Maternični vrat-nizko (Polna verzija)

Forum >> [Nosečnost] >> Nosečnost in porod

Sporočilo

tani22 -> Maternični vrat-nizko (8.8.2007 19:41:22)

Hej, mogoče bo tole vprašanje čudno zastavljeno oz. zelo laično, vendar bi resnično prosila za odgovor katero koli, ki o tem kaj ve. Meni je ginekolog rekel, da je maternica v retroverziji-pomeni obrnjena proti križu in zdaj sem v 11. tednu nosečnosti in imam občutek, da je moj maternični vrat vse nižje. Pri polovici prsta v vagini in že se čuti. To je sicer ginekolog rekel, da je zaradi retroverzije maternice in da potiska navzdol, vendar mene skrbi, če to ne pomeni kakšne komplikacije, saj imam včasih občutek, da mi bo vse skupaj kar ven padlo. Pa ko berem forume, večinoma govorijo o dolgem in kratkem materničnem vratu, sama pa ne vem nič o tem, saj mi ginekolog ni kaj meril in govoril o tem. Ne vem, verjetno ima to kakšno povezavo z mojo "definicijo" nizkega materničnega vratu.Hvala vam za vse odgovore.

AnaB. -> RE: Maternični vrat-nizko (9.8.2007 11:11:30)

Živjo,

da bi maternični vrat bil nizko, še nisem slišala. Nekatere ženske nosijo bolj nizko, ali pa je posteljica nizko. Maternični vrat pa zapira pot v maternico. Zelo veliko žensk nosi nazaj, tako kot ti, pa ni nujno, da bi sploh bilo kaj narobe. Po drugi strani pa kratek maternični vrat pomeni, da ne "tesni" dobro in da se ženska odpira, kar seveda ni dobro, če ni porod blizu (dolžino mat. vratu se meri z vaginalnim UZ). Nizka posteljica pa pomeni, da posteljica delno ali v celoti prekriva maternični vrat in s tem otežuje ali onemogoča vaginalni porod. Temu se reče placenta previa in jo pogosto spremlajo krvavitve. Sicer pa placento previo potrjujejo šele nekje po 28.tednu, saj ima do takrat še čas, da se s plodom lepo pomakne višje, ko plod raste.
To je moja laična razlaga bolj na hitro, glede nizkega materničnega vratu pa ti res ne znam povedat, kaj to pomeni. Jaz bi na tvojem mestu kar svojega g vprašala.

LP

Stran: [1]