|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Uporabniki na tej temi: nihče
  Natisni
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Uporabnik
Sporočilo << Starejša tema   Novejša tema >>
   RE: Kdo hodi...
1.6.2007 22:47:30   
Marogica
Mislim, da ste eni enostavno preveč zafilozofirali okrog tega. Anoimno pač zanima, kdo nosi sveče. Mene bi tudi zanimalo. Pa vera gor ali dol, pa sveče takšne ali drugačne. Enostavno bi bila radovedna. Ker pač to ni nekaj vsakdanjega, da nekdo nekaj let redno nosi sveče na tuj grob.

Jaz bi si pač en dan vzela čas in bi grob cel dan od daleč, iz kakšne bližnje klopce opazovala, da bi videla kdo je to.

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 26
1.6.2007 22:49:40   
Naja31
Jaz bi si pač en dan vzela čas in bi grob cel dan od daleč, iz kakšne bližnje klopce opazovala, da bi videla kdo je to.

Sorry, ampak s tem si me pa res nasmejala.

(odgovor članu Marogica)
Neposredna povezava do sporočila: 27
1.6.2007 22:52:02   
Marogica
IZVIRNO SPOROČILO: Naja31

Sorry, ampak s tem si me pa res nasmejala.

Tudi prav. Vsak si po svoje teši radovednost. Jaz bi si pač na takšen način, če bi hotela priti zadevi do dna. Nekdo drug pa bi očitno najel detektiva. Tudi prav. Nekdo pa bi  razmišljal o verskem pomenu teh sveč. Tudi prav....Še kaj?

"Vrabec zavida pavu breme njegovega repa".
R. Tagore

(odgovor članu Naja31)
Neposredna povezava do sporočila: 28
2.6.2007 0:04:40   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: karin24
In če nosi sveče iz spoštovanja do njega,

Vernik ne prižiga sveč iz spoštovanja. To delajo tisti, ki ne verujejo in samo izvajajo nek običaj, katerega niti ne razumejo. Poberejo nekaj, kar pozunanijo, ker drugega pač ne razumejo. Sveča in prižiganje sveče ima in izvira iz verskega pomena. In to krščanskega.

Kar se pa tiče prižgane "partizanske" sveče na grobu katolika pa je pač dejanje brez efekta. Dejanje živih zaradi živih. Vernik prižiga svečo zaradi pokojnika, neverni prižiga svečo zaradi sebe.

.

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 29
2.6.2007 4:08:11   
ronja
Hehe, gina, saj se vsi 3 strinjamo v osnovi, da lepa misel ne škodiuser posted image , samo potem izpeljemo pa res različne stvari ven...

IZVIRNO SPOROČILO: tehnofil
Vernik ne prižiga sveč iz spoštovanja. To delajo tisti, ki ne verujejo in samo izvajajo nek običaj, katerega niti ne razumejo. Poberejo nekaj, kar pozunanijo, ker drugega pač ne razumejo. Sveča in prižiganje sveče ima in izvira iz verskega pomena. In to krščanskega.

Hm, tale je pa močnauser posted image . Svečke so namreč daleč od tega, da bi jih prvi kristjani prižigali ob dušah umrlih, prižigali so jih pogani, egipčani, nekateri indijanci... In ne, ne verjamem, da vsi, ki pač nismo kristjani, ne razumemo, zakaj prižigamo sveče. Saj ni treba, da ti je ravno za vse dušice sveta, če pač ne verjameš v biblijo! načinov verovanja je 10000000 in noben ni prav ali narobe!

Kar se pa tiče prižgane "partizanske" sveče na grobu katolika pa je pač dejanje brez efekta. Dejanje živih zaradi živih. Vernik prižiga svečo zaradi pokojnika, neverni prižiga svečo zaradi sebe.

