Olivija -> RE: tisti,ki ste skupaj (9.8.2007 8:34:36)
|
Najbolj zanimiv je pa naslednji člen: 59. člen (1) Pri delitvi skupnega premoženja se šteje, da sta deleža zakoncev na skupnem premoženju enaka, zakonca pa lahko dokažeta, da sta prispevala k skupnemu premoženju v drugačnem razmerju. (2) V sporu o tem, kolikšen je delež vsakega zakonca na skupnem premoženju, upošteva sodišče ne le dohodek vsakega zakonca, temveč tudi druge okoliščine, kot na primer pomoč, ki jo zakonec daje drugemu zakoncu, varstvo in vzgojo otrok, opravljanje domačih del, skrb za ohranitev premoženja in vsako drugo obliko dela in sodelovanja pri upravi, ohranitvi in povečanju skupnega premoženja. Sem zadnjič mal gledala sodno prakso. Po domače povedano: Tip lahko reče, da je lastnoročno gradil hišo, ženska bo pa odgovorila, da je medtem pazila na otroke in opravljala dela v gospodinjstvu (mu kuhala, prala, ...) in že gre vse na pol. Je pa pri nas tako, da jaz plačujem sprotne stroške od moje plače, njegovo pa poskušava pustiti čimbolj nedotaknjeno (on plačuje samo vrtec).
|
|
|
|