Paprika, paradižnik, bučke... (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


Balonchy -> Paprika, paradižnik, bučke... (1.8.2007 23:37:26)

Kako naredite to kot prilogo?
Mislim, da to stvar potenstaš!?

Kaj dodate zraven? (začimbe, morda še kako zelenjevo...)

Na primorskem koncu se temu po domače (?) reče "peperončino"!?

Morda zato, ker se v originalu dodaja feferone!?




Anonimen -> RE: Paprika, paradižnik, bučke... (2.8.2007 8:53:31)

Hojla:

Peperoncino je zelo močna pekoča začimba.ki jo uporabljajo v italijanski kuhinji.So neke vrste pekoči feferoni ampak,ne taki dolgi,kot jih imamo mi vložene v kozarce.Majhni,rdeči,debeli[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Uporabnitaki celi,ki jih navežejo kot verižico obesijo nekje v kuhinji,da so vedno pri roki,ali posušeni in zmelti v prah ali pa vloženi v olivnem olju.Pri tej začimbi moraš biti zelo pazljiv,da res uporabiš minimalno količino,drugače,lahko pol le gasilce kličeš,da ti pogasijo grlo in želodec[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] Je pa zdrava začimba,ki pomaga pri krvnem pretoku,proti poapnenju žil itd.Toliko na kratrko.Aja ti si mislila na peperonato,kajne?To pa nima veze z peperoncinom.
Zelenjavo,ki jo omenjaš pa lahko uporabiš na ta način:


Pečena peperonata
Za pet oseb potrebujemo: 1 kg zrelega paradižnika, 2 mesnati papriki, 2 olupljeni melancani, malo sveže bazilike, majarona in origana, morsko sol, 2 žlici oljčnega olja, 1 glavico česna, 1 čebulo, 10 dag pršuta.
Noben recept ni tak, da ga ne bi smeli narediti tudi po svoje. Prav v tem je čar ustvarjalnega kuhanja. Tudi s peperonato je tako. Skoraj vsaka gospodinja jo pripravi drugače. Lahko jo kuhamo  dušimo tudi v pečici. Pekač namažemo z oljčnim oljem. Zrele, mesnate paradižnike zlagamo v plasteh, dodamo narezano papriko, melancane, sesekljane sveže začimbe in sol. Posebej na oljčnem olju podušimo na lističe narezan česen in čebulo. Po želji dodamo na kocke narezan pršut. Potresemo po zloženi zelenjavi in dušimo v pečici, približno 20 minut na 200 stopinj Celzija. Zraven ponudimo kuhan krompir s peteršiljem in oljčnim oljem in zeljnato ali kakšno drugo solato.
Dobro zrele paradižnike lahko v pečici z ventilatorjem na nizki temperaturi posušimo in shranimo za zimske mineštre.

Bučke s krompirjem
V hladno olje narežemo čebulo in česen na lističe. Počakamo, da malo zadiši, dodamo na drobno narezane ali naribane bučke in sol. Krompir zrežemo na podolgovate rezine in ga skuhamo posebej, v soparniku ali v osoljeni vodi. Odcejenega zmečkamo z lesenim betom in dodamo dušenim bučkam. Če je jed pregosta, dolijemo malo vroče juhe ali vode, v kateri se je kuhal krompir. Kdor želi, lahko na koncu doda še malo s toplo vodo razredčene kisle smetane, oljčno olje in sesekljan peteršilj.
Na enak način lahko skuhamo sveže zelje ali blitvo (bledež) s krompirjem, le da zelje ali blitvo prej poparimo v vroči vodi in šele nato stresemo k dušeni čebuli.
Za pet oseb potrebujemo: 500 g bučk, 1 kg krompirja, malo dobrega oljčnega olja, 1 čebulo, 1 glavico česna, malo morske soli.




Balonchy -> RE: Paprika, paradižnik, bučke... (2.8.2007 13:13:25)

Jooooooooojjjj Neva, pa ti si zlata!!!! Samo svetiš se ne - da te ne ukradejo! [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]

[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Hvala ti 100x....

Peperonato je tisto kar iščem, ja!





Stran: [1]