Navezanost na mamico?? (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Novorojenček, dojenček



Sporočilo


Annny -> Navezanost na mamico?? (25.11.2004 7:38:40)

Pozdravljene,

danes se pa na vas obračam z enim (zame) kar malo hudim in motečim problemom.
Zadnji teden imamo pri nas pravo norišnico z dojenjem.
Z našo 6 tednov staro punčko se dojiva (od porodnišnice naprej) leže na postelji- to nama obema najbolj odgovarja. Štos je v tem, da se je pri tem navadila, da na zizi zaspi. Nekaj časa intenzivno pije, potem pa zapre oči in čisto malo 'posesava' (ne najdem prave besede za to :)-), dokler je ne zmanjka. To včasih traja več kot eno uro.
Ko končno zaspi, jo pustim samo, ampak gorje, če se slučajno zbudi in ugotovi, da me ni več zraven! Vik in krik!!:(:(( Takrat je nič ne potolaži! Moj dragi jo sicer ujčka, jo nosi naokrog, se pogovarja z njo, jo da v ležalnik...ampak to jo zamoti le za nekaj minut, potem je spet jok- DOKLER ne pride mamica in je spet ne da na zizo, da pomirjena zaspi.
Prav zahtevno kriči in joka, dokler ne pridem- že ob mojem glasu se umiri.
Včeraj sem v kopalnici umivala lase in mi jo je fant moral prinesti tja, ko je po pol ure ujčkanja in nošenja še vedno jokala. Takoj, ko sem jo ogovorila, je bila tišina. Sicer pa je z usti kar 'fanatično' grabila po fantovi majici in iskala zizo:zmeden:

Mislim, da je kar malo odvisna od zize.
Fora je, da se pri tem tudi prenajeda in poliva, poliva...ob vsem tem polivanju pa bi še in še jedla!!
Ponoči večinoma spi, ampak to uspavanje je pa res muka-konča se tako, da zvečer tudi po 3 ure leživa na postelji in se dojiva! Hudo:(

Kaj naj naredim??
Se je tako navezala name, ker je čez dan večinoma z mano, ali sem jo morda že 'razvadila'??
Jokati je ne morem pustiti, ker se na noben način NE umiri in kriči, dokler ni čisto brez glasu..:((

Vesela bom vsakega odgovora:)

LP:rozica:




JASNA D -> Navezanost na mamico?? (25.11.2004 7:58:51)

Annny!

Kot da bi mene opisala pri Marku - to mi je delal vse do 5. meseca - po moji krivdi. Kako jo boš tega odvadila, ne vem. Ravno zaradi tega, sem jaz sedaj v drugo bila prekleto previdna, da ji nisem dala zize vedno, ko je zajokala, ampak sem ji "posilila" dudo, takoj prvi dan, ko sva prišli iz porodnišnice. Ukrepaj čim prej, dokler lahko, način, ki bo "odpravil" to prenajedanje in odvissnost od mamice, pa ne vem kateri boš izbrala.

Jaz sem bila dobesedno sužnja, ko sem pri Marku upoštevala moderno načelo dojenje po želji, tako kot si opisala ti - prenajedanje, polivanje in zato nenehen občutek lakote. Da o preoblačenju ne govorim.

Če se flaške (s čajem ali navadno vodo) in dude otepaš, ne vem, kako bi lahko odpravila težavico.

Čim več uspeha!

Lp, Jasna





Annny -> Navezanost na mamico?? (25.11.2004 8:16:22)

Dude žal ne mara in jo izpljune. Čaj ji dajem, ampak ga popije bolj malo in se ob tem pači...zizo bi pa še vedno rada.
O tem preoblačenju pa raje ne govorim- ves čas je vsa popackana:(




Annny -> Navezanost na mamico?? (25.11.2004 8:17:35)

Tudi jaz sem se držala tega načela, da je treba dojiti, ko otrok hoče...ampak kaže, da je s tem treba biti previden!




JASNA D -> Navezanost na mamico?? (25.11.2004 8:19:48)

Če si ne dovolim preveč - dudo ji kar posiljuj nekaj dni, jo bo počasi verjetno sprejela. Jaz sem pri Marku prehitro obupala, sem si mislila, če nočeš pač ne, saj duda ni fajn, pa teke finte. Pa mi je bilo žal ko sem pri "Štajerkah" potem v živo vidla, kako je fino, če so mulčki navajeni na dudo. Tudi jaz sem jo Ivani nekaj dni morala "posiljevat", sedaj pa jo pridno zagrabi. Malo pa sem jo prelisičila in sem ji na dudo dajala Daktarin gel, pa še soora nima, ki ga je Marko imel kar na debelo, da sem se potem pošteno namučila, da sem mu ga sčistila. Daktarin ti bo verjetno zagrabila, ker je sladkast.

