Pesto - kaj je to? (Polna verzija)

Forum >> [Družinsko življenje] >> Kuhajmo skupaj



Sporočilo


puncica -> Pesto - kaj je to? (29.5.2007 7:05:49)

Kaj je to pesto, a je to kakšna vrsta špinače al kaj? Hvala!




al1* -> RE: Pesto - kaj je to? (29.5.2007 7:13:40)

Pesto je začimba - italjanska - v obliki paste.
http://sl.wikipedia.org/wiki/Pesto_(za%C4%8Dimba)




asso -> RE: Pesto - kaj je to? (29.5.2007 7:21:28)

Al1 ti je že priložila, ampak bi dodala to, da ni začimba. Lahko bi rekli, da je omaka narejena iz začimb. Predvsem prevladuje bazilika, pa česen, pa sol, olje in mislim, da pinjoli, aja pa ribanc. Njami, njami... glih včeraj sem ga jedla za kosilo, domačega od sestre...




Anonimen -> RE: Pesto - kaj je to? (29.5.2007 7:22:49)

domačega od sestre...


Daj povej recept, prosim.




Dream -> RE: Pesto - kaj je to? (29.5.2007 7:24:26)




pesto po genovsko; genovski pesto; bazilikina omaka

[image]http://www.drustvo-gurman.si/media/dot.gif[/image]
klasična italijanska hladna zeliščna omaka, s katero lahko na hitro pripravimo izjemne testenine, pa tudi druge jedi.

http://www.drustvo-gurman.si/recipes.php?S=6&Article=370&Folder=62

Tu se nahaja  celoten recept in uporaba.




asso -> RE: Pesto - kaj je to? (29.5.2007 7:24:47)

Ko pridem do sestre ga prepišem (iz njene glave)[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




puncica -> RE: Pesto - kaj je to? (29.5.2007 7:39:12)

Hvala punce pa nekaj novega vem [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]




coolbabe -> RE: Pesto - kaj je to? (29.5.2007 8:30:55)

a pa to se uporablja samo mal kot dodatek v omaki (tako sem ga uporabljala do sedaj) al se to uporablja kot omako samo? Ker men se zdi mal močen... no kokr je bazilika lahko močna...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Marogica -> RE: Pesto - kaj je to? (29.5.2007 8:31:09)

Pesto pomeni po italijansko "sesekljano", "stisnjeno" in je splošni izraz za nekuhane omake iz začimb. Najbolj poznan je "Pesto alla Genovese", ki je narejen iz bazilike, pinij, olivnega olja, parmezana, malo limone, ki se da nekuhan na testenine.

Drugače je poznan še "Pesto rosso", narejen iz pasiranega paradižnika in paprike, če se ne motim.

Zelo dobra stvar. Mhmmmmmmmmm....




Marogica -> RE: Pesto - kaj je to? (29.5.2007 8:32:06)

IZVIRNO SPOROČILO: coolbabe

a pa to se uporablja samo mal kot dodatek v omaki (tako sem ga uporabljala do sedaj) al se to uporablja kot omako samo? Ker men se zdi mal močen... no kokr je bazilika lahko močna...[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


Jaz dam žličko ali dve na testenine, pa še malo olivnega olja zraven, da se "premeša". TOrej kot samostojna omaka.




Anonimen -> RE: Pesto - kaj je to? (29.5.2007 9:16:06)












čemažev pesto


[image]http://www.drustvo-gurman.si/media/dot.gif[/image]






hladna čemaževa omaka; pesto z divjim česnom

[image]http://www.drustvo-gurman.si/media/dot.gif[/image]ena številnih različic odlične hladne italijanske omake


[image]http://www.drustvo-gurman.si/media/dot.gif[/image]
















[image]http://www.drustvo-gurman.si/media/dot.gif[/image]









[image]http://www.drustvo-gurman.si/media/green4.gif[/image]
Čemaž nabiramo v bukovem gozdu aprila in maja.
[image]http://www.drustvo-gurman.si/media/green5.gif[/image]

[image]http://www.drustvo-gurman.si/media/green2.gif[/image]



[image]http://www.drustvo-gurman.si/media/dot.gif[/image]



priprava

gl. peresniki z zelenjavo, čemaževim pestom in pinjolami 

različice
gl. pesto (gl. tudi različice)

ideje
gl. čemaževa omleta z beluši in paradižnikom; peresniki z zelenjavo, čemaževim pestom in pinjolami; pretlačena porova juha z ovsenim mlekom; špageti po oglaričino s čemaževim pestom ipd.


Polagam na srce[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Če si ga boste same delale doma,nikar z mikserjem.Pravi,dobri pesto se naredi v mežnarju.Sicer ne vem,kje se ga lahko kupi pri nas.Kamniti "lonček"z tolkalom,če si predstvlajte kako je.Vajn daješ vse sestavine in počasi ročno tolčeš in mečkaš,samo na tak način je okusen in pravi pesto.




Magi* -> RE: Pesto - kaj je to? (14.6.2007 12:55:47)

na kuhane testenine dam na ocke narezan paradižnik ali na polovičke narezan češnjevec in dodam par žličk pesta, še malo olivnega olja in njami. po želji lahko dodate še sesekljan česen.

sicer so mi pa te ne-kuhane omake za poleti super. tudi sam nasekljan paradižnik, česen, bazilika in olivno olje je njami, na testeninah ali na popečenih kruhkih. ups, pozabla sem še na mozzarelo.




Stran: [1]