Ravno toliko brez efekta kot prižiganje katoliške na grobu partizana. Grob probamo uredit v skladu s tistim, v kar je pokojnik verjel,  s tem mu izkazujemo spoštovanje in ohranjamo spomin nanj, na takega, kot je bil... In njegova dušica recimo je s tem nekak najbolj zadovoljna, če se seveda ni spreobrnila v drugem življenju. Ker pa za tiste, ki sem jih imela rada in so mi umrli (na srečo še noben zelo bližnji, razen ene babice), ne mislim, da so bili slabi ljudje in bi se morali kakorkoli spreobračat, bom spoštovala njihove želje tudi po smrti. Če so bili verni, dobijo križe, če niso, dobijo svečo brez križev. Če si želijo navadne sveče, dobijo navadne, če hočejo met plastične rože, naj bo tako.

Vernik prižiga svečo zaradi pokojnika, neverni prižiga svečo zaradi sebe.

Hm, s tem se pa res ne morem strinjat - zakaj bi to držalo?user posted image

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 30
2.6.2007 9:28:46   
piščanc
prav smešno user posted image

pač nekdo se je spomnil tvojega očeta? in kaj je takšnega. večkrat pojdi na grob pa boš videla kdo nosi, če te zanima. resnica bo najbrž smešna user posted image  in čisto navadna.

drugače pa tudi jaz nisem verna, pa kupim kdaj svečo z motivom križa. prižgem pa jo v bistvu zaradi sebe, da se tisti trenutek spomnim na pokojne.

lahko pa da imaš sestro ali brata za  katerega ne veš user posted image . mi smo tudi na pogrebu strica izvedeli da je imel hčerko z drugo, je prišla na pogreb. njegova zakonska hčerka, je pa to izvedela par let pred smrtjo strica, ko je umrla njena mami. izgubila je mamo, dobila pa sestro in imajo prav lep odnos, res kot sestre

iz malega zraste veliko

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 31
2.6.2007 15:26:15   
Pia73
To bi pa mene tudi zelo zanimalo,....

Sicer nimam nasveta kako to ugotovi, držim pa pesti, da ti bo uspelo.

Ja, ja,...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 32
   RE: pomoč oz. nasvet rabim
2.6.2007 15:28:13   
Pia73
zakaj pa ne bi smel kr en obiskovat groba vašega očeta? mogoče imaš pa kako pol sestro??!!     

Lara, ti pa nisi dobro prebrala, kajne? Saj ni rekla, da nekdo ne bi smel obiskovati groba ampak, da jo zanima kdo ga obiskuje???

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 33
4.6.2007 9:49:07   
Anonimen
ma, res sem žalostna, no...user posted image
iz tega vprašanja je zdaj že skoraj nastala razprava o veri....user posted image
pa sem lepo napisala, da tisti ki se mu to zdi smešno, ne rabi odpisat...
in, tehnofil, ti nisi razumel bistva.
tukaj je pa res včasih težko kaj napisat in vprašat, mislim, jao, kaj lahko iz tega nastane...žalosno, res...

hvala vsem, ki ste razumeli.user posted image

(odgovor članu Anonimen)
  Neposredna povezava do sporočila: 34
4.6.2007 10:57:13   
Lusa
Anonimna-tudi jaz bi želela na tvojem mestu vedet ,kdo obiskuje grob.Težko boš ugotovila ,saj si napisala ,da ta oseba obišče grob samo 1-2x mesečno.Pusti času čas ,1x bo prišlo do skupnega snidenja.

Glede sveč-Mene osebno zelooo moti ,da mi prinesejo na Ajšin grob vseh barv svečk.Sem pač za to ,da je še enoletni otrok brez grehov in zanj je značilna bela-nežna barva.Včasih se zgodi ,da v trgovini nimajo belih svečk ,vendar ,ko pa vidiš ,da vsakokrat eni in isti ljudje prinesejo drugo barvo ,pol pa...

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 35
4.6.2007 11:21:45   
_andreja_
jaz bi tudi hotela vedeti, in bi na tvojem mestu nazaj dala listek s telefonsko šteliko in čakala magar celo leto....in napiši, da te pač iz gole radovednosti zanima, kdo je oseba ki nosi svečke na grob??

