Anonimen -> RE: Prekmurska gibanica (24.6.2007 6:29:05)
|
Jaz delam testo sama doma, če imam čas, če pa nimam časa, potem pa kupim vlečeno testo. Testo se naredi kot vlečeno testo za štrudel. Jaz moko presejem, dam v toplo vodo par kapljic alkoholnega kisa, malo soli in 1 jajce. Najlažje ti bo, če ga kupiš. Rabiš pa 7 plasti. Spodnje testo pa naredim iz testa za navadne mašinske piškote. Razvaljaš ga na pol cm debelo oz kak mm manj. Potem dam mak, vlečeno testo, skuto, vlečeno testo, orehe,vlečeno testo, mak, vlečeno testo, skuta, vlečeno testo, orehe. Na zadnje orehe dam eno vlečeno testo, ga namažem in še enoo vlečeno testo. Preden daš pečt, nareži zgornji dve plasti testi z nožem na kvadratke. Take velikosti, kot bodo gibanice. Surovo tetso namreč lažje razrežeš, kot pa kasneje pečeno. V makovo maso dam: vanili, sladkor, limonino lupino V orehovo: cimet, limonino lupino, sladkor, vanili V skutino: limonino lupino, sok limone, cimet, sladkor, vanili sladkor. Koliko cukra, probaš, da ti bo dovolj sladko, v orehe moraš malo več, ker so ponavadi bridki. Vse zmešeš z roko, not ne gre nič druge tekočine. Potem pa to posuješ po testu po zgoraj opisanem vrstnem redu. Ko imaš sipano na testu, lepo s prsti enakomerno razporediš, tudi v kote in robove. Pazi res da bo enakomerno, ker drugače ne bo lepa gibanica. poleg tega ne pritiskaj, lepo z občutkom. Jaz nasujem nekje 1cm debelo, ne več, kvečjemu malo manj. Nato vsako plast polivam z žlico in sicer s stopljeno margarino in še s sladko smetano (rastlinsko, ker je fajn sladka). Mak je treba z margarino in smetano malo bolj zalit, skuto pa precej manj, ker je že itak vlažna oz mokra. Orehe raje malo bolj zalijem s smetano, ker orehi so že itak mastni. Polivaš z žlico tako, da pride skoraj vsak košček mal namočen, ne pozabi na kote. Ne sme biti mokro, da bi zdaj čist zalila,. Lepo z žlico potegneš, ap ne vse dat na eno mesto. Ma tolk težko je to opisat. v GLAVNEM, če ti bo presuha, boš drugič vedela, če pa premokra, pa tudi[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] . Samo bolje je mokra, kot suha. pa ne sparat s sladkorjem. v glavnem pri gibanici se ne spara s sladkorjem in tekočino, je boljša sočna, kot presuha. Vmesnih palsti jaz ne mažem, ker polivam mase. edino zadnji dve plasti na vrhu, namažem, obe. in ju nato narežem. A sem še kaj pustila[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] , mal hitim, ker se mi mudi. V skuto lahko daš tudi rozine, namočene v rum ali v vodo, kar ti je ljubše, mi teg ane maramo. na koncu daš vse skupaj pečt, na manjšo temperaturo, odvisno od pečice, jaz dam nekje na 150, pa slabo urco pečem. saj boš videla, ko bo zgoraj testo lepo rjavo. edino pazi, da ti spodaj preveč ne peče, ker se ti bo spodnje testo zasmodilo. Ko vzameš ven, jo obvezno pusti stati, da s eohladi, odnesi jo kam na hladno. če jo boš prehitro vrezala in bo lepo sočna, se bo razpadla in kosi ne bodo lepi. zato počakaj. zdaj pa šibam, če kaj ni jasno, vprašaj, ap ti kasneje napišem aja, še o plehu moram napista, bom pole
|
|
|
|