Koleraba - kako še? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Gina -> Koleraba - kako še? (22.8.2007 22:58:34)

Ponavadi rada delam kolerabo v smetanovi omaki s česnom, včasih jo naredim v zelenjavni mesni omaki skupaj vmešano med drugo zelenjavo, dam jo pa še v zelenjavno juho. Na kakšen način jo pa ve pripravljate? Vesela bom še kakšne ideje. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Maxica -> RE: Koleraba - kako še? (22.8.2007 23:00:12)

Jaz je sicer ne maram, ampak moja mama naredi ali praženo ali pa okisano, kot solata.
Bi te pa, Gina, zelo zelo lepo pozdravila, te pogrešam na RR.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




Gina -> RE: Koleraba - kako še? (22.8.2007 23:11:20)

Hvala, Maxica![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image] Lepo te je slišat. Saj jaz prav rada pridem na rr, edino imam res bolj malo časa zdaj, mam prevelik vrt...s preveč kolerabic vseh barv in oblik.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Ampak so mi pa njami.




muki1 -> RE: Koleraba - kako še? (22.8.2007 23:15:59)

Oj Gina, tudi jaz nimam pojma kaj bi z kolerabo delala, pa te tudi pogrešam [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image]. Daj pridi večkrat, pa malo naredi red na Družina in partnerski odnosi....je vse v razsulu [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].




srki -> RE: Koleraba - kako še? (23.8.2007 6:39:07)

No, res, ko boš pospravila vse pridelke z vrta, se nam malo več pridruži.

Drugače pa mi kolerabo naredimo tako, da skupaj kuhamo krompir, kolerabo, fižol in korenček, česen. To je na nek način enolončnica, po vaseh in kmetijah jo verjetno bolj poznajo. Ko se vse skuha, naredimo "roštanje", drugače ne vem povedati[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. No in to je to.




Jessy -> RE: Koleraba - kako še? (23.8.2007 8:16:23)

Jaz skuham na kocke narezano kolerabo. Nato naredim prežganje iz moke in čebule, prilijem vodo, dodam paradižnikov koncentrat in mleto rdečo papriko, dodam kolerabo, lovorjev list, strok ali dva česna, govejo jušno kocko (lahko samo sol) ter mleto kumino. To pride taka fina gostejša priloga za k pire krompirju in solati. Full je dobro.

Včasih jo samo skuham, nato pa prepražim na maslu, seveda dodam tudi kumino, ker zelo paše nanjo.

Pa v zelenjavno mineštro jo tudi dam, pa v govejo juho.




mojsoncek -> RE: Koleraba - kako še? (23.8.2007 8:20:18)

Nedolgo nazaj je moja tasca naredila naslednjo zadevo: kolerabo je narezala na kockice in jo skuhala v osoljeni in okisani vodi. Kuhano kolerabo je potem se malo preprazila na maslu in moki (prezganju).




Anonimen -> RE: Koleraba - kako še? (23.8.2007 9:00:18)

Predstavljamo mineštro iz kolerabe, kakršno so nekoč pogosto pripravljali za kosilo. Če je je kaj ostalo, pa je bila še za večerjo. Poleg kolerabine mineštre so jedli tenstan krompir s koščkom klobase ali mesa.
Za pripravo take mineštre uporabimo mlade, sočne korene kolerabe. Olupimo jih, narežemo na lističe in damo kuhat v krop. S kolerabo so kuhajo tudi svinjske kože ali drugi deli prašičjega mesa. Ko se koleraba skoraj dodobra skuha, dodamo še na kose narezan krompir. Krompirja mora biti več kot kolerabe, sicer je njen okus premočan. Ko je jed kuhana, krompir le zmečkamo (ne pretlačimo).
Mineštro "zaroštamo" oziroma zabelimo z malo moke in čebule. Pri tem naj čebula le rahlo zarumeni in moka naj se ne prežge, saj želimo pripraviti nežno zabelo; po starem so moko preveč prežgali. Ko mineštro zabelimo, vzamemo kože ali meso iz mineštre in jih narežemo na majhne koščke. Mineštro po potrebo dosolimo, popopramo in ji dodamo narezane prašičje dobrote.




Gina -> RE: Koleraba - kako še? (23.8.2007 14:35:48)

O, super, pa imam nekaj receptov. Bom probala. Lepo pozdravljam tudi vse, ki ste me pogrešale. Zelo ste prijazne. Bom probala še kaj več na rr priti. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley31.gif[/image]

Lahko napišem še, kako ponavadi sama kolerabice pripravljam, če še kdo bere tele recepte.
Kolerabice naribam (kot npr. jabolka za štrudl). Na malo olja ali masla prepražim kar konkretno velik strt strok česna ali dva za vsako kolerabico, vendar samo toliko, da zadiši. Stresem v posodo kolerabice, solim ali vegetam in vse skupaj tenstam toliko časa, da so mehke (cca 10min). Tik pred koncem dodam sladko smetano in peteršilj. Meni je to ful dobro, pa našim tudi.

Če se kakšna spomni še kakšnega recepta, bom pa še vedno vesela. lp




CeluLitka -> RE: Koleraba - kako še? (23.8.2007 15:13:21)

Mi smo kuhali s kolerabo ŠARO. Tko je moja mami rekla in menda je to hrana za pujse.
Spomnim pa se, da se da kolerabo, korenje, krompir, pol pa un ajmprem al kako (prežganje iz moke), kocaka...Pa v ekonomu smo to kuhal. Več se pa ne spomnim. A pozna kdo to ŠARO?  [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




NevenkaP -> RE: Koleraba - kako še? (23.8.2007 17:10:59)

Ja, poznam šaro. Moja nočna mora iz otroštva[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Po moje edina stvar, ki je nisem marala. Če danes pomislim, ne more biti slabo. Si mi dala idejo.
Sicer so pa meni mlade kolerabice zelo dobre samo olupljene , narezane na krhlje in malo soljene. Surove!




Gina -> RE: Koleraba - kako še? (23.8.2007 22:44:03)

A se ne dela šaro z rumeno, podzemno kolerabo, al sem jaz kaj zamešala? Rumeno kolerabo jaz bolj malo uporabljam, za v kakšno zelenjavno prilogo ali v govejo župo, pa sem in tja s smetano naredim, sicer pa sem mislila nadzemno kolerabo, zeleno ali vijolično. Surove nadzemne kol. res še nisem jedla, sem pa že slišala, da jih imajo nekateri radi tudi take, najbrž je za probat, a ne.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Enolla -> RE: Koleraba - kako še? (24.8.2007 8:33:15)

Mi smo delali primorsko trojko, pozimi najmanj enkrat na teden - je mineštra podobno kot šara. Rumena koleraba, krompir in fižol kuhano, zabeljeno z ocvirki in česnom. Nisem pa vedela, da obstajata nadzemna in podzemna koleraba - tako da sem spet izvedela nekaj novega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image].




Stran: [1]