Golaž-enostaven in okusen recept (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


ery -> Golaž-enostaven in okusen recept (30.5.2007 7:35:10)

...Hey punce...

Ima katera recept za golaž, ki pa je enostaven, hiter in okusen??? Jaz vedno nekaj "hitrega Rabim, ker imam malo časa... [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] , sploh za kuhanje...

Hvala, pa lep dan še naprej...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]
e.




Dream -> RE: Golaž-enostaven in okusen recept (30.5.2007 7:47:39)

Kolikor sama vem, se ne da nobenega golaža kar na hitro skup spravit. Mogoče zato, ker rada dobro in okusno jem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image] No, pa vseeno, tale recept se mi zdi kar v redu in primeren, ti pa se odloči ali boš kuhala ali ne:

http://www.drustvo-gurman.si/recipes.php?S=6&&Article=886




Anonimen -> RE: Golaž-enostaven in okusen recept (30.5.2007 7:56:29)

Morda krompirjev golaž, samo jaz ga brez mesa delam, kadar se mi mudi. Sam to potem ni več golaž, ne?




Dream -> RE: Golaž-enostaven in okusen recept (30.5.2007 8:10:38)

Če se mudi, lahk v krompirjev golaž daš tudi narezane hrenovke, da je vsaj malo "mesa"...




Anonimen -> RE: Golaž-enostaven in okusen recept (30.5.2007 8:44:33)

Jaz delam krompirjev golaž z mletim mesom, narejeno 1.2.3. in sicer:
na malce olivnega olja svetlo rjavo prepražim 1 večjo čebulo, dodam cca. 40 dag mletega govejega mesa vse skupaj še malce popražim, da meso spremeni barvo, dodam začimbe, sol...in nato 4 velike na kose narezane krompirje in zalijem z vodo. Kuham toliko časa, da se pač skuha krompir in to je to... Navadno naredim kar več mesne osnove, dam v vrečke in potem v zmrzovalno skrinjo in vzamem po potrebi je hitro in vsi pravijo, da tudi dobro.




pipi -> RE: Golaž-enostaven in okusen recept (30.5.2007 9:14:57)

Ojla,

kaj pa tale iz Kulinarike, meni vedno uspe:

Golaž iz pečice




[image]http://kulinarika.net/grafika2/sestavine.gif[/image]
1 kg govejega bočnika
1/2 kg čebule
žlica moke
malo olja
1 korenček
košček zelene
peteršiljeva korenina
4 stroki česna
lovorov list
sol, poper, kumina
malo ostre paprike
1 dcl dobrega suhega belega vina




[image]http://kulinarika.net/grafika2/postopek.gif[/image]
Meso narežemo na koščke, ga povaljamo v mešanici moke in soli, popečemo na olju ter preložimo v litoželezno ali keramično posodo (da ne spusti soka to storimo v dveh delih). Nato na olju podušimo sesekljano čebulo, ko postekleni, dodamo zmlet korenček, zeleno in peteršiljevo korenino, zdrobljen česen, lovorov list, malo mlete kumine in ostre paprike, še malo solimo in popramo, zalijemo z vinom in malo vode, nekaj minut kuhamo, nato pa prelijemo čez meso, pokrijemo in kuhamo v pečici na 180 stopinj približno dve uri.



Lp.




total -> RE: Golaž-enostaven in okusen recept (30.5.2007 9:22:24)

GOLAŽ na hitro iz revije ANJA:

- 1kg na kocke narezane govedine
4 sesekljane čebule
-4 žlice olja
-2 dcl paradižnikove mezge
1 vrečka osnove za golaž KOTANYI
1 ščepec ostre paprike ali čilija

Na olju prepražiš čebulo,toliko časa da postekleni,dodaš meso in dušiš.Ko se meso popeče,preliješ z paradižnikovo mezgo, 5 dclvrele vode in vmešaš osnovo za golaž KOTANYIzaliješ z vinom,začiniš z papriko in kuhaš 30 min v zaprtem loncu pod prtiskom.




srki -> RE: Golaž-enostaven in okusen recept (30.5.2007 9:24:30)

Al  bina, tisto je potem že čorba[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image].

Hitrega golaža se pa res ne da narest, razen tistega iz konzerve.

Kaj pa če bi ga naredila med vikendom malo več in ga daš v skrinjo?

Moj recept:

Popražim čebulo, nato meso, vse skupaj pražim kar dolgo, vmes dodam mleto papriko, lovorov list, malo popra, vmes zalivam s toplo vodo.

Ko je vse "stenstano" zalijem z vročo vodo,  stresem še malo fanta za golaž, da se zgosti pa v skodelici zmešam malo moke in vode, precedim čez cedilo (zaradi grudic), po potrebi še zalijem in pustim, da še malo prevre.

