golaž- vprašanje (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Anonimen -> golaž- vprašanje (10.8.2007 21:00:40)

Mene zanima, če kdo ve, zakaj se mi pri kuhanju golaža čebula ne razkroji oz. ne razkuha. Ko, po 1 uri in pol kuhanja, postrežem z mojim golažem, so v omaki še vedno delčki drobno nasekljane čebule.
Ma kdo kako idejo?




Anonimen -> RE: golaž- vprašanje (10.8.2007 21:02:31)

Ktero posodo pa uporabljaš?
Ker golaž je podobno kot goveja juha. Naj bi se kuhalo dolgo dolgo.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anonimen -> RE: golaž- vprašanje (10.8.2007 21:04:26)

Tefalovo. A ni 1,5 ura dovolj? A bi mogla še dlje?




Anonimen -> RE: golaž- vprašanje (10.8.2007 21:05:20)

Jest ponavadi dlje. Vsaj 2,5 ure. Juho pa 4 ure.
Posoda je pa ok.




Anonimen -> RE: golaž- vprašanje (10.8.2007 21:10:42)

Jaz ga kuham 2-3ure.




kjava -> RE: golaž- vprašanje (10.8.2007 21:12:39)

Jaz najprej do konca spražim čebulo, da je taka rjava ( ne zažgana), pol pa tenstam meso kaj pa vem uro in pol, dve uri, šele nato zalijem z vodo in še kakšnih 15 minut pokuham. odvisno je tud od starosti mesa, pač čas prilagodiš, da meso ne razpade.
V glavnem, čebula se medtem ko se meso tensta ful razpusti in je skoraj ni v golažu.




facka -> RE: golaž- vprašanje (10.8.2007 21:25:32)

jst pa od začetka dušim samo čebulo, potem dam pa na čebulo malo soli, pravijo, da se čebula prej razkroji. Ko sta meso in čebula že zdušena, moraš pa vodo izhlapet čist ven, preden zaliješ. Ga pa tut jst ne kuham ponavadi dlje kot 1,5 ure, odvisno od količine.




cmokec -> RE: golaž- vprašanje (10.8.2007 21:43:37)

Preden gremo za mizo, koščke mesa poberem ven in omako spasiram s paličnim. Nastane gosta omaka, potem pa stresem meso nazaj v posodo in je. Čebula se meni nikol čist ne razkuha.




Anonimen -> RE: golaž- vprašanje (10.8.2007 21:50:31)

Zanimivo..hmmm...ok..hvala vam. Očitno sm premalo čebulo spražila oz. stenstala. Jo nikoli ne dolgo. Ja za to, da se čebula soli, sm pa že tudi nekje slišala...bom poskusila.
 
Hvala vsem




Jessy -> RE: golaž- vprašanje (10.8.2007 22:59:29)

IZVIRNO SPOROČILO: facka

jst pa od začetka dušim samo čebulo, potem dam pa na čebulo malo soli, pravijo, da se čebula prej razkroji. Ko sta meso in čebula že zdušena, moraš pa vodo izhlapet čist ven, preden zaliješ.

Do tu ga jaz kuham identično, le da potem pustim, da se čebula začne prijemat na dno posode. Ko vidim, da je nekaj čebule že rjavkaste, prilijem malo vode. Potem spet počakam, da voda izpari, da se spet začne čebula prijemat dna in spet zalijem. To počnem toliko časa, da se čebula obarva, meso pa tako lepo zadiši po popečenemu. Potem pa zalijem, začinim in kuham še vsaj 45 min, prej pa se meso zagotovo praži 2 uri, včasih tudi 2,5 ure.
Golaž je za vseh deset za obliznit.




Marogica -> RE: golaž- vprašanje (10.8.2007 23:04:53)

IZVIRNO SPOROČILO: Jessy

IZVIRNO SPOROČILO: facka

jst pa od začetka dušim samo čebulo, potem dam pa na čebulo malo soli, pravijo, da se čebula prej razkroji. Ko sta meso in čebula že zdušena, moraš pa vodo izhlapet čist ven, preden zaliješ.