Jasna




lol -> Navezanost na mamico?? (25.11.2004 9:08:26)

Tudi pri nas je bilo tako.Potem pa sem ga med hranjenjem začela buditi in včasih umes tudi prevujati,da se je ornk predramu in da se je ornk najedu.pol je pa lohka spal.potem se je pa to malo umirilo,ko je vidu da to tko ne gre.
Želim ti veliko sreče pri dojenju in spanju.

LP lol:duda:




Pikabu -> Navezanost na mamico?? (25.11.2004 9:16:29)

Anny, tudi pri nas so bile podobne težave. Jaz sem najprej začela s tem, da ji nikoli nisem pustila zaspati na zizi. Ko je zaspala, sem jo enostavno dvignila, podrla kupček, šli sva se previt, pa nazaj jest. Jaz ji pri enem hranjenju ponujam tolikokrat, da res vidim, da ni več lačna. Se vmes kar nekajkrat odstaviva, pa potem nazaj. Pri naši je tudi problem, ker zelo hitro je in ima tako hitro poln želodček, pa seveda vmes veliko zraka, ko ga pa spraviva ven, je pa lačna in kar vztrajam, da v enem kosu čim več poje, da potem dlje zdrži. Jaz se sedaj že poskušam držati ur, da vsaj tri ure ne je in nama kar uspeva. Včesah ima tudi daljše intervale. Glede uspavanja pa poskusi z dudo. Kot so ostale rekle, kar malo jo moraš posiliti. Ne na silo, jaz sem ji jo na začetku držala toliko v ustih, da jo je malo lizala, se z njo igrala, potem je pa postopno prijela. Ji moram pa še tudi sedaj vedno malo pridržati, preden jo zagrabi.Je pa zanimivo, da je od moža ne vzame, mogoče je pa tudi res, da on ne vztraja tako dolgo. Vedno pa sedaj zaspi sama od sebe. Včasih z dudo, včasih tudi že brez, odvisno, kakšne volje je.

Veliko sreče pri uvajanju novega "reda".




niki5 -> Navezanost na mamico?? (25.11.2004 9:48:23)

Annny, take težave sem imela jaz s prvim fantkom in so se nadaljevale do 5 leta, kar se tiče spanja. Navadil se je zaspati ob dojenju, tako da sva se še pri 8 mesecih celo noč dojila, ker vsakič ko se je zbudil ni zaprl uči, ampak je tulil, dokler ni dobil :( Ko se je prenehal dojiti pa je to nadomestil, da sem morala zraven njega biti, ga božati in to se je dogajalo spet celo noč ali pa ga jemala v posteljo,da smovsaj malo spali Do 5 leta !! :ups::ups: Potem sem pa iz obupa mu vse razložila, da mami ne more več tako živet in na srečo se je takrat počasi končalo.

Sploh pa si ne predstavljam kaj bi naredila pri tako majhnem dojenčku :( Poskušaj jo imeti ob dojenju budno in jo potem ko se nahrani na drugačen način uspavati. S crklanjem, božanjem, petjem.




BARBARA R. -> Navezanost na mamico?? (25.11.2004 9:50:34)

Ojla! Imeli smo iste probleme do tretjega meseca.Čez noč se je vse spremenilo,tako da nič ne skrbi, samo malo še potrpi pa bo.

:muca:




mami Lea -> Navezanost na mamico?? (25.11.2004 10:42:03)

Jaz sem mojemu že od začetka takoj, ko ni več intenzivno vlekel, potegnila bradavico iz ust. Nato sem mu v usta dala dudo. Mi je dudo že sestra v porodnišnici dala, ko je videla, da se je celo noč pri meni crkljal.
O razvajenosti pri tej starosti še ne moremo govoriti.
Le to je trenutna potreba, saj tvoja bebi še ni sposobna logično razmišljati o vzroku in posledicah.
Ona tvojo zizo oziroma sesanje potrebuje tako kot tebe lulat in moreš na stranišče ali pa, da te srbi in se moraš popraskat. Predstavljaj si, da ti nekdo zapre wc ali pa ne dovoli, da bi se praskala ravno takrat ko te najbolj srbi. No tvoja bejba je ravno takšna le, da namesto praskanja potrebuje crkljanje. In to tako močno, da kar kriči : saj bom še znorela, če takoj ne dobim zize.:) :)-:)-
Poizkusi jo navaditi na dudo. Mi smo bili vztrajni in je šlo. Kupi različne dude in boš videla, morda ji katera ustreza.
Naš ima dudo od Aventa in mu je všeč, z Nuk-ovo se je pa skoraj zadavil. Pri sosedi je pa ravno obratno.




