Izgubljam mleko... (Polna verzija)

Forum >> [Dojenček] >> Dojenje in dodajanje



Sporočilo


Liona -> Izgubljam mleko... (23.5.2007 10:11:01)

Pozdravljene,

naš fantek je danes star 15 dni. Rojen je bil v 34 tednu, je torej nedonošenček, ki pa se lepo drži in je že pravi  mali "vražiček". Težava je v tem, da je še premajhen (2300 kg), da bi ga lahko dojila, saj še nima prave moči. Že od začetka ga hranimo po cuclju, ki se ga je precej navadil. Najprej sem črpala svoje mleko in mu ga dajala, ko je bila njegova potreba po hrani večja, sem mu pričela dodajati najprej Bebo (v bolnici) in zdaj doma Aptamil Prematil. Težava je v tem, da jaz vsak dan izčrpam manj mleka. Nimava ga niti za en vmesni obrok in to kar malo boli. Vsi forsirajo dojenje, vem da je mamino mleko najboljša hrana, ampak če ga nimam. [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley19.gif[/image]  Tako sem slabe volje. Je morda tukaj še kakšna, ki otročka hrani z "umetno" hrano?

Lep pozdrav vsem




_andreja_ -> RE: Izgubljam mleko... (23.5.2007 10:13:42)

ne sekiraj se če neboš morala dojit, včasih pač preprosto negre.... raje se prepusti in vživaj z [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] 




SanjaS -> RE: Izgubljam mleko... (23.5.2007 10:22:13)

z načinom ki si ga izbrala, boš ob mleko zelooo hitro ... na tak način se otroka odstavlja od dojenja in zmanjšuje količino mleka..

Vprašanje je če si sploh želiš dojiti oz. kako pomembno se ti to zdi za vaju in koliko energije si pripravljena vložiti v to?

Premisli.




Anonimen -> RE: Izgubljam mleko... (23.5.2007 10:24:35)

A si ga morda kaj pristavljala k prsim? Zelo težko je namreč ohraniti melko, če ni stimulacije.
Morda ti bo pa pomagal kateri od naslednjih nasvetov:
- ogromno počivaj
- spij najmanj 3 l tekočine na dan
- poskusi s čajem za dojenje

Če ne bo šlo, pa se ne obremenjuj (tudi to, da se sedaj sekiraš, da nimaš mleka, slabo vpliva).




Liona -> RE: Izgubljam mleko... (23.5.2007 10:25:11)

SanjaS, jaz bi full rada dojila in se trudim (brizgam 5-6x na dan). Tudi maleg pristavljam, ampak preprosto noče vlečt. Danes bom probala še z nastavki za dojenje. Se bom pa v petek posvetovala z babico, ki pride da drugi obisk....




eva1 -> RE: Izgubljam mleko... (23.5.2007 10:30:38)

Jaz ti predlagam...pij veliko tekočine 3 litre ni dovolj-vsaj 4-5 litrov, naredi si komplot, meni se ful pozna če jem poletno-takrat imam mleka za izvoz...črpaj si mleko na 3 ure, tako kot bi jedel dojenček, pristavljaj ga k prsim, kolikor le moreš...in na koncu če ne bio šlo, pač ne bo šlo...boš vseeno enkratna mamica, sprosti se im uživaj...dojenje je lepo, ni pa vse, tako da le pogumno! Upam, da vama uspe!




Anonimen -> RE: Izgubljam mleko... (23.5.2007 10:35:07)

Jaz nisem dojila, ker nisem imela mleka, pa nisem imela nobene slabe vesti, niti za en majhen trenutek ne. Zakaj le? Če ni, pač ni. Pa bolj zadovoljnega dojenčka še nisem videla, kar se pa zdravja zdaj v vrtcu, pri petih letih tiče, ja pa prav gotovo pri tistih manj bolanih.
Ne se sekirat in uživaj v materinstvu.




Laubica -> RE: Izgubljam mleko... (23.5.2007 10:36:22)

Liona ne sekiraj se veš koliko otrok je ki so gor zrastli z umetno hrano,če se sekiraš ti še to škodi,je pa res da moraš pit ogromno tekočine[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




blue sky -> RE: Izgubljam mleko... (23.5.2007 10:58:51)

Liona, ne sekiraj se zaradi tega. Če ne gre, ne gre. Najlažje je obsojanje nekaterih mamic, zakaj otroka ne dojiš. Tudi s prilagojenim mlekom otroci gor zrastejo in so zdravi, tako da se je čisto brez veze obremenjevati in poslušati raznorazne "pridige".

