Anonimen -> RE: Pira v prilogi - če želi kdo poizkusiti (3.8.2007 9:50:36)
|
Brez zamere enolla,lahko dodam še en recept?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Domač kruh iz pirine moke Pirino moko presejemo v večjo skledo. Posebej pripravimo kvasni nastavek. V 2 dl mlačnega mleka dodamo žličko sladkorja, žličko moke in svež ali suh kvas. Razmešamo, pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati. Ko že malo vzhaja, ga vlijemo v presejano moko, premešamo ter prilijemo mlačno osoljeno vodo in dobro oljčno olje. Z leseno kuhalnico mešamo tako dolgo, da se nastalo testo ne prijema več ob skledo. Testo stresemo na leseno desko, ga še malo zgnetemo in oblikujemo v hleb. Pokrijemo ga z bombažno krpo in pustimo vzhajati približno pol ure. Nato ga ponovno zgnetemo, razrežemo in oblikujemo v majhne hlebčke. Položimo jih na peki papir, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati. Ko so videti kot dobro vzhajani krofi, damo pekač v hladno pečico, ki jo takoj prižgemo na 230 stopinj Celzija, da v pečici vzhajajo do konca. Po približno 20 minutah oziroma ko začnejo rumeneti znižamo temperaturo na 180 stopinj in jih pečemo še približno 15 minut. Še vroče premažemo s toplo vodo, nato pa še na tanko z dobrim oljčnim oljem ali maslom. Skorja bo mehkejša in kruh dalj časa svež. Drugi način, da kruh ostane mehak, je, da damo med peko v pečico posodo s toplo vodo. Posebnost tega recepta je, da vzhajan kruh damo v hladno pečico in ga še toplega premažemo z maščobo. Izkušnje mi govorijo, da se postopek pri vseh pecivih, razen biskvita, ko damo maso v hladno pečico in jo šele nato prižgemo na želeno temperaturo, obnese. Tako prihranimo veliko elektrike in dosežemo dobro kakovost peciva. Za pet oseb potrebujemo: pol kg pirine moke, 4 dag svežega kvasa, 2 dl mleka, žličko sladkorja, žličko moke, približno 3 dl tople vode, žličko naravne morske soli, 2 žlici dobrega oljčnega olja. [image]http://www.primorske.si/pn/htdocs/kuhinja/slike/s27_jedi1.jpg[/image]
|
|
|
|