Do tu ga jaz kuham identično, le da potem pustim, da se čebula začne prijemat na dno posode. Ko vidim, da je nekaj čebule že rjavkaste, prilijem malo vode. Potem spet počakam, da voda izpari, da se spet začne čebula prijemat dna in spet zalijem. To počnem toliko časa, da se čebula obarva, meso pa tako lepo zadiši po popečenemu. Potem pa zalijem, začinim in kuham še vsaj 45 min, prej pa se meso zagotovo praži 2 uri, včasih tudi 2,5 ure.
Golaž je za vseh deset za obliznit.


JA, to pa je res, sedaj ko sem to prebrala...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Pa hvala za info, sama tudi nisem vedela, to s čebulo tako delaš. Bom naslednjič probala, da bomo si tudi mi imeli kaj za obliznit.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Jessy -> RE: golaž- vprašanje (11.8.2007 0:37:26)

Pa ne pozabi poročat o rezultatu!

Mene je mama vedno učila, da mora golaž imeti barvo od tega, kako se pusti čebulo in meso, da se zapeče in da se mora skoraj malo zasmoditi, sam ne glih zasmoditi. Tisto, ki je ravno na meji, potem pa šele priliješ vodo - zato je treba skoraj zraven lonca stati, ko se začne prijemat vse skup. Jaz se tega držim in je res vedno zelo zelo dober.




Marogica -> RE: golaž- vprašanje (11.8.2007 0:40:10)

Bom, ko bo malo hladneje...

Kaj pa rdeča paprika(mleta)? Ni bila omenjena, jaz jo pa uporabljam pri golažu.




Anonimen -> RE: golaž- vprašanje (11.8.2007 8:54:16)

IZVIRNO SPOROČILO: Jessy

Pa ne pozabi poročat o rezultatu!

Mene je mama vedno učila, da mora golaž imeti barvo od tega, kako se pusti čebulo in meso, da se zapeče in da se mora skoraj malo zasmoditi, sam ne glih zasmoditi. Tisto, ki je ravno na meji, potem pa šele priliješ vodo - zato je treba skoraj zraven lonca stati, ko se začne prijemat vse skup. Jaz se tega držim in je res vedno zelo zelo dober.



Pa še res je,tudi to delam.
Čebulo pa naribam,da so čisti tanke rezine,nato pa jo posolim in cmarim in zalivam.Aja,tudi čebulo izbiram,Preveč stara se nerada topi.Najbiljša je sedaj tista bela.




klepetka -> RE: golaž- vprašanje (11.8.2007 9:12:03)

jaz delam isto kot jessy ,pa tud rdečo papriko dam vmes ,ja.In res je super golaž.




Jessy -> RE: golaž- vprašanje (11.8.2007 9:25:12)

Jaz dam notri paradižnikovo mezgo, sladko rdečo mleto papriko, mleto kumino, malo rožmarina, malo bazilike, sol, lovorjev list in malce origana. Mi slim, da nisem ničesar pozabila.
Ko se meso praži pa je zraven tudi česen.
Čebulo jaz čist normalno zrežem na manjše "kockice", saj se potem pri tem postopku praženja (da se zapeče) v celoti lepo razpusti in o njej ne duha ne sluha.




Nasy -> RE: golaž- vprašanje (11.8.2007 9:36:52)

jaz ne maram, da mi čebula plava po golažu, moj je pa sploh alergičen na to. No, s tem nimam nobenih težav, ker sem se naučila kuhat golaž iz ene stare kuh. knjige tako, da čebulo lepo popražim, jo malo solim in zalijem z vodo. To pokrijem in dušim enih 5 minut, potem pa odkrije, da lepo izpari skoraj vsa voda. Potem šele delam naprej. In mi nimamo nikoli čebule, da bi plavala, se mi vedno >raztopi<




Anonimen -> RE: golaž- vprašanje (11.8.2007 9:52:04)