Drži se in lp!




SanjaS -> RE: Izgubljam mleko... (23.5.2007 11:00:50)

ja,  sej te čist razumem... sem bila pred 7 meseci na istem a sem vztrajala..

Naredila sem si razpredelnico  kdaj in koliko si izpumpam in tekmovala s flaško.
Vsakič ko sem mu dala flaško z umetnim mlekom sem imela občutek da se mi oddaljuje zastavljeni cilj. Pristavljala sem ga kadarkoli je želel, tudi vsako uro.
Ti ne znam opisat kako sem se matrala, a mi je uspelo po dveh mesecih vzpostavit izključno dojenje... Praktično sem imela prve tri mesece uničene s stalnim pumpanjem in merjenjem koliko mleka pridelam...
Trenutno je mali star točno 8 mesecev in poje en sam obrok druge hrane  ( bolj zaradi radovednosti in ne količinsko veliko) in tehta 9,5kg- lahko bi rekli da je zrasel skoraj izključno z mojim mlekom.

Pri tem tem ti lahko povem da sem si v kriznem obdobju uspela spumpat v celem DNEVU cca 100ml..
Zato sem te vprašala koliko ti to pomeni... nisem mislila nič zlobnega.[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




emaa -> RE: Izgubljam mleko... (23.5.2007 12:01:42)

Ne se sekirat, če si pumpaš, ga zmanjka. In vem kako to je, ko otrok noče vleči. Na začetku je prešibak, potem pa ugotovi, da se ni treba matrat po flaši, pa si tam kjer si, na silo pa ga ne boš prepričala, David je rajši bruhal, kot pa se dojil. Naš david za noben denar noče joške, ni hujšega, moje mleko po flaši ja, drugače ne. Pa se ne sekiram, sem si dolgo pumpala (le zaradi tega, ker je imel posebno nadomestno mleko, nagravžnega okusa), zdaj pa je na navadnem adaptiranem mleku. Pa bo ravno tako gor zrastel. Ima pri 6 mesecih (sta bila 36 tedenska) 8,5kg (porodna teža 1965) in skoraj 70cm.




emaa -> RE: Izgubljam mleko... (23.5.2007 12:11:50)

Še en komentar, saj ni prelahek, da bi se dojil. Luka je padel na 1970, pa se je dojil. Sicer sem še v porodnišnici (sva bila noter 18dni) najprej dala flašo, potem podojila, zato da je pridobival na moči, saj je bil v topli posteljici, pa je potem počasi prešel samo na dojenje. Tako, da je 2300 kar lepa teža, midva s tako težo nisva šla domov, je bil lažji. Problem je edino, če nima sesalnega refleksa, potem pa ne boš nič veliko s pristavljanjem naredila, če pa se zmatra, pa na nastavku niti iz nastavka ne bo mleko potegnil.




atanja -> RE: Izgubljam mleko... (23.5.2007 12:31:14)

Joj ne se sekirat!!!!!!!!!!!!!!!!!! JAz sem dojila en mesec in pol. Sam sem bla izčrpana od poroda, ker so me dolg matral, pa vročino sem mela na 14 dni, pol pa železa mi je primenkovalo da sem celo na urgenco šla....
In od vsega tega sem bila tok utrujena da mi ga je zmankalo. PA mi je blo ful žal.
Pol pa sem še poslušala vse kritike da kok sem slaba mami ke rga nisem dojila.... P mi je pa rekla da je razumljivo in da naj se ne sekiram... MAli ful raste k konoplja.... in je zdrav k dren-v tistem enem mesecu in pol je bil pa 3 bolan....

Tako da uživaj z otrokom!!!!!!!!!!!!




Anol -> RE: Izgubljam mleko... (23.5.2007 13:12:28)

Ne se sekirat, moj mali je bil donošen, vendar je imel tudi bolj nizko porodno težo, v porodnišnici je pil ko za stavo pri meni, ker mi je mleko kar lilo iz prsi, sedaj ko se bi moral pa mal pomatrati se mu pa ni dalo več in je začel zgubljat težo smo prišli na 2.810 g in mi je seveda patronažna svetovala dodajanje , tko da malo se dojiva če je pri volji, sem ga pa tud črpala. Prvega sem dojila dva meseca in pol, tega očitno še toliko ne. V glavnem poanta, ki jo hočem povedat, ne se sekirat, ravno tako bo zrasel v velikega zdravega fanta.
Dojenje je super zadeva, ampak ne za vsako ceno in če mleka ni ga ne moreš dat, važno da je vsaj po flaši.

