Strawberrie Cherrie
|
IZVIRNO SPOROČILO: sayuri BellaLuna, jst to vse čist zastopim in mi je tud povsem logično. Ampak imam pač 10 let starega psa, ki je (recimo hvala Bogu) zrasel v pravega pasjega novofundlandca in za katerega mi je bilo takrat - torej po takratni logiki rečeno, da je "sin" čistokrvne mame brez rodovnika. In zame je tud moj pes čistokrven brez rodovnika. MA težko ti razložim. Meni pojem "mešanec" čist nekaj drugega pomeni. Jaz si pod tem pojmom predstavljam psa recimo mešanca med novofundlandcem in nemškim ovčarjem. To je zame mešanec. Prav smešno mi zveni, da je moj pes mešanec in to samo zato, ker je pred 15 leti njegova mama imela to smolo, da se je 6. po vrsti skotila in ni dobila naziva. Saj ni to edino, kar mora za vzrejno dovoljenje pes imeti. Rodovnik namreč. In ni njena smola edinole to, da ni 'dobila rodovnika'. Ne vem, kako je pri novofundlandcih, lahko ti pa povem, kaj smo mogli mi narediti za vzrejno dovoljenje: telesna ocena, PZP (preizkus naravnih zasnov), PPA (poljska preizkušnja za ptičarje britanskih otokov) in slikanje kolkov. Mislim, da ni potrebno razlagati, da nam je PZP vzel učenja eno celotno pomlad, da smo dobili res visoke točke in pa PPA učenje konec poletja+celotno jesen, da smo ga opravili z 1.nagradnim razredom. In ja, moj pes ima srečo, da je rodovniški, da je njegova mami rodovniška, da vem za NAJMANJ 3rodove nazaj, kakšne kolke imajo psi, kakšne telesne ocene in preizkuse naravnih zasnov. S tem, da lahko za njegovega prapradedka zopet pogledam, kakšne prednike je imel. Tako lahko 'v naprej' predvidevam, če je njegova mami imela kolke B in oče kolke B, da ni pa ravno nujno, da bo imel moj pes prfektne kolke. - ok, da neham s temi rodovniki. Vseeno me pa zanima Sayuri, zakaj pri se ti rodovniški psi smilijo? Pa še odgovor na tvoje vprašanje: Ne, tvoj pes ni mešanec novofundlandec, ampak je mešanec Z novofundlandcom, če trdiš, da je njegov oče imel rodovnik. O 'pure blood' ti je pa Bella luna vse razložila. Pa ni to kakšna kregarija, samo me pa zbode tole, da si mislite, da je vzrejanje pasemskih psov mačji kašelj. Aja pa še to. Znotraj vsake pasme se gibljejo 'določene cene' ... razlika je tudi med ceno res vrhunskega pasemskega psa in povprečnega pasemskega psa.
< Sporočilo je popravil london_paris -- 8.8.2007 7:48:09 >
|