Anonimen -> RE: nekaj brezmesnega (6.8.2007 11:30:17)
|
Zelje s krompirjem Za 5 oseb potrebujemo: 70 dag svežega zelja (srednje velika glava), 5 debelih krompirjev, 3 žlice dobrega oljčnega olja, 10 strokov česna, srednje debelo čebulo in 2 žlici kisle smetane . Jedi iz zelja se priležejo k mesnim in brezmesnim polpetam in k ribi. Lahko pa jih pripravimo s pršutom kot samostojno jed s skledo sveže solate. Jedi iz zelja so zelo poceni in zdrave, saj zelje vsebuje veliko vitamina C, so pa tudi hitro pripravljene. Posebej praktična je zeljnata solata, saj imamo lahko zelje na zalogi tudi več dni. Sveže zelje zrežemo na rezance ali ga naribamo na ribežnik in podušimo na olju, česnu in čebuli. V osoljeni vodi posebej skuhamo olupljen cel krompir. Kuhanega stresemo k dušenemu zelju in oboje pretlačimo z lesenim betom. Dodamo žlico kisle smetane in po želji malo sesekljanega peteršilja. Ali pa: Študentska juha Za pet oseb potrebujemo: za juho 1,5 l vode, 1 lovorjev list, 5 debelih krompirjev, 25 dag mlincev, 5 žlic parmezana in morsko sol. Tudi študentje radi pojedo nekaj ;na žlico+. Predlagam preprost recept. V hladno vodo damo lovorjev list, na kocke narezan krompir in sol. Damo na štedilnik in kuhamo približno 20 minut. Nato odstavimo z ognja, dodamo malo narezanega česna, hladnega oljčnega olja ali masla, nalomljene mlince in pest sveže naribanega parmezana ali drugega sira. Mlince si lahko pripravimo sami, saj priprava ni nič težka. Pol beli, pirini ali polnozrnati moki dodamo mlačno vodo, žlico dobrega olja in malo soli. Dodamo lahko tudi jajce, da bodo bolj hranilni. Zamesimo nekvašeno malo trše testo. Razdelimo ga na manjše hlebčke in pustimo počivati vsaj pol ure. Nato hlebčke razvaljamo in približno pol ure pečemo v pečici, dokler niso svetlo rumeni.
|
|
|
|