Tom Sawyer -> Kam med počitnicami? (16.11.2004 7:53:48)
|
"mama in oče pa lahko krepneta..." OK, dajmo se pogovoriti- kdo je želel imeti več otrok in kdo je zanje odgovoren - ali sta to starša ali pa so to sorojenci? Prihajam iz družine z večimi otroci in dobrih 8 let sem bila varuška najmlajše sestre. Kar je pomenilo, da sem ji zvečer brala pravljice, zjutraj sem jo "odpokala" v šolo, jo vozila v glasbeno šolo in v mesto na RTV, kjer je pela v zborčku. Seveda sem jo, 6 let mlajšo, morala vlačiti s seboj povsod, kamor sem šla - in tako je veselo težila, medtem, ko sem se igrala z vrstniki in kasneje šepetala prve najstniške skrivnosti. Zato, četudi je šlo za cinično zbadanje - bes me popade, ko slišim, naj bi sorojenci skrbeli drug za drugega in se tako naučili odgovornosti in dobili vpogled v življenje. Za otroke se odločita izključno starša sama. Odločitvi botruje mnogo dejavnikov, eden naj bo vendar tudi - ali sva psihično in fizično pripravljena ter ali imava čas? Poznam nekaj velikih srečnih družin, kjer so navzven vsi tako prekleto prisiljeno zadovoljni, navznoter pa se dogaja marsikaj; ne nazadnje tudi to, da imajo sorojenci (pre)kmalu "poln kufer" drug drugega in tega, da se roditeljske dolžnosti prelagajo na njih. OK, starša ne zmoreta - ampak, hej, kdo jih je silil imeti otroke, za katere ne moreta poskrbeti. (Skoraj) vsak bo imel najbrž v življenju pravico odločiti se o tem, ali in kdaj bo želel imeti otroke, za katere bo poskrbel po najboljših močeh. Ampak, to bodo njegovi otroci, ne pa otroci njegovih staršev. O razvajenosti bi lahko govorili še dolgo, gotovo pa se ji ne izgoneš s tem, da iz različnih razlogov (eden izmed njih je tudi komoditeta) otroku naprtiš skrb za lasten zarod.
|
|
|
|