LuNa73 -> RE: Smrdljivo perilo (11.9.2007 18:27:45)
|
Zdaj pa se bom jaz malo oglasila in probala rešit problem. Sicer to ni čist moja stroka, ampak smo pa imeli na faksu predmet Nega tekstilij![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Neprijeten vonj opranih oblačil lahko povzroči: 1. kombinacija nekompatibilnih praškov in mehčalcev 2. postana voda v "nepreluftanem" pralnem stroju 3. predolgo "pajsanje" opranega perila v zaprtem stroju 4. predolgo sušenje mokrega perila (npr. v teh prehodnih časih), ker se na tkanini začnejo razvijat bakterije in gljivice (saj veste, vlaga.....), ki oddajajo neprijeten vonj (največkrat vonj po plesnivem, ali celo po "kislem") 5. tkanina je obdelana na različne načine in je na vlakna vezano še vedno polno kemikalij, ki za zdravje sicer niso škodljive, ampak v kombinaciji z vodo, pralnim praškom, mehčalcem,.... včasih oddajajo neprijetne vonjave! Z neprijetnim vonjem pa nimajo nobene veze temperture pranja! Primer: včasih, ko je majčka samo malo preznojena, jo nekatere sam mal splahnejo z vodo in posušijo.... in o neprijetnem vonju ni ne duha ne sluha! Rešitve: 1. Luftajte pralni stroj do naslednjega pranja (zgornji predalček in spodaj vrata)! Ne rabite meti nastežaj odprta vrata in predalček! 2. Perilo obesite kolikor se da hitro, ko se opere! Ali pa vsaj odprite vrata pralnega stroja! 3. Perilo se naj ožema kolikor se le da! (na čim več obratih) 4. Sušite na čim bolj zračnem in "vetrovnem" prostoru (v prehodnem času, ko ni ne sonca, v prostirih pa se ne kuri)! 5. Ne pretiravajte z mehčalci in praški, ker se le-ti nalagajo na tkanino (vežejo z vlakni) in čez čas prihaja do neprijetnih vonjav! Upam, da sem vsaj malo odgovorila na vprašanja, če pa se še kaj spomnim pa vam javim!
|
|
|
|