Porodniška (Polna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Finančne dileme starševstva

Sporočilo

Anonimen -> Porodniška (12.7.2007 18:09:26)

Sem študentka, status imam še do septembra, rok pa imam konec decembra.
Ali kdo ve, kakšne so variante za gospodinjsko pomočnico, koliko je stroškov, koliko porodniške bi dobila in koliko prej bi se morala zaposliti?[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

*Sinty* -> RE: Porodniška (13.7.2007 11:57:19)

Tudi mene to zanima. Vem, da se je pred leti ena kolegica za par dni  "zaposlila" kot gospodinjska pomočnica pri svoji tašči in nato dobivala zelo v redu porodniško, skoraj bolšo kot potem ko je bila zaposlena. A je še to sploh možno? In kje se vse to ureja?

Anonimen -> RE: Porodniška (13.7.2007 18:10:47)

Ja pred leti je blo res tako pa se je to bolj splačalo kot dandanes. Jaz mam isti problem in sem prišla gor, da se vseeno splača zaposlit za en dan kot pa sploh ne. Prednosti - vsaj malo večje nadomestilo za porodniško, 1 leto delovnih izkušenj ti priznajo, ko 1 leto mine pa dobiš še tri mesece nadomestilo iz borze. Potem pa, če si bil prej iskalec prve zaposlitve, pol to več nisi in te vsaj na borzi in tudi delodajalci obravnavajo drugače.
Če nimaš niti ene plače, ki bi ti tako povečala porodniško ti pripada na mesec okoli 210 eur. Sicer pa, kot prej brezposelna oseba si upravičena samo do 175 eur/mesec. Vprašanje je tudi kako dolgo bodo še občine plačevale obvezno zavarovanje, mene je na naši opozorila, da bodo tudi to opustili. Problem je le najt delodajalca, ki bi ti nardil uslugo. Potem se moraš zavedat tudi tega, da moraš nardit zdravniški pregled, ki nekaj stane, delodajalec pa mora plačati tudi določene prispevke. Če po izračunih to znaša toliko, da se ti še vedno splača v to podat, se splača. Če pa se zaposliš kaka dva meseca prej ali pa še več pa ti na porodniško vplivajo tudi tiste plače. Šteje se namreč zadnjih 12 plač. Te ti lahko samo višajo porodniško in to je fajn. Na spletni strani CSD Ljubljana<Šiška si lahko preračunate porodniško nadomestilo.
Samo dandanes dobiš tega nadomestila le 55% minimalne plače, včasih so baje dobili kar 100%, nisem pa sigurna, tako sem slišala.

Stran: [1]