Pira v prilogi - če želi kdo poizkusiti (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Enolla -> Pira v prilogi - če želi kdo poizkusiti (3.8.2007 9:22:27)

Včeraj sem bila totalno brez domišljije, kaj skuhati, zato sem improvizirala. Skuhala sem piro. Na oljčnem olju sem rahlo prepražila česen, dodala skuhano piro in noter vsula še peteršilj, origano in baziliko, malo pokuhalo toliko da se okusi premešajo in odstavila z ognja. Ko se je nekoliko ohladila (je bila še mlačna) sem postregla na krožniku, gor sem pa dodala še malček surovega oljčnega olja. Za vse skupaj sem porabila pol urce (toliko se kuha pira), bilo pa je zelo dobro.




Saša27 -> RE: Pira v prilogi - če želi kdo poizkusiti (3.8.2007 9:42:29)

Tudi jaz naredim piro na podoben način, dodam pa še pasiran paradižnik, če pa imam pri roki svežega je pa še boljše. Sem enkrat primešala  naprej kuhan brstični ohrod, je bilo res odlično.




Anonimen -> RE: Pira v prilogi - če želi kdo poizkusiti (3.8.2007 9:50:36)

Brez zamere enolla,lahko dodam še en recept?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


Domač kruh iz pirine moke
Pirino moko presejemo v večjo skledo. Posebej pripravimo kvasni nastavek. V 2 dl mlačnega mleka dodamo žličko sladkorja, žličko moke in svež ali suh kvas. Razmešamo, pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati. Ko že malo vzhaja, ga vlijemo v presejano moko, premešamo ter prilijemo mlačno osoljeno vodo in dobro oljčno olje. Z leseno kuhalnico mešamo tako dolgo, da se nastalo testo ne prijema več ob skledo. Testo stresemo na leseno desko, ga še malo zgnetemo in oblikujemo v hleb. Pokrijemo ga z bombažno krpo in pustimo vzhajati približno pol ure. Nato ga ponovno zgnetemo, razrežemo in oblikujemo v majhne hlebčke. Položimo jih na peki papir, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati. Ko so videti kot dobro vzhajani krofi, damo pekač v hladno pečico, ki jo takoj prižgemo na 230 stopinj Celzija, da v pečici vzhajajo do konca. Po približno 20 minutah oziroma ko začnejo rumeneti znižamo temperaturo na 180 stopinj in jih pečemo še približno 15 minut. Še vroče premažemo s toplo vodo, nato pa še na tanko z dobrim oljčnim oljem ali maslom. Skorja bo mehkejša in kruh dalj časa svež. Drugi način, da kruh ostane mehak, je, da damo med peko v pečico posodo s toplo vodo.
Posebnost tega recepta je, da vzhajan kruh damo v hladno pečico in ga še toplega premažemo z maščobo. Izkušnje mi govorijo, da se postopek pri vseh pecivih, razen biskvita, ko damo maso v hladno pečico in jo šele nato prižgemo na želeno temperaturo, obnese. Tako prihranimo veliko elektrike in dosežemo dobro kakovost peciva.
Za pet oseb potrebujemo: pol kg pirine moke, 4 dag svežega kvasa, 2 dl mleka, žličko sladkorja, žličko moke, približno 3 dl tople vode, žličko naravne morske soli, 2 žlici dobrega oljčnega olja.
[image]http://www.primorske.si/pn/htdocs/kuhinja/slike/s27_jedi1.jpg[/image]




Enolla -> RE: Pira v prilogi - če želi kdo poizkusiti (3.8.2007 10:03:51)

Neva, no problem, ti kar daj še kakšnega [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image] . Več glav več ve. Bom tudi Saškin recept preizkusila.




Stran: [1]