Anol




krfjolca -> RE: Izgubljam mleko... (23.5.2007 20:07:51)

Tudi jaz pravim, da ne forsirat za vsako ceno. Jaz sem se matrala 1 mesec, vmes fasala 2 mastitisa, ves ljubi dan sem samo črpala, črpala, črpala. Sama sem imela težave z ragadami - imela sem take, da ko je otrok vlekel, je dobil več krvi kot mleka in posledično bruhal. Psihično in fizično sem bila uničena. Poskusila sem vse, od nastavkov, kremic, polente, kompota, čaja, ni da ni. Pa je vseeno zmanjkovalo mleka, rane so bile pa vedno hujše, saj se niso imele možnosti zacelit. Nazadnje sta se name spravila mož in moja mami in mi dopovedala, naj se ne mučim, ker bo otrok ravno tako gor zrasel. Pa je pri 6 mesecih zdrav, močan fant, niti enkrat še ni bil bolan.
Smo pa v naši družini večinoma sami zalivančki - jaz od 2. meseca, mož od 1. meseca, svak od samega začetka, pa smo vsi zdravi. Sama sem bila kot otrok ful odporna - bila sem od 1. leta v vrtcu pa nisem prebolela nobene otroške bolezni!
Tako da ni nekega pravila, da so odporni samo dojeni otroci itd.

Upam, da ti bo uspelo, če pa ne bo šlo, pa se čimmanj obremenjuj.




mpotocn -> RE: Izgubljam mleko... (23.5.2007 22:55:26)

Draga Liona!
Čestitke za največji zakladek, ki si si ga res z muko 'priborila' in zato si in zmeraj boš NAJBOLJŠA MAMICA NA SVETU ZA SVITA!!!!!![image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Verjamem, da si še zelo utrujena in da je spremmemba v ži vljenju velika, zato vseeno probaj malce pomisliti tudi nase in se spočiti. Ostalo bo počakalo, ali pa bo postoril kdo drug, in tu boš že veliko storila tudi za svoje mleko. Probaj veliko pit, predvsem pa ga poskusi pristavit. Če ne bo šlo, pa flaška, nič zato, sam da se mali naje. Če ne bo zagrabil, probaj sčrpat, vsaka kapljica je dragocena tudi zato, da ne napreduje usihanje mleka.
Če boš imela kaj časa, si lahko veliko koristnih člankov prebereš na forumu Dojenje na med.over.
 
Naj ti povem, da pri meni ni delovalo nič, le vztrajnost.
Po 2 mesecih padanja teže in dojenju na 2 uri (trajanje dojenja tudi 1 uro) sem morala dodajat in pediater je rekel, zdej pa boste začeli mleko izgubljat. Kako mi je šlo na jok takrat, a se je zmotil, ker sva se dojili do 13. meseca. Nisem odnehala in sem jo zmeraj najprej podojila, kolikor je pač potegnila, potem pa še flaška čez. In to je šlo 2 meseca, potem sem že 2 obroka samo podojila in potem smo na koncu pristali na flaški samo še za zvečer.
Ampak vsak otrok je zgodba zase, vsaka mami tudi, ampak glavno je, da otrok NAPREDUJE in je ZDRAV!!!
 
Upam, da sem ti kaj pomagala, izmed vseh nasvetov pa se moraš res odločiti sama (in teh bo še veliko) in vedet moraš predvsem to, da delaš najboljše za svojega otroka, pa naj drugi govorijo kar hočejo.
 
Vse dobro!
Mojca




kamy -> RE: Izgubljam mleko... (23.5.2007 22:58:57)

LIONA!!!! Tablete TAMETIL!!!!!!! JAZ jih jemljem, kadar je kriza, ko mi primanjkuje mleka in se obrestuje! Imam ga včasih celo toliko, da ga zamrzujem! Dobila jih boš le na recept, ki ti ga predpiše GINEKOLOG! Vedi pa nekaj: ne jemlji jih prav pogosto (recimo en mesec dan na dan), ker drugače ne delije! Pa ne beri navodil, kaj vse piše, ker so dejansko te tabletke za delanje mlekca! VELIKO SREČE IN LEPIH TRENUTKOV S [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] TI ŽELIM PRI PREČUDOVITEM DOJNJU! Meni resnično pomagajo!!!!