Za zgostitev pa lahko uporabiš krompir in sicer tako, da ga naribaš v golaž.




srki -> RE: Golaž-enostaven in okusen recept (30.5.2007 9:24:50)

Aja, pozabila sem še česen kot začimbo.




Strawberrie Cherrie -> RE: Golaž-enostaven in okusen recept (30.5.2007 9:29:31)

Jaz ga naredim takole: - ni ravno hitra varianta, ga kuham okoli 2h

Pol kg mesa (ponavadi kakšne nemastne govedine - ne maramo pri nas maščobe [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image]) narežem na kocke. Enako količino čebule prepražim na olju, da zarumeni, dodam govedino in popražim. Gor dam za ščepec moke (res ščepec), malo ostre paprike, majaron, lov.list, sol, poper...v bistvu začimbe po želji. Potem vlijem gor približno 1dcl rdečega vina, da se poduši in potem dam zraven pelate. Zalivam z vodo in je - Zelo dober [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




ery -> RE: Golaž-enostaven in okusen recept (30.5.2007 9:44:16)

London-paris, katere pelate pa uporabiš? In kolk daš teh pelatov?




BLAŽIKA -> RE: Golaž-enostaven in okusen recept (30.5.2007 9:57:27)

Najbolj hiter golaž je lahko iz svinjine in ne iz govedine, ga potem ne rabiš kuhat niti eno urco, kar pa pri govedini ne gre in se more dinstat ziher dve urici če hočeš da je okusen.




BLAŽIKA -> RE: Golaž-enostaven in okusen recept (30.5.2007 10:02:46)

MIŠA 99 ta recept z mletim pa se dobro sliši. A je lahko tusi svinjina namesto govedine?
Kje pa ste našli ta recept ali to sami doma kar prakticirate? Bomo pa ga za ziher probali.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Strawberrie Cherrie -> RE: Golaž-enostaven in okusen recept (30.5.2007 10:04:43)

IZVIRNO SPOROČILO: ery

London-paris, katere pelate pa uporabiš? In kolk daš teh pelatov?


Ne gledam zdaj nekaj na znamko - lahko so Mercator, valfruta....samo da niso zmiksani, ampak jih kar stisneš v golaž...tiste cele...




srki -> RE: Golaž-enostaven in okusen recept (30.5.2007 10:58:39)

IZVIRNO SPOROČILO: london_paris

Jaz ga naredim takole: - ni ravno hitra varianta, ga kuham okoli 2h



Jaz sem še bolj počasna[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image], ponavadi tenstam ziher tri ure, stara šola stare mame.




Enolla -> RE: Golaž-enostaven in okusen recept (31.5.2007 15:36:29)

IZVIRNO SPOROČILO: london_paris

Jaz ga naredim takole: - ni ravno hitra varianta, ga kuham okoli 2h

Pol kg mesa (ponavadi kakšne nemastne govedine - ne maramo pri nas maščobe [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/jezicek.gif[/image] ) narežem na kocke. Enako količino čebule prepražim na olju, da zarumeni, dodam govedino in popražim. Gor dam za ščepec moke (res ščepec), malo ostre paprike, majaron, lov.list, sol, poper...v bistvu začimbe po želji. Potem vlijem gor približno 1dcl rdečega vina, da se poduši in potem dam zraven pelate. Zalivam z vodo in je - Zelo dober [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]



Me povabiš naslednjič - to je res tisti ta pravi golaž.


Ery - lahko narediš tudi s piščančjega mesa, bo še bolj hitro.

Pa še en trik glede tenstanja čebule - čebulo daš zrezano kar na mrzlo olje, jo malo posoliš in dodaš noževo konico sode bikarbone ali pecilnega praška, čebula se tako hitreje in skoraj v celoti razpusti, tako, da to krasno zgosti potem pa nadaljuješ s kuhanjem kot želiš. Osebno jaz moke ne uporabim ravno zato ker tako obdelana čebula lepo zgosti.




kalbo -> RE: Golaž-enostaven in okusen recept (1.6.2007 11:49:19)

Ampak res taprav golaž je pa po sledečem receptu

6kil mesa (pleče), 6kil čebule, sol , poper, sladka paprika, ostra paprika, majaron, kumina, lovorovi listi, buteljka kabarnet suvinjona, konzerva tavelkih pelatov, sesekljan česen

Čebulo damo na hladno olje, jo posolimo in jo tenstamo uro in pol, dodamo meso, in tenstamo še nadalno uro in pol. Zalijemo z vinom, in še naprej kuhamo in kuhamo. Proti koncu dodamo zmiksane pelate, dodamo kar manjka, še pol do ene ure vremo in postrežemo. Vse skupaj mora trajati vsaj 6 ur. Če pa traja več, ni pa nič narobe.

brez moke, brez vegete, brez osnove nevemkere za golaž, pa mi kotel vsakič malo manj ko s kruhom ne pomažejo.




Stran: [1]