Shania -> RE: Razočarana nad zavetiščem (5.8.2007 20:11:31)
|
IZVIRNO SPOROČILO: Sandrin Da se malo potožim....... Razočarana sem nad zavetiščem. Zakaj? Pred 14 dnevi smo si ogledali ljubkega psička, v katerega smo se vsi družinski člani na moč "zaljubili". Vse veselje pa se je kar hitro razblinilo, ko je gospa v zavetišču povedala, da pa nam tega psa ne da. Kar debelo smo jo pogledali, saj smo prvič šli v zavetišče in smo mislili, da je zavetišče organizacija, ki poskuša pse oddati ne pa jih zadrževati. Seveda smo želeli izvedeti, zakaj pa tista mala bela kepica ne sme k nam. Odgovor se je glasil v slogu, da "baje" nimamo primernega prostora za psa. Zdaj pa vas sprašujem ali res nimamo primernega prostora za mešančka srednje rasti? Naš mešanček bo živel z nami v hiši, in sicer, predvsem tam, kjer se zadržujemo mi; to je dnevna soba in terasa (pokrita, zastekljena z ograjo, ki onemogoča padce). Seveda naš kuža ne bo samo noter, imamo tudi vrt, kjer predvsem poleti preživimo ogromno prijetnih uric. V glavnem, nad zavetiščem sem razočarana. Naš namen je bil, da ko bi vzeli kužka iz zavetišča, bi temu zavetišču podarili 200 eurov. Zdaj bo ta denar romal.....no, še ne vem kam, v zavetišče pa prav gotovo ne! pa tudi zavetišče nas nikoli več ne vidi!!! Pravzaprav sem dobila občutek, da so se na tega psička v zavetišču navezali in ga ne želijo oddati. Moja zgodba pa le ni tako brezupna. Včeraj smo šli v savinjsko dolino (130 km od našega doma) po psičko in zdajle lepo dremucka v mojem naročju. Tako je mehka in topla. Tako je luštna in polna življenja, da jo kličemo kar Vita. To je moj drugi kužek in že vnaprej se veselim vseh mesecev in let ki jih bomo preživeli skupaj. Pozdravljena. Tukaj smo slišali eno plat zgodbe. Zagotovo obstaja tudi druga, katero bom skušala predstaviti povsem nevtralno, saj vaše situacije ne poznam, tudi vas ne, niti ne vem, v katerem zavetišču ste bili. Večina ljudi je prepričanih, da gre lahko pes/mačka iz zavetišča k ta prvemu človeku, ki se zanima zanj. Kaj res? Si sploh lahko predstavljate, koliko neprimernih potencialnih posvojiteljev pokliče za nekega psa? Ali veste, da je od 10 klicev le en, ali pa še ta ne, spodbuden in upanja vreden? Ne vem zakaj še vedno v ljudeh trmasto vztraja prepričanje, da mora zavetišče "na kolena pasti" pred prvim potencialnim novim lastnikom. Psi iz zavetišč si zaslužijo najboljše domove, tako, kot katerikoli drugi psi ali mačke. To pomeni, da so vprašanja kot: kaj delate (s čim se ukvarjate), koliko ste odsotni, ali imate otroke, koliko so stari, kje in kako preživljate dopust, kje živite, kaj lahko psu nudite itd. ne samo, povsem na mestu, ampak tudi nujno potrebna, preden se psa/mačko odda. Na mojo veliko žalost, to počne bore malo zavetišč. Tudi preverjanje posvojiteljev, je več kot zaželeno. Marsikdo zna zelo lepo povedati, da ne išče psa za na verigo, teden dni kasneje, ko psa odpelje, pa je pred njegovo hišo povsem druga zgodba ... Tudi to, da zavetišče psa določenim potencialnim lastnikom ne odda, je lahko plus. Oskrbnik psa najbolje pozna in ve, kaj določen pes potrebuje. Lahko pes izgleda povsem miren, dobrodušen in prijazen, vendar pa je resnica daleč od tega in se za nedolžnimi učki skriva dominanten temperament, ki lahko hitro prevzame vodjo alfe in omege v družini. V kolikor dobi primernega lastnika, je prava ovčka, v nasprotenm primeru, pa je lahko dominanten samozavestnež, ki je na čelu družine. In potem zgodba ni nič kaj lepa... Lahko določen pes potrebuje ogromno gibanja, ograjen vrt, le tega pa mu posvojitelj ne more nuditi in bo zavrnjen, čeprav bo lahko za nekega drugega psa najboljši možni psovojitelj. Lahko je pes, ki si ne želi bližine otrok, oz. sobivanja z njimi, lahko je določen pes takšen, ki rabi izkušenega človeka, nekoga, ki je že imel psa, itd. Ogromno je teh "lahko pa ..." in ogromno predvidevanj. Dejstvo je, da oskrbnik psa najbolje pozna in zato ve, kakšnega lastnika tak pes potrebuje in kakšnega ne. Močno dvomim oz. skoraj ne verjamem, da neko zavetišče psa ne bo oddalo zato, ker so se navezali nanj. Navežeš se na vsakega psa, za katerega skrbiš. Kot rečeno, ne vem, kje ste bili in kakšna je celotna zgodba. Vem pa, da si sama zelo želim, da bi več zavetišč delalo po principu, da psa neprimernim (ne slabim !! ampak zgolj neprimernim) posvojiteljem ne odda. In želim si, da bi se ljudje zavedali, da jim pes samo zato, ker je v zavetišču oni pa so si ga po slikici in izgledu izbrali, ne pripada. Brez zamere in veliko veselja in vsega lepega z vašo novo psičko vam želim, vsem zavetiščem pa le ne obrnite hrbta, zaradi ene slabe izkušnje (ki ni nujno slaba [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/wink.gif[/image] ). Navsezdanje vam je ravno zavetišče dalo prikupno malo zvernico, ki počiva v vašem naročju, ne? [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] lp, Shania
|
|
|
|