Kadar človek stori dobro delo, ne da bi mu bilo treba, se Bog ozre navzdol in pravi: ŽE SAMO ZA TA TRENUTEK JE BILO VREDNO USTVARITI SVET.

(odgovor članu Lusa)
Neposredna povezava do sporočila: 36
4.6.2007 11:43:51   
madela
Moja mami,odkar nam je umrla babica nese svečko na grob še svoji sošolki,ki je umrla v 5.r. Prej na tisto pokopališče ni hodila,ker pač ni imela tam svojcev,odkar pa jih ima pa se spomni tudi na to sošolko. Je pa zanimivo,da tudi mami nese svečo z križem,čeprav niso bili verni in niti na nagrobniku ni krščanskih simbolov.
Tako,da lahko domnevaš,da je mogoe kak star prijatelj,ki ima nekoga na tem pokopališču,pa spotoma stopi še do vašega groba.

(odgovor članu _andreja_)
Neposredna povezava do sporočila: 37
4.6.2007 17:15:41   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: ronja
Vernik prižiga svečo zaradi pokojnika, neverni prižiga svečo zaradi sebe.

Hm, s tem se pa res ne morem strinjat - zakaj bi to držalo?

vernik veruje, da je pokojni nekje. Katoličani verujemo, da je pri Bogu (v nebesih). V kolikor ni čisto tako brezmadežen, da bi šel naravnost v nebesa, se pač nekje očiščuje (v vicah). Torej verujemo, da pokojnemu lahko z molitvami pomagamo, da mu je čas očiščevanja čimkrajši. Torej prižigamo svečo (in molimo) zaradi pokojnika.

Neverni verjame, da pokojnega nikjer več ni. Torej svečo prižiga v nekakšen "spomin". Vendar to je spomin živim. Ker zanj so mrtvi "izničeni". Zanj je smrt konec in gotovo. Torej svečo prižiga za sebe, za svoj spomin, za spomin ostalih živih ali da vidijo "sosedje". Torej prižiga za sebe. Za pokojnika ne more prižigati, ker zanj pokojnika NI NIKJER.  ... ali pač? za vsak slučaj.

(odgovor članu ronja)
Neposredna povezava do sporočila: 38
4.6.2007 17:27:25   
tehnofil
IZVIRNO SPOROČILO: Anonimen
ma, problem je tudi v tem, da nosi vedno tako svečo, ki je pokojnik ne bi mogel videt, zato me boli, ker ga očitno niti toliko ni poznal, da bi to vedel o njem
težko je razložit....

tako je, karin, in me boli, da tisti ki jih vztrajno nosi, tega ne more spoštovat. ali pa da niti toliko ni vedel o njem....

in, tehnofil, ti nisi razumel bistva.

Bistvo? Mogoče pa tebi ni jasno, od kje vzgib tvoje užaljenosti in prizadetosti? Nam je vsem jasno, da si užaljena in prizadeta. Samo zakaj? Namesto, da bi se veselila, da je pokojni še komu drag, se ukvarjaš z vrsto sveč.!?? A res misliš, da pokojni ni nikoli poznal nobenega vernega?

In draga Anonimna. Ne more biti drugače, kot govora o veri, saj ti gre sveča ravno zaradi vere na živce.

Bistvo je v tem, da ne razumeš, kaj se dogaja okoli tebe in pričakuješ, da bodo ostali ravnali enako. Zato ker je pokojni imel nek pogled na svet in življenje, bi ga morali imeti vsi, ali prilagoditi vsi, ki ki grob obiščejo? In bistvo je v tem, ker gledaš le s zemeljskimi merili, ker duhovnih ne poznaš/nimaš/ne moreš.

...a naj na to svečo nalepim listek s tel.številko, in prosim da pokliče ali kaj?

Zakaj? Sploh mi ni jasno, zakaj naj bi te poklical.

