Anja167
|
Kolikor te razumem, Laura, te skrbi bolj zaradi zdravja (sebe in pikca) kot zaradi lepotnih reči, a ne? Jaz sem imela pred nosečnostjo normalno kilažo, tako da ti moje izkušnje bolj malo prav pridejo (jedla sem vse in malo več, predvsem pa bolj redno kot prej). Res je, da naj bi tiste, ki imajo prej preveliko težo, manj pridobile kot one, ki so imele prej nizko težo. Kako to dosežeš, pa ne vem. Jej zdravo, bo najbolje. Gre pa takole (čeprav se meni zdijo tele količine, ki so priporočene, kar prevelike - vsaj za moje potrebe): Na dan naj bi nosečnica pojedla: - 9 obrokov kruha ali žit ali testenin ali riža, pri čemer en obrok pomeni 1 rezino kruha ali pol žemljice ali 30 g kosmičev ali pol skodelice riža ali podobno, - 4 obroke zelenjave in 3 obroke sadja, pri čemer 1 obrok pomeni skodelico zelene solate ali pol skodelice surove ali kuhane zelenjave ali 3/4 kozarca zelenjavnega ali sadnega soka ali srednje velik sadež ali podobno, - 3 obroke mlečnih izdelkov (mleka ali sira ali jogurta) in 3 obroke mesa/perutnine/suhih stročnic/rib/jajc/orehov/lešnikov, pri čemer 1 obrok pomeni 1 skodelico mleka ali jogurta ali 45 g sira ali 60-90g pustega mesa, perutnine ali ribe ali pol skodelica graha ali fižola ali 1 jajce ali podobno, - maščobe, olja, sladkor - čim manj, vendar ne pa jih povsem izpustiti (včasih, če ti fejst zapaše, ena mala čokoladica ne bo nič narobe) Hrana naj bo slana, vendar ne preveč. V obeh primerih se nabira voda in se pojavi otekanje nog, sledijo lahko tudi hujše komplikacije. Jej folno kislino (vsaj v prvih 3 mesecih), poskrbi za ustrezen vnos železa (suhe slive, žtarice z otrobi, rdeče meso ipd.) in kalcija (mlečni izdelki, špinača ipd.). Pij dosti tekočine, najbolje vodo, izogibaj se gaziranim in umetno sladkanim napitkom ter preveliki količini kofeina ali teina. (po knjigi Mayo Clinic: Vse o nosečnosti in otrokovem prvem letu) Samo nekaj še: Prevelika teža zna res imeti posledice, npr. vplivati na srce. Jaz sem na koncu nosečnosti, ko sem imela tretino več kil kot prej, recimo čutila, da je prihajalo do preskokov v utripu - kakšnega utripa sploh ni bilo, potem je pa srce pospešilo. Sicer je to za nosečnost normalno, ampak najbrž ne poudarjajo zaman, da se nosečnica ne bi smela preveč zrediti. Za telo je to lahko zelo obremenjujoče. Lepo nosečnost ti želim, pa da bi se ti bilo vseeno treba čim manj ubadati s hrano! (Oh, vem, da zna biti to prav zoprno. Jaz sem vedno mislila, da bom, ko bom noseča, lahko jedla vse, kar bom hotela, no, potem ti pa povejo, da pa ravno ne, da moraš jesti bolj kakovostno in nič preveč, pa odpadejo vse slastne tortice. Lahko pa zato malo več jem vsaj zdaj, ko dojim!:bravo:)
|