IZVIRNO SPOROČILO: Nasy

jaz ne maram, da mi čebula plava po golažu, moj je pa sploh alergičen na to. No, s tem nimam nobenih težav, ker sem se naučila kuhat golaž iz ene stare kuh. knjige tako, da čebulo lepo popražim, jo malo solim in zalijem z vodo. To pokrijem in dušim enih 5 minut, potem pa odkrije, da lepo izpari skoraj vsa voda. Potem šele delam naprej. In mi nimamo nikoli čebule, da bi plavala, se mi vedno >raztopi<



Moja mularija jo ne sme niti na daleč opazit,zato golaž moram precedit,drugače ne jejo,moj se pa jezi.
Jaz dam poleg paprike v prahu še ali na sveže nasekljan paradajz ali pa
kar Pomi in črno vino in poper pa malo vegete lovorov list,kakšen kos domače klobase ali pa pršuta.




Enolla -> RE: golaž- vprašanje (11.8.2007 10:08:23)

IZVIRNO SPOROČILO: facka

jst pa od začetka dušim samo čebulo, potem dam pa na čebulo malo soli, pravijo, da se čebula prej razkroji. Ko sta meso in čebula že zdušena, moraš pa vodo izhlapet čist ven, preden zaliješ. Ga pa tut jst ne kuham ponavadi dlje kot 1,5 ure, odvisno od količine.


Se strinjam - pa ne v tefalovi (zame najboljša je v tisti črni kozici od emo celja) ko se malček sprime. In ni ti treba cmariti 1,5 h je čisto dovolj 20m če poleg soli na čebulo dodaš še malo no za noževo konico  pecilnega oz. sode bikarbone - se čebula kar razpusti sama od sebe.




klepetka -> RE: golaž- vprašanje (11.8.2007 10:09:48)

o to pa še nisem slišala za pecilni in sodo b. .Bomo probali tud to




Jessy -> RE: golaž- vprašanje (11.8.2007 10:22:34)

Ma, pr golažu ne smeš šparat na času!




Enolla -> RE: golaž- vprašanje (11.8.2007 11:15:51)

IZVIRNO SPOROČILO: Jessy

Ma, pr golažu ne smeš šparat na času!


Na času ne, na plinu pa, če se to da [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]. Na tak način spraži hitreje veliko količino čebule,če kuhaš za celo "rajdo" ljudi. Sicer je pa pred kratki Kalbo dal čudovit recept za golaž, ki se kuha v kotličku in počasi.




Anonimen -> RE: golaž- vprašanje (11.8.2007 11:27:35)

lahko pa namesto soli uporabite kis, če se ga da na čebulo čisto malo se hitreje razpusti, kis pa potem izhlapi.




bamby -> RE: golaž- vprašanje (11.8.2007 14:45:00)






IZVIRNO SPOROČILO: Enolla

IZVIRNO SPOROČILO: Jessy

Ma, pr golažu ne smeš šparat na času!
 

Sicer je pa pred kratki Kalbo dal čudovit recept za golaž, ki se kuha v kotličku in počasi.


Pa ni šparal na času, a ne??? Je tudi on omenjal več ur kuhanja golaža. Kot je rekla Jessy, da ne smeš šparat časa, ker je od tega odvisen okus same jedi. Pa tudi ni na koncu povešenih šob, ker se čebula ni raztopila[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




IZVIRNO SPOROČILO: Enolla

IZVIRNO SPOROČILO: Jessy

Ma, pr golažu ne smeš šparat na času!


Na času ne, na plinu pa, če se to da [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] . Na tak način spraži hitreje veliko količino čebule,če kuhaš za celo "rajdo" ljudi. Sicer je pa pred kratki Kalbo dal čudovit recept za golaž, ki se kuha v kotličku in počasi.




Anonimen -> RE: golaž- vprašanje (11.8.2007 17:47:27)

Nooo tole ste mi pa tko lepo razložili..hvala...bom v kratkem kuhala golaž po vaših nasvetih in sporočim kako je izpadel [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Stran: [1]