Višina porodniške (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Družinska zakonodaja

Sporočilo

Dolina -> Višina porodniške (24.8.2007 7:34:27)

Ojla,

ima katera mogoče informacijo, da obstaja neka minimalna porodniška (v primeru, da si zaposlen)? Vem, da se porodniška računa kot povprečje zadnjih 12 plač. Nek sodelavec pa me vztrajno prepričuje, da obstaja minimalni znesek porodniške, ki je zagotovljen, v primeru, da je povprečje zelo nizko (npr. polovica minimalne plače v privatnem sektorju).
Jaz namreč dela za 4 ure, moja bruto plača je 270 eurov (torej bo tudi porodniška tam nekje), zaposlena sem komaj 1 mesec, prej sem bila tri mesece brezposelna, pred tem pa tudi zaposlena za 4 ure, samo za malo višjo plačo.

Torej, verjetno on nima prav glede te svoje trditve?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

Lp, Dolina

Anonimen -> RE: Višina porodniške (24.8.2007 7:53:19)

Kolikor si dobila, toliko se sešteva . Simpl k pasulj.

sazi -> RE: Višina porodniške (24.8.2007 11:42:04)

Osnova za izračun posamezne vrste starševskega nadomestila je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v zadnjih 12 mesecih pred mesecem vložitve prve vloge za eno od vrst starševskega dopusta, kar je na primer: plača, nadomestilo plače kot na primer bolniško nadomestilo, nadomestilo za nego otroka oziroma družinskega člana, starševsko nadomestilo, nadomestilo za brezposelnost, denarna pomoč v času brezposelnosti.

Izplačilo starševskega nadomestila ne more biti višje od 2,5-kratnika povprečne mesečne plače v Republiki Sloveniji na podlagi zadnjih znanih uradnih podatkov, niti ne more biti nižje od 55% minimalne plače v Republiki Sloveniji. Izjema je porodniško nadomestilo, pri katerem višina navzgor ni omejena.

Stran: [1]