ARIANNA L.05
|
Lepo pozdravljene, vidim da se ze dolgo ni nobena vec oglasila. Upam, da se nasa tema ne bo zaprla oz. da ne bo zamrla. Jaz se nisem oglasala, ker sem bila vmes na dopustu, ko sem se vrnila v sluzbo, pa sem imela kar nekaj dela, a sem vas spremljala. Na zalost imam dostop do interneta le med sluzbo, tako da imam omejen cas za odgovore. Ali boste kaj prisle v slovenijo? Jaz imam rok za februarja, tako da bom prezivela porodnisko v sloveniji, saj je vse skupaj boljse kot na irskem. Danes sem govorila z mojo babico, ki mi pravi da se vse noro drazi pri nas. Place pa ostajajo na istem nivoju ali pa ljudje ostanejo brez sluzbe. Zanima me, kako je to mogoce? Le kaj se dogaja z naso drzavo? In cene stanovanj letijo v nenormalne visine (upam da se od visine res zvrti in da prej ko slej pade-s , kot pravi tista pesem). Mislim, kar groza me je. To govorim zato, ker si ne predstavljam da bi zivela na Irskem celo svoje zivljenje, saj mi ne klima, ne nacin ne ustrezata, a potem si recem, le kaj bom pocela doma? Cetudi dobim sluzbo, saj bom zivotarila iz dneva v dan, kajti ko placas poloznice, najemnino (ali kredit, ce ti ga sploh dajo, kajti na nase place, je bolj tezko upati. En dan sem prebrala v prilogi ONA, ce se ne motim, v enem clanku, da je "povprecna" slovenska placa € 825,00/mesec Bog moj, le kje so ta podatek vzeli, da bi jih !!! Ko sem jaz se zivela doma, sem delala na recepciji enega hotela, kao high class. A place so bile dalec od tega. Moja neto placa je znasala € 416 cca, starih 100.000,00 sit, bilo je se za okoli € 50 potnih stroskov. Hvala bogu nismo placevali najemnine, ker smo ziveli pri moji mami, a tako zivljenje za mlado druzino tudi ni perspektivno, saj si zelis na svoje, a KAKO???) le kaj ti ostane na koncu meseca?? Tu na Irskem je sicer standard visji, place tudi, in cetudi placujemo najemnino (npr. mi jo placamo € 750/mesec), vrtec (€ 130/teden=cca od € 520 - € 600/mesec), hrano, stroske elektrike, mobitel,... nam se vedno kaj malega ostane za kake priboljske, npr. iti na kavo, na pizzo, obleka (v bistvu bi to pristela kar k nujnostim. Sedaj sem noseca, in ne vprasajte kako sem oblecena. kot klosar, a mi je skoda dati za lepe nosecniske obleke - pa bi ful rada jih imela - ko vem, da bom po rojstvu , prisla zopet na svojo lastno tezo in oblekla svoje "stare" cunje) . Vam povem da si ne predstavljam tako ziveti v sloveniji. A tam (doma sem z obale - iz izole), kako je lepo ko je soncno vreme, grem ob morju na sprehod, se vsedem ven na kavo, opazujem galebe, mimoidoce, morje, otrok je na svezem zraku, imas milijon kava barckov, dobrih restavracij z DOBRO IN kvalitetno hrano, cesar na Irskem ni (vsaj ne v tem mestu),...To res pogresam. Moram reci, da nisem dosti hodila na take "izlete" ko sem bila doma, saj € kar kopnijo, a tu in tam pa le. Ko sem bila na dopustu doma, sem si kar privoscila s hcerko, kajti tega tu ni. Ne sonca, ne barov ob morju, se manj kakih lepih lokacij za sprehode. Pa tudi vreme je da gorje. Ce prineses na dopust placo od tu, je kar fajn, a kje si lahko to privoscis ce si v sloveniji? Toda ne morem si kaj, da se ne bi vprasala, lai je denar res vse oz. ogromno v zivljenju> Kaj ni bolje biti doma in si srecen kot pa tu in nesrecen? Denar ti pac omogoci prezivetje, a kje najti tisto pravo zlato sredino? Saj veste, ko je volk sit koza pa cela. Zanima me tudi, ali ti na podlagi sluzbe v tujini dajo kredit za stanovanje v sloveniji? Toda tudi na prihodnsot je treba misliti in na znesek obroka, kajti s tukajsnjo placo si ga lahko privoscis, a ce se vrnes domov in si najdes tam sluzbo, bos zivel od zraka da bos lahko placeval mesecno obveznost? Tu sta potem se dva otrocka, ki bosta nekega dne soloobvezna, imela bosta svoje zelje in potrebe,... Joj, kar glava me boli od takega razmisljanja. Vceraj sem prezivela cel dan na tem forumu, ker je v italiji bil praznik (delamo za italij.trg) in s tem posledicno nic dela. Dobesedno. Malo sem brala kako zivijo, s kakimi placami prezivijo, koliko otrok imajo, nekatere so mame samohranilke in se mi zdi da jim je se slabse kot ce bi bile porocene (na irskem je ravno obratno. Ti gre financno bolje ce si uradno samski oz brez partnerja in z otroki). Kar slabo mi je postalo. Lahko je nasa drzava lepa, a od znotraj je gnila, ker tiste na vrhu prav nic ne briga. Ali sploh ima smisel iti na volitve??? Le kaj bo bolje? Usta polna obljub, da mi gre na bruhanje ko jih poslusam ali vidim razne njihove oglasne plakate, pa clanke v revijah, kam vse hodijo, na katere prireditve, kako so obleceni, tisti njihovi nasmehi, ob katerih se mi jezijo dlake po telesu,.. Bog se usmili, res. Zelim si, da bi vec mladih slo v tujino, morda bi se zamislili, da nekaj ne bore biti kot je treba, kdo ve. Toda iz lastnih izkusenj vem, da odhod v tujino za mnoge ni lahka odlocitev. Prevec pustis za seboj in ziveti s to nostalgijo v srcu, med tujci, ki ne razumejo tvoje kulture (in mislijo da prihajas iz Slovaske, joj kako me to razp i!!!!!!!!!!!!). Veste kaj, bom jaz kar sla sedaj, da kaj naredim v sluzbi. Upam, da se se kaj oglasite in mi date kako pripombo na to. Kako ve vidite vse skupaj ali se vam zdi da bo kaj bolje pri nas ali bo vednoslabse? Toda prej ali slej, se mora kaj izboljsat, kajti ko je zadeva na dnu, ne more iti se globlje,ali pac?
|