< Sporočilo je popravil tehnofil -- 4.6.2007 17:32:21 >

(odgovor članu Anonimen)
Neposredna povezava do sporočila: 39
4.6.2007 17:36:24   
Anonimen
Moj dedek in babica že 55 let neseta 2x letno svečko na grob enega nepoznanega otroka, ki je umrl pri isti starosti kot je umrl njun. S tem, da je njun ostal v tujini, ni bil niti pokopan na pokopališču, ker takrat tam krščanskega niso imeli in je moral dedek sam narediti krsto in ga sam pokopati. To je šele žalost, pa komaj 8 mesecev je imel.
Sta pa enkrat kasneje, ko so že leta minila pustila na grobu kuverto in napisala zakaj jo nosita tja in so svojci pokazali veliko razumevanja in ni bilo problema, tako da še vedno hodita tja svečko prižgat. Na tak način pač žalujeta za svojim.

(odgovor članu tehnofil)
  Neposredna povezava do sporočila: 40
5.6.2007 3:14:04   
ronja
Neverni verjame, da pokojnega nikjer več ni. Torej svečo prižiga v nekakšen "spomin". Vendar to je spomin živim. Ker zanj so mrtvi "izničeni". Zanj je smrt konec in gotovo. Torej svečo prižiga za sebe, za svoj spomin, za spomin ostalih živih ali da vidijo "sosedje". Torej prižiga za sebe. Za pokojnika ne more prižigati, ker zanj pokojnika NI NIKJER.  ... ali pač? za vsak slučaj.

Hehe, si me pa res nasmejal!user posted image Ma, koliko nevernikov misliš, da dejansko to verjame? Če ne verjameš v nebesa in vice in vse ostalo, kar paše zraven, skup z brezmadežnim spočetjem, pa še čem, še ne pomeni, da misliš, da pa zdaj tega človeka ali dušice kar ni nikjer! Madona si stvari poenostavite, zato pa je toliko krega okoli tega!

Ne za vsak slučaj, pač eni si ustvarimo svoje mnenje, kaj se dogaja potem, ko telo umre. Če si veren, ti pač to pove neka knjiga ali duhovnik in ti verjameš. če si neveren, si moraš sam prit gor, kaj se ti zdi najbolj verjetno, bereš različne knjige različnih ver  (biblijo, koran, vede, pa še kaj;) in never, bereš Hawkinsa, Dawkinsa, Einsteina, itd... in vsak ima neko svojo teorijo. In potem si izluščiš tisto, kar se ti zdi prav. Je malo težje kot verjet kar ti povejo, ko si mali, ampak za moje pojme se splača... Ne vem pa kje si pobral, da potem pa vse zgine, hehe, res smešnouser posted image

Obiskovalcem se ni treba prilagajat v njihovi veri, ampak na njegovem grobu bi pa vseeno lahko spoštovali njegove želje, ker kot oba verjameva, da se mogoče njegova dušica potika nekje okoli, si pač verjetno ne bi želela gledat križcev tam... Kot si  večina katolikov ne bi želela srpa in kladiva, pa meseca z zvezdo...

(odgovor članu tehnofil)
Neposredna povezava do sporočila: 41
Stran:   <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Stran: <<   < Prejšnja stran  1 [2]
Pojdi na:

Kako povečati možnosti za zanositev
To so načini za hitrejšo zanositev - spremljanje plodnih dni, zdrav življenjski slog in redni spolni odnosi. Ob težavah ...
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
Učenje skozi igro: Zakaj je igra najboljša...
Učenje skozi igro omogoča otrokom naraven razvoj, izboljšuje njihove kognitivne, socialne in čustvene veščine. Otroci se...
Zdravo prehranjevanje se začne že v vrtcu
Marjeta Podpečan, odgovorna za prehrano predšolskih otrok v zavodu Kranjski vrtci, nam je pojasnila, zakaj pogosto vklju...

Risanke.
пеперутка16

So vaši otroci gledali (gledajo) risanke kot so Teenage Mutant Ninja Turtles, Yu Gi Oh, Pokemon ... in zaradi njih postali nasilni?