LP,KAmy

PS: če jih ne dobiš, ti podarim eno škatljico samo na zasebno sporočilo mi pošlji kontakt!




bygi -> RE: Izgubljam mleko... (23.5.2007 23:36:55)

Jaz si črpam mleko, dojila sem 3 tedne, ker se mi je zdelo, da imam dela več z dojenjem(trajalo je več kot uro, ker je vmes zaspala, potem je sesala, na koncu je žvečila) kot pa s čim drugim, potem pa sem kupila črpalko in mi še zdaj ratuje(prvič sem si črpala vsake 3 ure, potem 5x, potem pri treh mesecih 4x, od 4. meseca pa 3x). Ponoči pa dobi aptamil. Vem, kako je obsojati tiste, ki ne dojijo, saj sem jaz tudi bila deležna pripomb, vendar se nisem dala pregovoriti. Ženske, ki so dolgo dojile, obsojajo tiste, ki ne dojijo. Vprašanja zakaj ne dojiš, se mi zdi čisto paf. Jaz imam mnogo manj dela s črpanjem in še naspim se lahko kot pa z dojenjem, kjer sem dojila eno uro potem previjala, preoblačila, včasih si naredila kaj za jest, potem mogoče zaspala za uro in pol in potem spet bedenje. Nikoli se nisem sprostila pri dojenju, ker sem imela v glavi zmeraj vprašanje, če se je dojenčica najedla ali ne.




T in J -> RE: Izgubljam mleko... (24.5.2007 11:15:04)

Tudi jaz sem ena tistih, ki si mleko izbrizgava. Bila sem na istem: rodila v 34 tednu in moja hčerkica še ni imela moči sesati. Pa sem si izbrizgavala; na začetku je šlo, potem pa je kar naenkrat hotela vse več, jaz pa nisem imela  dovolj. Tako sem začela dodajat aptamil pre. Mleko sem ohranjala tako, da sem pila veliko čaja za doječe mamice in vode. Pa redni obroki. Sedaj je stara 4 mesece, pa sem še vedno na istem: zbrizgam si približno za 3-4 obroke na dan, ostalo dodam.
Aja pa še to, po približnoo enem mesecu je začela zizati, a to traja tudi do ene ure, tako,  da jo včasih zjutraj, ko se mi še ne da vstati, kar dojim; čez dan, ko pa je manj časa pa še vroče je zadnje čase, pa pije po flaški. Nikoli ni bilo problema, da bi se navadila na cucelj in ne bi več zizala.




livia -> RE: Izgubljam mleko... (24.5.2007 13:58:23)

Jaz sem zaradi dojenja toliko prejokala, ker ni šlo, da je škoda besed.
Ko se danes ozrem nazaj (naša je stara 14 mesecev) se samo nasmehnem.
Jaz sem sprva tudi imela odpor do umetnega mleka in sem ful vztrajala, pa sem bila zmatrana in živčna jaz, tamala pa tudi, ker se ni najedla. Ko sva začele z umetno hrano je bilo vse boljše. Ona sita in posledično zadovoljna, jaz pa tudi.
Danes je normalno razvita deklica, ki me s svojim objemom razveseli vsak dan.
Ni vredno živcev, res ne. Verjami, da otrok čuti, da nisi sproščena, zato se prepusti toku in pač če ni, ni. Važno, da lepo napredujete, pa naj bo to z umetno hrano ali s tvojim mlekom.
Pogumno naprej, saj si odlična mama.




atena -> RE: Izgubljam mleko... (29.5.2007 14:00:06)

draga Liona, včasih dojenje pač ne gre, če si še ne vem kako želiš.Sama sem poskusila vse čaje,pivo,po vsakem dojenju sem si kakšen mesec še v prazno črpala, da bi bila stimulacija, tamalga sem pristavljala kadar je želel,spijem 7 l tekočine na dan, tudi spimo že ponoči, niti nisem pod kakšnimi stresi, uglavnem po 4 mesecih mi ni uspelo,celo sedaj kljub vsemu zgubljam mleko oz.ga skoraj ni več, tamal je pa že čisto znerviran ko dojko zagleda.Da lahko doji vsaka tudi približno ni res, tudi ponudba-povpraševanje ne velja čisto pri vseh.Pametne so pa ponavadi tiste, ki imajo mleka za izvoz.Večini sicer z vsem kar sem naštela od začetka uspe, nekaterim pa  ne.Ne sekiraj se!!!!!!!!!sicer se strinjam da je materino mleko najbolj zdrava hrana, ampak če ne gre, ne gre




štorkljica -> RE: Izgubljam mleko... (29.5.2007 18:37:26)

