balaena -> KAJ POMENI BESEDA "ŠTUDIJ"? (10.11.2004 14:43:24)
|
Zdravo! Jaz se ravno učim (študiram) za svoj zadnji izpit na FF. Moji nasveti: - na začetku je hudo, potem pa vedno lažje - lažje je zato, ker ugotoviš, kakšen način učenja ti najbolj ustreza (najbrž si imela že v srednji šoli bolj priljubljenega, ampak zdaj bo snovi veliko več in učenje bolj kampanjsko) - vedno lažje je tudi zato, ker spoznavaš starejše študente (ki ponavljajo, ali pa jih spoznaš kje drugje) in ti so najboljši (čeprav ne vedno zanesljiv, saj nekateri radi pretiravajo, kako je kje težko/lahko) vir informacij, kaj je za izpit/kolokvij potrebno prebrati, kakšna so vprašanja ipd. - lažje je tudi zato, ker so profesorji do študentov višjih letnikov navadno bolj prijazni, razumevajoči, vsaj pri nas je tako. s prvimi letniki pa delajo bolj tako-tako, pa tudi selekcijo hočejo nekako narediti Ne se ustrašit, če bodo prve ocene slabe, ali če ti kdaj ne uspe. Res, boš videla, da ti kar pride v kri. Junija sploh ne boš več vedela, da si nas zdajle to spraševala. Aja, kako se učiti? Odvisno kakšen spomin imaš. Nekateri si večino zapomnijo že pri prvem branju, drugi si delajo miselne vzorce. Jaz si vedno naredim izpiske (čeprav imam zelo lepe zapiske predavanj), ki so kombinacija zapiskov in literature, potem to pri prvem ponavljanju barvno podčrtam, obkrožim,... in potem še 2x do 3x ponovim po teh izpiskih in je dovolj. Pa meni pomaga, če na koncu ponavljam na glas, še najbojše pa mi je, če se me kdo (moj dragi) usmili in me posluša, ko mu razlagam. To je res super, ker je podobno kot na ustnem izpitu in ugotoviš, kje se ti kaj zatika... Držim pesti za prvi kolokvij, pa ne se bat... aja, nasvet, ki sem ga jaz prejela pred vsako preizkušnjo na faksu: TRIKRAT GLOBOKO VDIHNI, PA BO. in je bilo vsakič... no še enkrat je treba. LP
|
|
|
|