Anonimen -> Navezanost na mamico?? (25.11.2004 11:16:49)

Se strinjam z Leo. Poizkusi več različnih dudik in vztrajaj. Saj pravijo, da imajo eni dojenčki zelo močan sesalni refleks in taki naj bi resnično menda imeli dudo.




Gina -> Navezanost na mamico?? (25.11.2004 11:19:13)

Tvoja mala puncica je bila 9 mesecev v tvojem trebuhu. Tam je bilo toplo in varno. POzna tvoj vonj, glas, otip...Cisto normalno je, da jo le ti lahko umiris. Moj je bil celo porodnisnico "priklopljen" name. So rekle punce, ki so bile z mano v sobi, da ga bom razvadla. Otrok mora bit scrkljan v ljubezni. Mora cutit varnost, samo tako bo lahko enkrat samostojen. Je pa res, da sem mu takoj, ko je nehal jesti vedno porinila dudo. Najprej je ni maral, potem se je pa navadil. Crkljala sva se pa do nezavesti. Kdaj se pa bos, ce ne zdaj? Otrok te rabi. Eni otroci rabijo vec, drugi manj. Kaj pa potem, ce imas zato razmetano, pa ce je kasneje skuhano....Otrok mora cutit varnost. In potem je vsak teden boljse. Vsak teden je bolj samostojen in manj navezan nate. Jaz se vedno mislim, da ce ti spi ponoci, ni nobene panike. Ce ti puncka ne bi spala, bi jo jaz podnevi imela v svetlih sobah ob prizganem radiu, pa se klepetala bi tisti cas, samo da bi razlikovala dan od noci. Sploh je pa se tako majhna - v tem obdobju je vsak teden drugace. Meni se zdi, da si samo ti tako zelo utrujena od tega. Ampak to je normalno, spada k materinstvu. Ko se bos ti umirila in si rekla, da je to obdobje pac namenjeno samo otroku, bo pa gotovo lazje. Pa na dudico jo vseeno probaj navadit. Aja, kaj pa ce bi jo zvecer probala po dojenju, ko se naje do sitega, ti malo nosit (pa dudo v usta). Ko bi se navadila na to, da ni zize, se bo navadila tudi na ocka.
Veliko zivcev ti zelim:)




bini -> Navezanost na mamico?? (25.11.2004 13:42:05)

zelo dobro poznam to kar opisuješ - prve 2 meseca sem imela občutek da non-stop dojim, ker je dudo zavračala, pa vse druge načine crkljanja tudi. ampak sem ji težila z dudo sto na uro in jo je potem končno sprejela :bravo:, jaz sem si pa oddahnila :) .. tako da vztrajaj z DUDO - nekateri so zelo proti njim, jaz sem pa zeloooo hvaležna tistemu ki jo je pogruntal :bravo::bravo:




frutka_ -> Navezanost na mamico?? (25.11.2004 16:18:24)

Enako kot so ti punce opisale. Dudo jim moraš prelisičitit. Če se z njo zna potolažiti toliko bolje!Verjamem pa, da je ful naporno, ampak kot ti je ena že napisala to spada zraven k materinstvu, to je tisti drugi del, ki ti ga v nobeni materinski šoli ne učijo.
Ne obupaj! Kmalu bo minilo in kot bi treni bosta že hodili in sami jedl. Kar pogumno!

Otrok se mora tudi sam naučiti potolažiti in če mu pri tem pomaga dudica tolko bolje.




Anonimen -> Navezanost na mamico?? (25.11.2004 16:34:22)

Annny pri nas je blo pa tako: ko je bla mala, je sprejela dudo in tudi sama v posteljici zaspala. Ko je bila stara 6 mesecev dude ni več hotela, ampak jo je zamenjala za zizo. Od takrat naprej sama ne zaspi več ampak le na zizi med dojenjem. Pa ni važno koliko je sita. Za to se vedno prostor najde!
Moj nasvet ti sicer nič kaj dosti ne bo pomagal ampak vseeno:
poskusi jo tega odvadit zdaj, ko je še premajhna, da bi zastopila, ker bo kasneje še težje!
(Jo pa tudi jaz ne morem pustit jokat, zato je pa pri nas še vedno tako!)




Stran: [1]