američani (večina je tu za slabo leto, kolikor traja tečaj, potem pa gredo drugam, načeloma se selijo vsaki dve leti, ali pa še pogosteje). Jaz sem imela službo za nedoločen čas in sem dala odpoved, saj je obdobje predolgo, pa tudi edinstvena priložnost predvsem za malo, da kaj vidi in se lažje nauči jezika. Ona hodi v Pre-Kindergarten, ki je v sklopu Elementary school. Sicer samo tri ure na dan, vendar boljše kot nič. Je v družbi vrstnikov in se zelo hitro uči angleščine. Je pa zadeva brezplačna, kar olajša vse skupaj . Vsak teden se učijo novo črko in z njo povezane besede, igrajo se, delajo za računalnikom, pišejo, rišejo, poslušajo zgodbice, tako da ji je res všeč. Da pa odgovorim še ksenjik, bom še malo napisala o razlikah (čeprav jih sedaj ne opazim več tako, kot sem jih na začetku - sem vedela, da bi si jih morala zapisovati ). Kot prvo je tukaj vse večje (od ljudi do avtov). Ceste so fino široke. Avti so večinoma ogromni. Če imaš družino, imaš sigurno dva avta. En je van (ponavadi za 8 ljudi), drugi je pick up. Vsi vozijo avtomatike in bencinarje (galona, kar je cca. 3,9 l stane cca. 2,5 dolarja, en euro je trenutno ok. 1,48 dolarja, sami si izračunajte ). Vsi vozijo na izi, nobenega norenja, vse je "na izi". V bazi je tako omejitev ponavadi 25 milj na uro, v našem naselju 15, na odprtem pa 35 milj na uro. Zunaj je na hitri cesti omejitev 60 milj na uro. V glavnem vožnja tu je prava relaksacija, na pa stres in nevarno početje kot pri nas. Nakupovanje "fasnge" - torej tedenske zaloge hrane izgleda tu, kot da bi posameznik izropal pol trgovine. Mi gremo in nakupimo pol vozička, drugi grejo in nakupijo nabito poln in zvrhan voziček, tako da sploh ne vem, kam dajo vse skupaj (čeprav so njihovi hladilniki res ogromni). Hrano, ki jo nakupiš, ti v vrečko zdevajo "baggerji" in ponavadi pridemo domov z desetimi dvojnimi vrečkami (vsako vrečko dajo za ziher še v eno vrečko). Doma pa bi porabili za isto količino dve, maksimalno tri vrečke. Prava potrata plastike in papirja. Drugič napišem pe kaj... LP, Saša