Anonimen -> Shranjevanje,konzerviranje sadja in zelenjave (8.8.2007 11:47:17)
|
Shranjevanje sadja in zelenjave Za vlaganje živil v gospodinjstvu je najbolje upoštevati že preizkušene metode naših staršev. Ti postopki so gotovo najboljši, najbolj preverjeni. Vseeno pa je pomembno, da v živilom, ki jih shranjujemo, ne dodajamo nobenih kemičnih dodatkov, temveč le kis, slano vodo, sol, olje, sveže začimbe in dišavnice, sladkor ali med. Med najpreprostejše in tudi najbolj varne načine shranjevanja sodi postopek sušenja. Vseeno pa moramo vedeti, da vsak postopek konserviranja živilu zmanjša hranilno vrednost, toda če upoštevamo navodila in postopke, ohranimo visoko hranilno vrednost. Tisti, ki jedo pretežno predelano hrano, naj v take obroke dodajajo veliko sveže zelenjave in sadja. Sušenje zelenjave, sadja in gob Zelenjavo operemo, preden jo razrežemo. Tako pripravljeno očistimo, olupimo ali samo postrgamo, nato jo razrežemo na tanke rezance. Posolimo, narahlo premešamo in v tankem sloju zložimo v pekač, obložen s papirjem za peko, ali pa damo na leseno desko. Rezanci naj bodo zloženi drug poleg drugega. Če sta sadje ali zelenjava na leseni deski, jo damo na sonce, da se povsem posušita, pekač pa v pečico z ventilatorjem na temperaturo od 60 do 70 stopinj Celzija. Običajno je živilo suho v 5 do 6 urah. Popolnoma suho in ohlajeno shranimo v stekleni kozarec in ga zapremo s plutovinastim zamaškom Posušen paradižnik Sušimo le podolgovate in mesnate sorte. Paradižnik operemo, osušimo in razpolovimo. Posolimo, posušimo in shranimo v platneni vrečki ali steklenem kozarcu s plutovinastim zamaškom Posušen grah Zelo mlad grah oluščimo, damo v posodo, posujemo z malo sladkorja (na 1 kg zrnja od 6 do 8 dag sladkorja). Pražimo, da se sok pokuha, stresemo na papir za peko in posušimo v pečici ali na soncu. Vmes večkrat pomešamo. Tako posušen grah spravimo v platneno vrečko ali v kozarec in damo v suh in hladen prostor (ne v hladilnik). Vlaganje zelenjave in sadja v kozarce Ta način shranjevanja je res malce bolj zamuden, vendar je tako shranjena hrana bolj kakovostna, bolj domačega okusa. Prehranski strokovnjaki vedno bolj odsvetujejo globoko zamrzovanje živil oz. že pripravljene hrane, kdor pa že zamrzuje, naj to počenja v zelo tankih plasteh, v posebno močnih vrečkah za zamrzovanje zelenjave, mesa in kruha, tako obdelano hrano pa naj bi pojedli nekako v desetih dneh. S hrano, vloženo v kozarce, je drugače, primerna bo še dolgo, od leta do leta. Zelenjava in sadje, ki ju nameravamo vlagati, morata biti zdrava in uporabljena takoj po pobiranju. Kozarce oziroma steklenice dobro operemo in prekuhamo. Pokrovčki naj bodo vedno novi, prekuhani in do uporabe naj počakajo v vroči vodi, ki smo ji dodali malo kisa. Pripravljeno zelenjavo oziroma sadje za nekaj minut potopimo v vročo vodo, nato pa hitro ohladimo v mrzli vodi. Odcedimo, stresemo v prekuhane kozarce, prelijemo s prekuhano osoljeno in ohlajeno vodo (ali sladko, če vlagamo sadje). Pustimo en centimeter praznega prostora pod robom, trdno zapremo in damo kuhat - sterilizirat. To naredimo tako, da vzamemo večji lonec s pokrovom. Na dno damo bombažno krpo in nalijemo toliko vode, da so kozarci do polovice v vodi. Lonec pokrijemo in kuhamo na dokaj močni temperaturi. Majhni kozarci naj bodo izpostavljeni vrenju približno pol ure, večji malo dlje. Nato kozarce zavijemo v volneno odejo, v kateri naj se popolnoma ohladijo. Ohlajene opremimo z napisi in shranimo.
|
|
|
|