IZVIRNO SPOROČILO: _andreja_

ne sekiraj se če neboš morala dojit, včasih pač preprosto negre.... raje se prepusti in vživaj z [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image]  


Se podpišem!! To je najbolj pomembno za vaju.




lokvanj -> RE: Izgubljam mleko... (30.5.2007 7:20:06)

Ojla punce!
KOnčno sem našla nekoga ki si mleko izbrizgava in ga hrani po flaški! Sem že mislila da sem samo jaz tista ki to počne [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/smiley36.gif[/image]. Skratka za vas imam eno vprašanje. In sicer koliko so stari vaši malčki in koliko pojejo na 1 obrok, pa seveda koliko obrokov na dan še imate?
Naš mali je star 4 mesece in je 4x dnevno od 200 do 220ml. Vmes pa še 3x čaj (100ml). Zanima me tako za primerjavo, eni so "pametni" pa pravijo da ga preveč futram[image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden2.gif[/image]. Kaj pa vem no [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Kako je pri vas?




emaa -> RE: Izgubljam mleko... (30.5.2007 9:31:00)

Lokvanj meni so rekli med 120 in 180 ml na kilogram telesne teže. Mogoče res malo veliko na obrok poje, samo jih ima posledično manj. Naš David je pri tej starosti pojedel na dan med 900 in 1100ml, je pač toliko rabil. In na obrok je šlo kar okoli 200, pa še vedno toliko poje, se na srečo količina ni povečevala. 




pupa06 -> RE: Izgubljam mleko... (30.5.2007 12:24:34)

Draga Liona!

Tudi jaz sem imela podoben primer, samo, da jaz ne vem kdaj sem točno začela izgubljati mleko, ampak mislim da tam nekje pri 2 tednih, pa sploh nisem vedela, ker sem ga v porodnišnici imela na pretek. Res pa je, da se je tamejčkena dojila tudi do 5 ur ali pa celo noč (tako je bilo tudi v porodnišnici). Slučajno smo jo šli vagat in ugotovili pri 3 tednih da še nima porodne teže. Potem sem ji začela dodajati adapt. mleko po vsakem dojenju, tako da sem najprej dojila, dodajala adapt. mleko, potem pa še spumpala. To je trajalo tam nekje do njenega nedopolnjenega 3. meseca (dodajanje po flaški je bilo moje mleko od 2. meseca naprej). Začela sem tudi full piti, 5 l na dan, jesti, tako da imam zdaj 2 kg manj kot ko sem šla rodit in posledično sem se full zredila.
Zdaj, pri 5,5 mesecih se samo dojiva oz. od 2,5. meseca naprej. Je pa tudi res, da jemljem tablete TAMETIL za spodbujanje mleka in mi zelo pomagajo. Moja G ni bila navdušena nad njimi, ampak mi jih predpiše moj osebni zdravnik. Pijem tudi različne čaje za dojenje, pa sezamov napitek,.. uni pivo sem pila 1 mesec, po moje je tudi to pripomoglo, da sem se toliko zredila.
Pri nama ni bilo problema, da bi ona zavračala ziziko, ker flaške ni hotla. Zato sem se tudi jaz morala toliko bolj truditi, da sem mleko obdržala, ker pri nama ni bilo več možno najprej dojenje potem pa flaška. Samo dojenje ali samo flaška, ker tudi ko je bila nevem kako lačna, pa sem imela prazno ziziko, je raje pri meni vlekla kot pa da bi vleka flaško kjer je samo teklo. Tudi zdaj ko ima 5,5 mesecev noče flaške, ko jih dam malo vode, ampak samo po žlički.

Malo preveč sem se razpisala, ampak, če imaš željo po dojenju, ti bo po vsej verjetnosti uspelo, če pa ne, se ne sekirat.  Hotla sem samo to povedat, da ni nujno da se bo otroček navadil na flaško, pa da bi potem ziziko zavračal, pri nama je bilo ravno obratno. Pa kot so ti že predhodnice napisale, tudi z adapt. mlekom bo tvoj malček lepo napredoval.  

Ko sem šla v porodnišnico na posvet, zakaj mi je mleka zmanjkalo, so mi rekli, da je mogoče samo trenutna ´mlečna kriza´, da se tudi to zgodi, potem se pa spet uredi.

p.s: če te še kaj zanima, samo piši.


Čim lepše trenutke z [image]http://www.ringaraja.net/forum/smileys/duda.gif[/image] in čim več mlekca




Stran: [1] 2   Naslednja stran >   >>